© Klanen

Litt perspektiv

Det er fascinerende å følge Vålerenga. Alle har en mening. Og den skal de dele okke som. Spesielt om det er negativt. Der fakta og perspektiv ikke er noe man skal bry seg om

At andre lags supportere gliser og ler når det går trått, er bare å forvente. Skadefryd er en del av det å være fotballsupporter. Det gjør vi også. Og siden Enga genererer klikk, er vi yndlinger når det butter imot.

Det startet allerede før Eliteserien ble sparket igang denne sesongen. Enga blitt uthengt for spillerkjøp, spillersalg, dårlige resultater, feil struktur, feil taktisk, løyet for kapteinen, organisasjonen er fientlig, pengene er sløst bort, kål og kaos på årsmøtet, vi har skylden for hvordan andrelaget kan ødelegge for lag som satser i lavere divisjoner, vi ødelegger stadioner med tusj på toaletter og gudene vet hva. Og alt er spesielt skammelig fordi vi er et hovedstadslag, hva enn det betyr.

«Det er helt greit å ønske dem nedenom og hjem. Det synes jeg er helt innafor», har TV 2-ekspert Erik Thorstvedt sagt. Det virker som dette er gjengs tanke når man setter seg ned ved et tastatur hos journalistene.
La oss ta det med en gang; sitatet fra Thorstvedt er ekte og beskriver det partiske synet fra ett synspunkt, men det er tatt ut av konteksten. Ikke at media ser ut til å bry seg stort med å ta ting ut av kontekst eller se/vise det store bildet når de skal banke frem et poeng.

«Brann var flere hakk for store for Vålerenga» var meninger i aviser og på tv. La oss glemme at om Børven hadde kutta tåneglene hadde vi ledet. Med VAR er det slik at spillere «på linje» ikke er klar og åpenbar feil å dømme offside på. I høydepunktene fra Tv2 er en dragning og et innbytte viktigere enn å vise kampens tredje mål, annuleringen av det og ikke minst gjemme VAR-avgjørelsen langt, langt vekk.
Straffesparket hele Norge vet at en av våre ikke ville fått, ble avgjørende, men slike avgjørelser er ikke noe man diskuterer når det går mot Enga. 

Enga har ikke innfridd i starten på sesongen, uten tvil. Og media har godtet seg med at kapteinen vår har gjort jobben deres enklere med å snakke ned klubben for dem. Ingen i media har nevnt hvor stort svik det egentlig er, spesielt rett etter den andre kampen hvor han selv sviktet og er sterkt delaktig for tapet.
I motsetning til Strandberg er dette avsnittet i det minste kun rettet mot en person, vår kaptein, som ikke har tatt sitt ansvar på banen og hvertfall ikke opp mot media. «Dette er ikke hva jeg forestilte meg» sa han sist. Nei, det er det faen ikke hva vi forestilte oss heller. Hverken av laget eller kapteinen. Men la oss løfte opp og ikke rive ned, i det minste.

Klare for nedrykk
Media har skrevet enormt mye om hvor fryktelig dårlig sesongen til Vålerenga vil bli. "De er ikke for gode til å rykke ned", nevnes i fleng. Nei, men vi er ikke så dårlige at vi allerede har rykket ned heller. Om vi tar 6 poeng mot pippipene og bartelaget, er vel bortforklaringene på plass om at det var ødeleggende spillestil (som feks S08 skal beundres for) eller noe VAR-greier som ikke gikk motstandernes vei.

Enga har fått flere spaltemeter enn feks den knallgode sesongstarten til medaljegarantist Molde. De har hatt veldig tøff motstand, visstnok. Som sikkert er hyggelig å høre for Tromsø-tilhengerne, selv om de ikke er levnet en sjanse for medalje.

Molde derimot er fortsatt medaljekandidat, selv om de er 8 poeng bak Glimt. Og to bak nedrykkslaget Vålerengens Idrettsforening, som allerede er hele 3 poeng bak Ham-Kam på bronseplassen. Ingenting ser ut til å kunne snu denne seilasen rett ned i ligaen med samme sponsor som vi har på brystet, om man skal tro fotballekspertene.

