EFFC23-Banner-16x9-1.png

Klanen deltok på EFFC 2023

Sammen med supportere fra 27 nasjoner deltok Klanen på European Football Fans Congress 2023 (EFFC23), det største programmet for EFFC til dags dato, Konferansen ble avholdt i Manchester, England. 


 

© Football Supporters Europe

 

EFFC hadde også denne gangen et ordentlig solid program. Personene som holder innlegg på konferansen får høyere og høyere profil for hver konferanse. Temaene som det snakkes om er tema som svært mange fotball supportere vil kjenne seg igjen i. Konferansen har også et sosialt aspekt så mulighetene til å bygge nettverk på tvers av landegrensene er helt unike. Klanens utsendte deltakere benyttet seg virkelig av denne muligheten. 

Åpningstalen ble holdt av UEFA-presidenten, og det første han sier er «Sorry», både det at han stiller opp på konferansen og at han tar supportere på alvor viser at melodien til UEFA har endret seg markant etter at supportere over hele Europa slo ned den forferdelige ideen om en «Superliga» 
 

Tidligere styremedlem i Klanen, Trond Larsen ble valgt inn i styret til FSE for en to-års periode. 
 

FSE får fast plass i UEFA sine stående komiteer, og UEFA snakker også om at de ønsker mer involvering av supportere - i UEFA, i nasjonale forbund og i lokale klubber- det blir spennende og følge dette fremover. 
 

Gary Neville snakket lidenskapelig om eierskap i internasjonal fotball, og selv om man ikke nødvendigvis er enige i alle tankene så er det allikevel engasjerende å høre på han snakke som privatperson og ikke med en spesifikk rolle i media. 
 

Storbritannias sportsminister Stuart Andrew snakket om hvordan de jobber i regjeringen i UK med å etablere et uavhengig organ som skal ha oppsyn med fotballen. Et organ som har makt til å gå inn å regulere fotballen slik at det ganger samfunnet som fotballen er en del av. 
 

Klanen stilte med hele 3 representanter, i tillegg så deltok Vidar Vadset (NSA og Sogndal) og Marius Iversen (NSA og Strømsgodset) fra Norge – NFF hadde også en representant til stede, nemlig Runde Nordhaug. Sammen med Vidar Vadset holdt de et innlegg om deres erfaring med Kick-off prosjektet i Norge.
 

Vi oppfordrer med dette flere supportere og supporter organisasjoner til å melde seg inn og delta på neste konferanse. Innmelding kan du gjøre her: Innmelding i FSE 
 

Du skal selvsagt få slippe å lese hele denne saken dersom du ikke er veldig interessert, men vi har laget en oppsummering av konferansen i sin helhet under her slik at de som ønsker kan få et dyptgående innblikk i hva denne konferansen handler om. 
 

© @Football Supporters Europe

Det nye styret i FSE, Football Supporters Europe

 

EFFC23, Manchester, England.

EFFC23 ble minneverdig av flere grunner. Det var den første EFFC noensinne hvor UEFA-president Aleksander Čeferin holdt åpningstalen. Leder for engelske FA-leder Debbie Hewitt deltok i et spørsmål og svar-diskusjon.  
 

Vi fikk selskap av den afrikanske supporter organisasjonen Sandlanders på EFFC for første gang, samt over 70 nasjonale supporter organisasjoner og lokale fan grupper fra hele Europa. Ytterligere interessenter inkluderte FIFPro Europe, ECA og European Leagues samt flere nasjonale forbund og fotballigaer. 
 

Noen EFFC 2023 nøkkeltall 

 • Supportere fra 27 nasjoner 
 • 4 Gjestetaler adresser 
 • 18 workshops 
 • 4 ekspertpaneløkter 
 • SLO Nettverksmøte 
 • Over 20 SLOer og flere SLO-koordinatorer fra 12 land deltok på et Supporter Liaison Officer (SLO) nettverksmøte på Old Trafford Stadium onsdag og torsdag i forkant av FSE. Møtet var det første som fant sted siden før Covid-19-pandemien, og de i salen diskuterte veksten og utviklingen av rollen de siste årene og hva som er neste. UEFA var også til stede og snakket om viktigheten av UEFA Academy Training Programme, som leveres av FSE. 

