Dobbeltmoral og klikkhoreri

Pyro-debatten vil nok aldri ta slutt uansett utfall av myndigheter og forbund sine bestemmelser angående bruken av slike effekter på en fotballstadion. Aller verst er dobbeltmoralen til flasset med pekefingerne.

Idrettsynseren Leif Welhaven i Verdens Gang har frontet sitt syn på pyroteknikk og legger all skyld på supportere, slik gamle, ignorante folk uten særlig kunnskap om tribunekultur vanligvis gjør.
«Uff, alt var bedre før» og så drømmer de seg bort til halvtomme arenaer hvor man satt på benkerader med tre-fire meter mellomrom og ristet på hodet og tuttet om noen som ikke stod på sidelinjen ropte inn mot gressmatta.
Om man vant ligagullet skulle man unne seg et lavmælt «Hurra!». Og var man ekstra ivrig kunne man kaste luen i været. Men da aldri foran naboene...

Ting forandrer seg. Fotballsupporternes endringer er fra glisne tribuner med gamle menn som ropte «hurra, hurra», til at folk samlet seg i klynger og begynte med sanger, flagg, supportereffekter og etterhvert trommer, tifo og pyroteknikk. Lik feks VG tidligere var en seriøs avis hvor journalister skrev om viktige nyheter, var en etisk samfunnsaktør og da infuensere ikke ble tatt som sannhetens budbringere av lesbar materiale. En gang gravende journalistikk, nå reklamebaserte videoklipp av en turist med en måke på hodet. «Du vil ikke tro hva som skjedde etterpå».
Akersgata må renne over av yrkestolthet...

Medias nåværende kjepphest mot fotballsupportere er pyroteknikk. At NOEN bondetamper fra Hamar er idioter og ødelegger for pyro-saken finnes det ingen tvil om, men det betyr ikke ALLE supportere fra Ham-Kam, ei heller samtlige fotballsupportere er idioter, eller driver med pyro.
 

Lik Eliteserieklubbene, jakter man desperat etter poeng
«Selv om du mener at veien du kjører på fint hadde tålt høyere fart, er det faktisk fartsgrensen som gjelder. Er det egentlig noen grunn til at tankesettet skal være annerledes på en fotballtribune?» moraliserer Welhaven.

Vel, når media omtaler automobiler som nyhetssaker, promotering eller reklame, viser de bilder og videoer av de mest spektakulære krasjene, risikable forbikjøringer og brudd på fartsgrensene? Nei, det gjør de ikke. Polerte glansbilder av mer polerte biler med enda mer polerte og pene mennesker på farten, en såpeboble som bøyer et stakittgjerde, en kjærlig hånd stryker over panseret og biler som kjører gjennom tomme storbygater og forsvinner inn i solnedgangen.

Når ble norsk fotball promotert med bilder av glisne tribuner, en eldre herre med en kaffekopp som sitter og gjesper, et barn som glor på mobilen sin, femti stykker på vei ut av stadion før kampen er ferdig og ikke minst tribuneseksjonen hvor en klynge med middelaldrene menn sitter og rister oppgitt på hodet?
Dobbelmoralistene bruker bilder og videoer av nettopp det de peker finger på, rister på hodet til og viser sin rettskaffenhet over. Det er bluss og røyk på samtlige promovideoer, det er fokus på pyroteknikken på tribunen både gjennom tv-skjermen og i nyhetssaker i de aller fleste aviser.
Så om dere har så ekstremt imot denne tribunekulturen som utføres, hvorfor rydder dere ikke først og fremst opp i egne rekker?
«...én brannskade på fotballkamp er en for mye» påstår Welhaven. Men ikke så lenge VG har rettighetene til å vise videoen av supporteren som brenner opp, ikke sant Welhaven?

VG-kommentatoren drar også inn at det er noe prinsipielt over dette. Kan dere ikke bare følge reglene? «De må også mer enn gjerne drive intens lobby overfor både myndighetene og fotballforbundet, noe som har foregått over lang tid. Det finnes absolutt argumenter for at et endret pyro-opplegg kunne gitt oss både bedre og mer stemningsfull opplevelse» skriver han, men konkluderer med at fotballsupportere er vanlig borgere, som bare skal følge reglene. Prinsipielt glemmer han at vi aldri har blitt og trolig aldri vil bli omtalt eller behandlet som vanlige borgere, hverken på kamp, på vei til/fra kamp, av forbundet, av myndighetene og så absolutt ikke av media.

Paralysert vaktbikkje
Hvor er mediedekningen på den kampen vi har kjempet for at dere skal få de fantastiske bildene dere konstant bruker av tribunene rundt om i fotball-Norge? Hvor er medias kritiske innlegg om forbundet og noen av deres ansatte (se, det er ikke så vanskelig å ikke generalisere over 'alle') sin eventyrlige måte å ignorere, lyve, harselere, true, tvinge, feilinformere, manipulere og heve seg over oss supportere?

