Overblikket: Farlig hets

Sesongen 2022/2023 er over, den ligger bak oss som et slakt. Slaktet av oss patrioter fordi vi kun klarte en 3. plass i serien, og røk ut av kampen om Haralds pokal i semifinalene mot Storhamar. I kjølvannet av slike påstått dårlige prestasjoner kommer nødvendigvis beintøffe evalueringer – fra så vel klubben som fra patriotene.

 

La oss først ta serien…

En 3. plass i serien er nok ikke godtatt av mange, Vålerenga skal kjempe i toppen hver sesong. Og hør her: 3. plass i en rekordjevn serie er å kjempe i toppen. Hadde laget prestert helt maks i alle kamper i serien kunne laget kanskje klådd Stavanger, men det ville seg ikke slik denne sesongen. Laget fikk aldri helt spilt seg sammen til et velfungerende maskineri.
 

Det tror jeg så vel lag som ledelse er fullstendig klar over. På dette feltet kommer de til å evaluere beinhardt, og i skrivende stund er evalueringa allerede i gang, #77 Darien Craighead får ikke tilbud om ny kontrakt. Han fikk aldri vist seg ordentlig fram, fikk ikke vist de kvaliteter han dro frem i tiden i Manglerud. Han hadde uflaks, kom inn i en klubb midt i sesongen hvor spillerne i det minste på papiret var utrolig sterke og gode.

 

Eller så ble han brukt feil der han fikk sine små sjanser. Jeg vet bare at han fungerte i Manglerud. I et meget svakt lag der, leverte han godt. Han fikk lite sjanser til å vise seg frem, og kanskje er det sånn at en «stjernespiller» som han må levere fra første dropp. I så fall er det Craighead sin egen feil. Han var ikke god nok til å innrette seg i Vålerenga, til Fredrik Anderssons systemer og roller.

 

Og han var usynlig i sluttspillet. Det var ikke Stefan Espeland.

 

Godeste Espeland sleit en smule (ikke et helt brød) i serien. Han leverte en del hodeløse pucker i defensiv sone, og han leverte en del feilposisjonering samme steder. Espeland har sin styrke i det offensive, i powerplay og generelt på offensiv blå. Hjemme hos Mitch Gillam og Tobias Breivold skorter det litt. Det kan vi til en viss grad leve med.

 

Det er vanskeligere i ishockey enn håndball, men kanskje skulle man vurdert flyvende bytter hvor Espeland inntar benken når laget flytter seg hjem på banen, og så innpå igjen når laget går oppover banen igjen. I hvert fall i 1. og 3. periode.

 

Statistisk sett er det feil de siste årene, men Vålerenga spiller slik klubben fremstår historisk med alltid dårlige 2. perioder, da skal vi heller ikke forvente av Stefan Espeland at han klarer flyvende bytter i 2. periode. For meg så Justin Hamonic ut til å være en fyr med kontroll hjemover, men falt litt igjennom i offensiv sone.

 

Jeg vet ikke om Hamonic får eller bør få ny kontrakt, det er en begrensning å bare «virke» i to ledd på banen. Det overlater jeg til coach Andersson og Trygg å finne ut av. Men det samme gjelder da Stefan Espeland. Forskjellen på de to er at Espeland har igjen to år av kontrakten, Hamonic er ferdig og må eventuelt veies og finnes akkurat passe til videre spill sammen med Sankt Hallvards menn.

 

Til dels gjennom sesongen, og definitivt i og etter sluttspillet har Espeland blitt lagets foretrukne «hakkekylling». Han har fått litt betimelig, rettferdig pepper. Han hadde noen dårlige prestasjoner og valg, og må tåle å bli evaluert, gjerne på en kamp-til-kamp-basis. Det tror jeg ikke Espeland har noe imot, han er klar over presset det medfører å spille for hockeymaskinen Vålerenga. Og det er et press som skal være der.

 

Jeg vet ikke hvordan det er i andre klubber, men i Vålerenga spiller du for flere enn bare deg sjæl. Det er ingen floskel, det er sånn det er på godt og vondt.

 

Det Espeland og de andre gutta ikke skal måtte tåle, er regelrett massiv hets. Hets er aldri konstruktivt, og det hjelper på ingen måte den som blir utsatt for det å bli bedre, til å finne frem det beste i seg.

 

Dette må ta en slutt!

 

Jeg vet med høy grad av sikkerhet at de som er strengest med spillerne er dem selv. Dernest coach Andersson og Trygg. Og da trenger ikke spillerne å bli hetset. De trenger oppmuntrende omtaler og rop. Uansett om du er en som Darien Craighead eller en som Stefan Espeland. Og som nevnt oppi her har vi minst to år igjen med Espeland, og da kan vi ikke rakke ned på og bryte ham ned. Vi må tenke på det positive.

 

Du gå’kke aleine i Vål’enga.

 

Det er heller ingen floskel. Det er fakta.

 

I Vålerenga skal ikke krigerne våre legges på slaktebenken og deles opp i mindre stykker. Og når det kommer til stykket er vi alle enige i akkurat det. Så lar vi Andersson og Trygg starte evalueringen av sesongen 2022/2023, og jeg er sikker på at de vil involvere de som trengs fra resten av apparatet, fra spillerne, og kanskje skal man se at de involverer en patriot eller to? Men i den prosessen må noen gå, og nye komme inn – uansett hvem som evaluerer.

 

La ikke nye og potensielt nye spillere se at deler av patriotene går helt av skaftet. Hvem gidder vel legge til sin hverdag en endeløs rekke sure oppstøt og mer eller mindre fargerike merkelapper på en selv? Spillerne tør ikke bruke sosiale medier av frykt for å bli helt ødelagte.

 

Og nei, dette gjelder ikke oss alle. Ta det til deg om det er deg, hvis ikke slipp det på gulvet og fortsett med det gode du bidrar med. Hvis man ikke har noe (konstruktivt) å si – hold kjeft.

 

Jeg tror du skjønner tegninga.

God natt Vålerenga, hvor enn du er...

 

 

Nyeste innlegg