 

EFFC23: Åpningskvelden 

EFFC23 startet formelt torsdag kveld med en åpningskveld på Manchesters nasjonale fotballmuseum som var vert for UEFA-president Aleksander Čeferin. Det var første gang en UEFA-president deltok og talte til EFFC, og demonstrerte det større samarbeidet mellom FSE og det europeiske fotballstyringsorganet. UEFA-presidenten snakket om det blomstrende forholdet mellom UEFA og supportere, og kunngjorde deretter involveringen av fan representanter i UEFA-komiteer gjennom FSE, og bekreftet: "Vi vil ikke ha beslutninger tatt om fans, uten fans". Han erkjente også at kampdagsopplevelsene kan forbedres ytterligere, og la til: «Det er fortsatt en lang vei å gå. Så la oss brette opp ermene og sørge for at det å delta på en fotballkamp forblir en unik og uforglemmelig opplevelse for alle.» 
 

Deretter deltok den engelske FA-lederen Debbie Hewitt, nylig utnevnt til FIFA-visepresident, i en diskusjon sammen med FSE-direktør Ronan Evain og FSA-sjef Kevin Miles, og dissekere hva som var neste for fotball i England og over hele Europa. 
 

MEP Tomasz Frankowski, medformann for idrettsgruppen i EU-parlamentet, henvendte seg også til arrangementsdeltakerne via video for å uttrykke sin støtte til supporternes involvering i beslutningstaking i spillet, og behovet for å beskytte den europeiske modellen for sport. 
 

EFFC23: Fredag 

Det tradisjonelle EFFC-programmet startet ved Manchester Metropolitan University fredag ​​morgen, med forhandlinger åpnet av FSE-styremedlem Martha Gens og FSA-leder Malcolm Clarke. 
 

Åpningen Welcome ble etterfulgt av et plenum for å vise frem FSAs "Fans For Diversity"-nettverk (et felles initiativ med Kick It Out), med diskusjoner med søkelys på suksessene det har hatt siden starten. 
 

Plenum diskusjonen ble etterfulgt av en rekke workshops som dekket et bredt spekter av nøkkelprioriteringer for støttespillere: 
 

 • Fan-eierskap og kulturarvsbeskyttelse 
 • UEFA-klubbkonkurranser: Bortefans, billettsalg, finaler og UCLF Paris 2022 
 • Veksten av rollen som Supporter Liaison Officer 
 • Kringkasting og dens innvirkning på matchende fans 
 • Bærekraftig miljø 
 • Økonomisk bærekraft: Klubber i krise 
   

Deretter kom den tidligere Manchester United spilleren og nåværende Fotballekspert Gary Neville på scenen i en diskusjon med journalisten Matt Slater om den nåværende tilstanden til fotballstyring. På samme tema ble dette fulgt av en plenumssesjon som kastet lys over aktiviteter i England og Wales, med et spesielt søkelys på den nylige fan-ledede gjennomgangen og de neste trinnene som skal tas. Panelet så FSA og fan representanter sitte sammen med den tidligere britiske regjeringens sportsdepartementsadvokat Chris Anderson. 
 

Ettermiddagen var så vert for en andre serie med workshops: 
 

 • Supporter engasjement og rådgivende råd for fans: Beste praksis 
 • EURO 2024 for menn: Ett år til avspark 
 • VAR: Til det bedre eller til det verre? Med PGMOL 
 • Statlig klubbeierskap og menneskerettigheter 
 • Kvinnelige støttespillere i herrespillet 
 • Dagen ble avsluttet med en tale fra Greater Manchester-ordfører Andy Burnham der han diskuterte dagens styring av fotball i England og uttrykte sin støtte til større supporter engasjement i gjennomføringen av spillet. 
   

 

© Football Supporters Europe

 

EFFC23: Lørdag 

Lørdagen hadde nok en fullpakket timeplan med både FSEs generalforsamling. 
 

Fotballsupportere Europa BGM 
 

Startplanen for lørdagen var 2023 FSE BGM. FSE-ansatte oppsummerte det siste arbeidsåret, etter å ha delt en aktivitetsrapport 2022/23 på forhånd med medlemmene, før de sendte inn organisasjonens økonomiske rapport og revisjonsrapport til møtet. 
 