Har dere glemt samfunnsoppdraget om å være vaktbikkjer og ikke bare føre en parts propaganda?

Forbundet bruker rapporter som er bevist usanne og med misvisende fakta, de viser frem bilder av brannskader som ikke har skjedd på tribuner eller engang i nærheten av en fotballbane, de avviser søknader som Oslo Brann- og Redningsetat mente var den beste organiserte forespørselen om bruk av pyro på norske tribuner. En søknad hvor absolutt alle sikkerhetstiltak var i henhold til forbundets lovnader og ønsker om bruk av pyro. For selv om det er en lov mot bruken på generell basis, er det fortsatt muligheter å gi tillatelse om man sender søknad.
Det går bare litt sport i å nekte noen når dialogen har vært tilsynelatende positiv, men viser seg å være løgnaktig.

Men slik journalistikk selger bare til fotballsupportere, og der igjen kun de som støtter opp om den nye tribunekulturen. Ikke klikkverdig nok for Welhaven og kollegaene hans som heller vil treffe alle som hater fotball, fotballsupportere og de som ikke liker at man utagerer litt. I tillegg til å skrive om reality-stjerner som fortsatt er sammen, en levende dokke som har kjøpt seg en genser og at Alf Inge Haaland gikk på et fortau i byen han bor i.
Stopp pressen! «Dette visste du ikke om stavmiksere».

Istedet for å bare legge ved link til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sider hvor en forskrift er beskrevet, kunne man heller, eller i det minste også formidlet at DSB faktisk har uttrykt- i dialog med klubber og supportere - at de IKKE ønsker et totalforbud.
Hvor er media søkelys på hvorfor bruken av bluss som tidligere var lov, plutselig ble ulovlig i 2019? Der dialogen med NFF og supporterne virket som progressiv og positiv til et nytt og forbedret regelverk, slik at sikkerheten ble fremmet og ivaretatt. Hvorfor graver de ikke i lobbyvirksomheten som foregikk der? Hvorfor skriver man ikke om statsråd Emilie Enger Mehl sitt møte med klubber, supportere og forbund, hvor det er kun NFF som steilt motsetter seg hva alle andre mener ble sagt og lovet i dette møtet?

Hvorfor kommer det ikke frem at vi ønsker et regelverk som åpner for kontrollert pyrobruk på tribunekulturens premisser? På den måten kan vi gjøre stadionopplevelsen trygg, samtidig som det skapes en fantastisk ramme rundt kampene. Et forbud har vist seg å ha motsatt effekt, der publikum tar saken i egne hender, med et større potensiale for skader. For uansett hvor godt vaktholdet er, vil noen få smuglet inn pyro og brukt dette utenfor tifo-gruppene, supporterne og klubbens klare retningslinjer for denne bruken. Så istedet for å jobbe med supporterne, klubbene og brannvesen for å finne et fungerende reglement, vendte NFF seg andre veien, lobbyerte for et forbud, skapte dermed en bredere opposisjon og har derfor gjort norske tribuner åpne for misbruk ved å jobbe mot sikkerhet og trygghet.

Fremtidens supportere er uønsket
Noen få vil alltid bryte fartsgrensen når de kjører bil, mens de aller aller fleste holder seg innenfor reglene. Det ville supportere også gjort med klare regler for bruk av pyroteknikk, men med en indrejustis som ville kvælt uvettig bruk. Spesielt når reglene er utarbeidet på grunnlag av reelle fakta og ikke misinformsjon og løgndommer. Fartssynderne gjør det ikke slik at man skal ha fartshumper hver tolvte meter på alle veier, så hvorfor skal det være forbud mot bruk av pyro, når vi selv ønsker 'fartshumper' i form av et reglement vi supportere, klubbene, brannvesen, DSB og mot all formodning NFF også kan enes om? Med et sikkert og gjennomarbeidet regelverk tar vi vare på vår egen og andres sikkerhet, men tilfører tribunekulturen denne x-faktoren spesielt media ser ut til å elske.

Det er hva som media burde fremheve og dermed løfte norsk fotball og norsk tribunekultur, ikke sette seg på en høy hest som moralens voktere og tråkke fremtidens supporter- og tribunekultur ned i søla, uten å delvis involvere seg i hvilke kamper som er kjempet og høre med de som står på  barrikadene fortsatt. Den eneste virkningen slike oppgulp har er at femtidens supportere trekker vekk fra norske og heller fyller utenlandske stadioner.

Men med tabloid vinkling og null selvinnsikt, så vil det også bare være supporternes feil. 
 

Nyeste innlegg