© Klanen

Landets sprekeste 109-åring

Den 29. juli 1913 ble klubben Spring stiftet. Det tok bare et år før klubben byttet navn til Vaalerengens Idrætsforening

I et kassesnekkeri i Vålerenggata 29 for 109 år siden ble altså klubben vi elsker og ærer til. Lite visste de hva klubben skulle bli til, selv om den var en samlende forening den gang også. De hadde kanskje drømmer om storhet, men å bli en av landets mest kjente klubber, hadde de nok aldri forestilt seg.

Vi er søpla

Arbeiderklasseklubben har alltid hatt den forgreninga, selv med fancy AS, ASA, rike onkler og drift som at noen trodde pølsepapir hadde dekning i banken. Vi er arbeidsklassen og vi kommer alltid til å være det, uansett styre og stell i klubben. Det er fundamentet og historien vår som er vår stolte arv og vi vil bruke til å bryte vekk all motstand som måtte komme i vår vei. For våre verdier. Slik vi har gjort før og vil gjøre i all fremtid.
Det er derfor det er en stolthet for stor til å beskrives. 

Jeg er født og oppvokst på Bislett. Jeg hadde Enga-kamper rett over gata og mine første minner er fra lekegrinda. Progresjonen fra sving, til hovedtribune og så til Store Stå. Først på siden og så lengre og lengre inn mot midten. Dypere og dypere inn i kjærligheten. 
Første fotballkamp, første hockeykamp, første bortekamp, første gang jeg drakk øl (ulovlig) på utested og første gang jeg hadde et seksuelt forhold til andre enn meg selv. Alt pga Vål'enga. Og så er det historiene vi bare snakker om på puben og bussa til og fra kamp...

Vi elsker og ærer til døde

Det er mange av oss som fant 'meningen med livet' gjennom Vål'enga. Vennskapene som er laget, alt vi har sagt og gjort for å se kamper. Oppofringen av kroner når vår egen lommebok var skrapt. Noen har til og med ofret familielivet, kjæresten eller partneren. Bare for et dumt lag, sant? Høres jo helt idiotisk ut. Men det er ikke det for oss som har 'sluppet andre fri' for å spare de for flere skuffelser. Samtidig som vi selv går på skuffelser etter skuffelser med vårt kjære Vål'enga. Blødd for drakta. Bokstavlig talt noen ganger.
Men det betyr egentlig ingenting. Det særdeles eksentriske forholdet vi har til klubben. For de gangene det er bra, da er det ekstatisk deilig å være Enga-supporter. Man er den lykkeligste personen i hele verden. Og den 'orgasmen' kan vare i mange timer, ja til og med dager. De beste orgasmene varer i flere år.

Når sola skinner over Enga

Med en brokete historie, både på banen og tribunen helt fra starten av, så står vi der last og brast med klubben. Om det er håndball, innebandy, amerikansk fotball, ishockey, baseball, ski eller fotball, så er det drakta vi er stolte av og vi på sidelinja støtter den uansett hvem du nå måtte være som representerer oss. 
I 109 år har det vært sånn og det vil fortsette å være sånn til evig tid. Og om 109 år vil en annen skribent (eller hva enn de gjør for å kommunisere sitt budskap i året 2131) fortelle sin historie fra sitt Vål'enga-liv. Like stolt. Like forelska. 

Vi elsker deg Vaaerengens Idrætsforening og gratulerer med dagen!

Nyeste innlegg