Etter år med skandaleoppslag om vold og rasistiske ytringer, gikk en gjeng supportere sammen og stiftet Klanen da de var lei av det såkalte Apebergets fremtoning på og utenfor kamp. Selv om det tok noen år å forandre medias og folkets syn på klubbens supportere.
I Klanens manifest står det "Vi er antirasistiske, ikkevoldelige og inkluderende, samtidig som vi har et dårlig rykte å ta vare på". Og det dårlige ryktet elsker media å profilere, da ingen andre lags supportere genererer så mye klikk som våre.
I de tidligste nummerne av Apestreken, var tonen fortsatt ganske røff, så det var en endring i mentaliteten hos endel bidragsytere som måtte endres eller så måtte de takke for seg som skribent i blekka. Du finner Klanens arkiv av Apestreken og Klansropet her.
"For meg kom det store skillet for Vålerenga-supportere i 1997, ikke da Klanen ble stiftet i 1991. Hovedsakelig fordi sesongen var starten på noe positivt og vi fikk et mye bedre omdømme i løpet av 97-sesongen", har tidligere talsmann Christian Falck Kjellsen sagt til NRK i anledning 20-års jubileumet.
Falken utdypet ytterligere: «Det skjedde flere ting før den sesongen. For det første fikk vi for første gang positiv medieomtale. Året før rykket vi ned etter 2-3-tap mot Stabæk i siste seriekamp, men Klanen sto igjen i nesten en time etter kampslutt og sang for klubben vi elsket. Da skrev journalistene bra ting om oss. Det virket som det var første gang en Vålerenga-supporter fikk positiv medieomtale».
Så etter år med antisosial oppførsel, begynte Klanen og Vålerenga-supportere å bli litt mer stuerene. Som nevnt, «Vi har et dårlig rykte å ta vare på» er fortsatt en ytring som dukker opp titt og ofte, men det er mer sagt med glimt i øyet og utfordrer heller samfunnets lettkrenkelighet og mangel på fotball- og supporterkultur, enn et ønske om å hengi seg til Apebergets oppførsel. Nå til dags er jo stickers på dass grunn for anmeldelser og krav om at vi bygger nytt stadion for bønda.
VIF manglet hovedsponsor foran 1997-sesongen og da spilte Klanen inn for klubben at gutta kunne spille med Vålerenga mot rasisme på brystet. Det og kombinasjonen breddeidrett og samfunnsengasjement viste seg å være genial.
Selv om vi har hatt en topp på 12.000 medlemmer, har medlemstallene -sammenlignet med tilskuertall og norsk fotballs generelle interesse- dalt betraktelig siden det og vi stiller nå i underkant av 6000 medlemmer, men der igjen, er det flere supportergrupperinger tilhørende Vålerenga-universet. Det som en gang var 400 kompiser på Store Stå, er nå fullpakka Østblokka og godt bedekt Patriot.
Vi har kommet langt på disse 34 årene. Vi har redda klubben fra konkurs, spyttet inn syvsifret beløp inn i stadionprosjektet, vi har etablert Sjappa, Bohemen, Vålerenga Vertshus og Øst. Vi var unike somsupporterdriftet kringkaster med Klanens Webradio, vi har landets aller, aller beste TIFO-gruppe, vi er forgrunnsfiguere i internt vakthold med Klanens Sikkerhetstjeneste og vi har busser til de aller fleste bortekamper i både fotball og hockey.
Vi har vunnet priser for våre arbeid mot rasisme, for TIFO, supporterkulturen, enestående supportere og vi har verdens beste rekrutteringsplattform i Mini-Klanen.
Gratulerer med dagen til oss og til dere som har vært og er medlemmer gjennom disse 34 årene!
Er du ikke medlem? Da kan du melde deg inn i Klanen her.
Hvis du vil se tidligere leder i Klanen (og fotballklubben, for den del) Anders Krystad vaske tatoveringer og snakke med NRK om Klanen, har du muligheten i denne videoen fra 1996.