Protokollen fra BGM vil bli delt ut til medlemmene i løpet av de kommende ukene. 
 

Styrevalg 

Etter valget av en ny valgkomité, valgte medlemmene et nytt styre og team av internrevisorer ved hemmelig avstemning. 
 

Hüseyin Emre Balli (individuelt medlem - Türkiye), Pierre Barthelemy (Association Nationale des Supporters - Frankrike), Martha Gens (Associação Portuguesa de Defesa do Adepto - Portugal), Herjan Pullen (Supportersvereniging Ajax Amsterdam - Nederland) og Gregor Weinreich (individuelt medlem - Tyskland), var alle gjenvalgte i styret.  
 

Nykommerne Katrina Law (The Football Supporters’ Association – England), Joe White (Three Lions Pride/Pride In Football – England) og Trond Larsen (Klanen – Norge) ble alle valgt inn i styret. 
 

I mellomtiden ble Paul Corkrey (Fans' Embassy Wales – Wales) utnevnt til On-Topic Division Board-medlem for Fans' Ambassades, mens Sofia Bohlin (SLO), Alan Russell (Fan Ownership & Heritage Protection), og Mark Doidge (Anti-Discrimination), forblir på plass som ledere av On-Topic for deres respektive On-Topic. 
 

Innkomne forslag 

Under BGM debatterte FSE-medlemmer, stemte over og vedtok tre nye forslag. 
 

Forslag 1 – Inkludering og tilgjengelighet 

Foreslått av: Ted Morris, Liverpool Disabled Supporters Association (LDSA) 
 

For at FSE, i samarbeid med funksjonshemmede supportere, skal utvikle en policy for funksjonshemmede supportere som vil adressere ulikheten funksjonshemmede supportere opplever i europeisk fotball. 

Denne policyen omfatter reiser, billettering, tilgjengelighet, siktlinjer og en forpliktelse til å gjøre fotball mer inkluderende for funksjonshemmede supportere i alle UEFA-land. 
 

Forslag 2 – Forbedring av arrangementene for fans ved UEFA European Finals 

Foreslått av: Tim Payton, Arsenal Supporter Trust, Sue Watson fra West Ham United-supportere Kevin Parker fra Manchester City Football Club Supporters Club (1949) 
 

Notater fra diskusjonen: 

 • fremgangen FSE har gjort i arbeidet med UEFA for å forbedre ordningene for supportere ved de siste kampene i UEFA-konkurransene 
 • at bevilgningene som ble gitt i 2023 fortsatt resulterte i at mange tilhengere av de involverte klubbene ikke kunne delta på kampene, med spesielle problemer etter avviklingen av Europa-konferansen-finalen i Praha. 
 • at den totale reise-, ankomst- og stadion opplevelsen på kampdagen, som rapportert av fans som deltok i finalen i Istanbul, var godt under standardene som skulle gis 
   

Kongressen oppfordrer FSE Executive til å fortsette å samarbeide med UEFA, dets relevante komiteer og andre interessenter for å sikre forbedringer av ordningene for supportere ved finalen i europeiske konkurranser, inkludert: 
 

 • konsultere FSE om bud kravene samt be FSE om en vurdering av stadionene som skal velges til å arrangere de respektive finalene 
 • avvikling av finaler på store stadioner med gode offentlige transportforbindelser 
 • sikre en politisk beslutning om at minst 66 % av stadion kapasiteten gjøres tilgjengelig for supportere av de to konkurrerende lagene 
 • sørge for at de utvalgte stedene har godt tilgjengelighetstilbud for personer med nedsatt funksjonsevne 
   

Forslag 3 – Mosjon "Styrking av nettverksfunksjonen til FSE" 

Foreslått av: Unsere Kurve og FASFE 
 

Dannelsen av et europeisk nettverk av fotballfans er en av de sentrale oppgavene til FSE. Men bortsett fra de årlige sommermøtene (kongress og nettverksmøte), som alltid frigjør mye produktiv energi, er det kun få muligheter, spesielt for ordinære eller nye medlemmer, til nettverk eller utveksling innen FSE-familien i løpet av året. 

For å forbedre dette vil den nåværende arbeidsgruppen fortsette å utforske muligheter for å koble sammen medlemmer av medlemskapet vårt ved å bruke tilgjengelige midler. 