Perspektiv
Det ble dratt frem- i en artikkel i Aftenposten, som stort sett oppsummerte Klanen sin kritikk mot klubben de siste 15 åra- at Trøim har brukt 240 millioner på klubben og vi har stått på stedet hvil siden 2005-ish.
Tabellposisjonene siden gullet i 2005 ble ramset opp: 3, 7, 10, 7, 2, 7, 8, 11, 6, 7, 10, 8, 6, 10, 3, 7, 6.
Dette er skrekkeksemplene på tabellposisjoner etter endt sesong de siste 17 årene.

Til sammenligning er 5, 2, 1, 3, 12, 10, 16, Obos, 9, 3, 14, 9, 14, 8, 8, 15 og Obos ifjor, hva Stabæk har fått ut av Kjell Chr. Ulrichsens 250 mill som på ingen måte et skrekkeksempel. De har jo ikke stått på stedet hvil, de har rykket ned og opp i tillegg til å være litt jojo på tabellen, flytta inn og ut av Telenor Arena og trekker like mye tilskuere på friidrettsstadion som IL Tryving.

Ålesund har fått 250 mill av Olav Nils Sunde. Lillestrøm 200 mill av Per Berg. Aage Thoresen har gitt Hønefoss 200 mill. Kjetil Holta har gitt Notodden 250 millioner. Notodden rykka ned fra Obos i 2019 og det er usikkert om klubben eksisterer ut sesongen, men det er heller mer skammelig å ikke utrede mer på toppen av Eliteserien med de samme summene.

Og siden vi er inne på skrekkeksempler, hovedstadsskam, investorer med braksuksess og ikke minst skadefryd, er tabellposisjonene 7, 9, 7 og nedrykk med 16.plass før de gikk konk, er vel Atle Brynested sine 150 mill i Lyn verdt å nevne. Og dette var for såpass mange år siden, at kanskje de 150 mill ga mer enn hva de ville gjort nå med tanke på spillerlønninger, spillerkjøp osv.

Men bare Vålerenga har skuslet bort penger og skulle gjort det bedre.

«Best i Norden og unike i Europa»
Det var i 2007 at Martin Andresen kom til klubben og fikk 25 millioner av Fredriksen for å innen tre år være ledende i Norge, så tre år senere være ledende i Norden. «Det vi har sett tidligere er ingenting annet enn mangel på strategi. I framtiden skal vi være sikre på at de vi henter faktisk løfter klubben. Men viktigst av alt er den måten vi kommer til å satse på talentutvikling», fortalte styreleder Raymond Johansen til Nettavisen den gangen.

Nå diskuterer vi om det er talentutvikling eller kun toppklubb Enga skal være. Bare at positive 'talentutvikling' er byttet ut med 'utviklingsklubb'. Man kan visstnok ikke være begge deler. «Klubben må bestemme seg for hva den vil. I VIF må man finne ut om man vil være en satsende klubb som har lyst til å kjempe i toppen, eller om man har lyst til å være en utviklingsklubb» sa Strandberg i Dagsavisen.

Ja, har vi ikke nå lært at vi ikke skal gi en 19-år gammel forsvarer muligheten i Vålerenga? Ikke skal vi produsere slike spillere selv og vi burde heller ikke kjøpe talentfulle tenåringer til å gjøre en manns jobb, slik vi gjorde med Ken Remi Stefan Strandberg i 2009. Eller?

Med millionene til Fredriksen og Trøim, så har vi vært en satsende klubb. Kasta penger etter spillere som skulle ha vist at de er vinnere, stått frem, kriget, blødd for drakta og vunnet til slutt, men altfor mange har heller tatt til seg bohemens ukonvensjonelle måte å være på. De slutter å være toppspillere når de ikler seg den kongeblå drakta og peker alle andre steder enn innover når skylden skal fordeles.
 

