No pyro, no party - vi jobber videre

Klubben og Klanen følger opp møtet med statsråd Enger Mehl om pyro på tribunen.

Åpent brev til statsråd Emilie Enger Mehl fra klubb og Klan

Vi i Vålerenga Fotball Elite takker for hyggelig møte sist uke om bruk av pyroteknikk på fotballkamper. Mot slutten av møtet nevnte statsråden at hun gjerne ville høre fra partene skriftlig, og vi sender derfor et samlet innspill på vegne av Vålerenga Fotball Elite og våre supportere.

Det var gledelig at alle parter i møtet var enige om at vi må finne en løsning på pyrospørsmålet, og at representanten fra DSB uttrykte at heller ikke de ønsker et totalforbud.

For oss er det viktig å styrke tribuneopplevelsen i norsk fotball. Konkurransen er sterk fra globale, gigantiske merkevarer i både Premier League og La Liga, særlig blant yngre fotballsupportere. Derfor er det viktigere enn noen gang å gjøre lokale fotballkamper til en attraktiv opplevelse. Pyroteknikk av klasse P1 er effekter med lav risiko, men som gir en særdeles stemningsskapende effekt og stor merverdi på kampdag. For publikum er det viktig å være delaktig i dette, og at det ikke kun er sertifiserte pyroteknikere som fyrer opp scenefyrverkeri langt unna supporterne.  

Vålerenga Fotball Elite jobber for å ha trygge og sikre arrangementer for både publikum og utøvere. I samarbeid med supporterne har vi gjennomført flere arrangementer med kontrollert pyrobruk. Det har fungert godt, uten skader eller uønskede hendelser.

Etter den nye tolkningen av forskriften i 2019, der tidligere akseptert bluss plutselig ble tolket som ulovlig, har vi derimot sett flere eksempler på ukontrollert pyrobruk. Uansett hvor godt vakthold vi har rundt kampene, klarer vi ikke å hindre at enkelte får med seg bluss inn på stadion. Den bruken vi da har sett, har vært langt mer risikabel enn våre planlagte gjennomføringer. Vi ønsker derfor et regelverk som åpner for kontrollert pyrobruk på tribunekulturens premisser. På den måten kan vi gjøre stadionopplevelsen trygg, samtidig som det skapes en flott ramme rundt kampen. Et forbud har vist seg å ha motsatt effekt, der publikum tar saken i egne hender, med et større potensial for skader. Vi er redd en variant der scenefyrverkeri blir løsningen, kan ha samme effekt.

Vi ønsker en god supporterkultur på norske stadioner, der positive krefter får sette agendaen. I møtet med Statsråden så vi at klubber, forbund og supportere ønsker å jobbe sammen for å legge forholdene til rette. En slik enighet er historisk i Norge og trolig unikt i Europa. Hvis vi kan vise verden og de minst tålmodige supporterne at et slikt samarbeid bærer frukter, vil det gi et godt grunnlag for å utvikle dette kulturfeltet videre.

Med vennlig hilsen

Tuva Ørbeck Sørheim
Styreleder i Vålerenga Fotball Elite

Erling Rostvåg
Talsperson Klanen

Nyeste innlegg