I tillegg skal det undersøkes muligheten for å sette opp en teknisk løsning der interesserte medlemmer kan utveksle synspunkter om aktuelle tema, be om og tilby informasjon og bidra til diskusjoner. 

Underskriverne av dette forslaget er villige til å bidra aktivt til dette. 
 

© Football Supporters Europe

Klanens mann i fri utfoldelse

 

EEFC Fortsetter - Lørdag 

Etter BGM hørte EFFC fra Storbritannias sportsminister Stuart Andrew i en tale der han fremhevet nøkkelrollen til fansen i reformene for fotballstyring. Han ga også en oppdatering om fremtiden for kvinnefotballanmeldelse i England og EURO 2028-budet i Storbritannia og Irland. 
 

Neste på agendaen var en plenumsdiskusjon om Multi-Club Ownership (MCO), et fenomen som i økende grad angår mange støttespillere over hele Europa, med journalist Steve Menary, Vincent Chutet-Mezence & Sébastien Bernard (Tribune Rino Della Negra – Red Star FC supportergruppe), Carsten Sloth (Brøndby IF faneavdelingen i Brøndby & Oief), og Niams Governance Office, Niam, Governance og Governance. Diskusjonen førte til en rekke konklusjoner, inkludert at enhver fordel med MCO-strukturer ofte bare kommer én klubb i den aktuelle gruppen til gode, mens negative effekter påvirker flertallet av de involverte klubbene. 
 

Lørdagen ble avsluttet med en rekke FSE-nettverksøkter, inkludert: 

 • Fansens ambassader: En sterk oppvisning av fan ambassadens representanter var i Manchester for å høre om den siste utviklingen på tvers av nettverket, den pågående rekrutteringsprosessen for en ny landslagsfanskoordinator, samt tidlige forberedelser til EURO2028. 
 • Nasjonale støtteorganisasjoner: Arven etter «Kick-Off!» Erasmus+-prosjektet: På møtet ble NSO-er sluttet seg til partnerne til Kick-Off! Prosjekt mens de presenterte resultatene sine om å arbeide mot større samarbeid, inkludert signering av formelle avtaler, mellom støttespillere og nasjonale foreninger i deres respektive land. 
   

EFFC23: Søndag 

Søndag var den dedikerte kvinnefotballdagen på EFFC23. 
 

I etterkant av en nettverkssamling for å oppmuntre deltakerne til å bli kjent med hverandres erfaringer med å se kvinnekampen, utforsket en paneldiskusjon «hva er det neste for kvinnefotball» mellom verdensmesterskapet i Australia og New Zealand og EM i 2025. 
 

Verten var forfatter og kvinnefotballekspert Jean Williams, og panelet inneholdt Piritta Gurung (SMJK/Pohjoiskaarre), Anika Leslie-Walker (akademisk), Daphne Goldschmidt (Hapoel Jerusalem FC) og Luke Cox (kommunikasjonsansvarlig, FSE). Diskusjonen og spørsmålene som ble stilt fra publikum dekket veksten av fankultur, forskning på etnisk mangfoldige fansens opplevelser og investering i kvinnespillet og spesielt for fotballklubber. 
 

I neste økt benyttet FSE-teamet anledningen til å gi deltakerne en oppdatering om fremdriften med å lage en FSE-policy som er spesifikk for utvikling, beskyttelse og forbedring av fankultur innen kvinnespillet. I etterkant av FSEs Her.Story: Celebrating Women’s Football & Fan Culture-arrangement i fjor, har et første rammeverk blitt utarbeidet og vil være fokus for ytterligere interessentkonsultasjoner i de kommende ukene før selve policyen blir ferdigstilt til høsten. 
 

Ved siden av denne økten holdt FSA en workshop om trinnet som ble anbefalt for å formalisere og etablere nye supporterklubber eller grupper. 
 

Deltakerne avsluttet dagen med å dele sin personlige forpliktelse til å støtte kvinnespillet de neste to årene, samt spesifisere hva de forventer å se fra sentrale interessenter i kvinnespillet mellom nå og EM 2025. 

 

Oppsummeringsvideo fra EFFC23

Nyeste innlegg