Alle må gå
Vi har nå hørt at stort sett alle må ut. Starte på nytt. Blanke ark. Ingen Trøim, ingen DEF, ingen primadonnaer, ingen unggutter og bare klassespillere som blør for drakta, gjør alt riktig og hva enn utopi supportere forestiller seg, men som ingen klubber i hele verden greier å gjennomføre. Til og med dette 'lokomotivet' i norsk fotball måtte få 120 millioner kroner i økonomisk førstehjelp fra Rema-Reitan og har ikke sett seriegull siden 2018, den gang da Amor Layouni herjet i Eliteserien med 3 mål på 30 kamper. 

Løsningen? Den kan ingen av oss si med sikkerhet at vi har, men mitt forlag er enkelt: Pust med magen. La nå gutta få fred og vise hva som bor i dem før vi også sender de altfor tidlig til slakteren. Jeg ser absolutt noe i Jatta, Håkans, Holm, Sjøeng, Dicko og flere av de yngre som trenger støtte og oppbakking, ikke å bli dratt ned i søla. Dette er spillere som vi ikke vil få beholde uansett. Fordi de kommer til å dra videre. Helst til utlandet og ha lykkelige karrierer som proffe, men skrekken er at de havner i andre norske klubber.
Først må de få muligheten til å vise seg frem på toppnivå i Norge, for Vål'enga. Få ting er mer trist enn å se våre talenter forsvinne og blomstre andre steder fordi vi aldri ga de vekstmulighetene de trengte hos oss. Det vil også vise andre unggutter at det er mulig å få sjansen i Vål'enga, et rykte vi ødela en gang mellom 2007 og 2018-ish.

Når vi skulle bli best i Norge og unike i Europa, hadde vi 8 landslagsspillere på U21-nivå og nedover. Samtidig hadde vi det nest eldste laget i Eliteserien med en snittalder på 28,8 år. Nå har vi enda flere landslagspillere i aldersbestemte klasser og har derfor muligheten til å gi de sjansen, men samtidig bygge lag rundt med mer erfarne spillere. Spillere som Ofkir, Strand og Bjørndal har alle iveren og dyktigheten til å løfte og piske medspillerene til å nå høyere nivå, så kan de eldste på laget være de kloke som roer ned når det koker som verst.

Jeg har trua på en langsiktig plan og at de som er dedikerte skal få stå i det. Iallefall en stund til. Jeg vet ikke hvordan forholdet mellom JJ og DEF er og så lenge det ikke skader klubben min, så vil jeg ikke uttale meg om hvordan de jobber. Og piss som "mista garderoben" må vi supportere slutte å snakke om. Det har vi ikke innsyn til å ytre oss om og da er det ingen vits å være brønnpisser. Skuffa? Ja. Kritisk? Absolutt. Snakke ned laget uten å ha fakta i hånd? Nei. Det er vi som er Vål'enga og det er vi som har ryggen deres. Om det er gjengs enighet at noen må bort for at de ødelegger for klubben, så får vi de bort. Ryktespredning er ikke veien å gå.

Med 40 mill i minus ifjor, tenker jeg at jeg lever bedre med Trøim, enn å bli Oslos stolthet i 4.divisjon. Pest eller Norsk Tipping- liga. Langsiktig, er det selvfølgelig ønskelig med en selvstendig klubb, men akkurat nå er det en ekstremt liten kohort som har den friheten i norsk Eliteserie.

Men alt er ikke på greip i Vålerenga Fotball Elite. Det skurrer et sted mellom London, via styret og administrasjon til plastdekket på Valle. Så kanskje det er en person innad med et blødende Vål'enga-hjerte som tør å stå frem og si nøyaktig hvor skoen trykker. Så kan vi fjerne egoistiske festbremser og oppfylle våre egne og medias krav om å være en stolt, vinnende og trofeløftende hovedstadsklubb. Det er der vi trenger en som står frem som frelseren, som varsleren, som kapteinen. Det er hva Vålerenga trenger mest akkurat nå. Rense lungene og få puste fritt igjen.

O Captain, my captain.

 


 

Nyeste innlegg