© Klanen

Nei til sluttspill i Toppserien

Bakgrunn for felles uttalelse fra Bataljonen, Klanen, Kanarifansen, Stabæk Support og Kjernen.

"Uavhengig av hvilket lag som vinner grunnspillet i Toppserien i år er det dette laget vi anerkjenner som den ekte vinneren av Toppserien 2022.

Vi anerkjenner ikke sluttspill som en ekte seriekonkurranse siden det blant annet strider mot seriens grunnprinsipp om at hver kamp teller like mye. Det laget som ligger høyest på tabellen ved grunnspillets slutt anerkjennes som vinner av det legitime seriegullet."

- felles uttalelse fra Bataljonen, Klanen, Kanarifansen, Stabæk Support og Kjernen.

Bakgrunn:

Fotballtinget banka gjennom ny seriemodell for Toppserien i 2019 helt uten at den største gruppen ble spurt om hva vi synes. Vedtaket ble fattet også av klubber som ikke engang har damelag og dermed gir blanke i hva som skjer der. Grunnet korona er dette første året man prøver modellen.

“Seriemodellen” er grunnserie der lagene møtes to ganger (hjemme og borte) Lettfattelig for alle og et seriesystem som fungerer i hele verden. Så starter alt som er galt, man ser på tabellen og deler den i to før man går over i sluttspillfasen. Der skal de fire beste lagene møtes to ganger til innbyrdes. De har med seg 6, 4, 2 og 0 poeng fra første til fjerde plass. Skulle et lag vinne grunnserien med 15 eller 20 poeng spiller det ingen rolle - de får med seg 6 poeng likevel.

Vinneren av sluttspilet får den misvisende tittelen seriemester.

De seks lagene som ender på 5-10 plass får plutselig med seg de to øverste lagene fra 1. div i sitt sluttspill. Der trenger de ikke å spille hjemme og borte så om det er hjemme- eller bortekamper avgjøres med simpel loddtrekning. Her stiller laget på 10. plass og de to lagene fra 1. divisjon helt likt med laget på 5. plass uavhengig av resultater. Alle starter på 0 poeng. 

Det er altså mulig å starte sesongen i 1. divisjon og ende på 5. plass i Toppserien. På samme måte er det mulig å ende på 5. plass i grunnspillet og likevel rykke ned.

Logisk? Enkelt? Nei, det er ikke det, vet du. Det er reint skjær idioti og bryter med enhver form for fornuft og rettferdighet.

Hva kan vi supportere gjøre?

Som supportere har vi ikke så mange muligheter til å påvirke sporten vi elsker. Enten blir vi ikke hørt eller så blir vi overkjørt.

Klanen.no har i en årrekke bidratt med skribenter for Vålerenga Damer på frivillig basis i tillegg til at vi har skrevet om damene våre på Klanen.no. At vi skriver gjør at klubb kan bruke sine knappe ressurser og tid på andre ting. En vinn-vinn for klubben og friviliigarbeidet gir oss mye tilbake, vi får hjelpe klubben i vårt hjerte.

I vinter - i god tid før sesongstart - så vi oss nødt til å informere klubb om at vi på ingen måte kunne være med å promotere en seriemodell hinsides all fornuft så vi kan ikke bidra med stoff før vi er tilbake til dobbel serie igjen.

Mange i Klanen har gått på seriekampene og av de som har gått i år har mange signalisert at de ikke møter opp på kamp når det er sluttspill.

I våre øyne kåres seriemesteren etter siste serierunde 28. august.

Så kan man argumentere med at vi vender spillerne ryggen men det er ikke riktig. Vi vender NFF og Norsk Toppfotball ryggen. Det er vår måte å si i fra at vi ikke ønsker denne utviklingen. Om klubber og forbund kan vise til gode publikumstall i sluttspillet vil det brukes for alt det er verdt for å fortsette med sluttspill. Vi er ikke mer naive enn at vi skjønner det og vi vet at det ivres for å innføre det samme i herrefotballen så vi må stoppe dårskapen nå.

Det gjør selvsagt vondt å ha det sånn og vi skulle alle ønske det ikke var slik. Noen ganger må man lide før ting blir bedre igjen og som ett av få virkemiddel tilgjengelige for oss er det å bli hjemme det aller tydeligste og sterkeste vi har. Å gå på kamp for å protestere gir økte tilskuertall.

Den samlede aksjonen mot sluttspill er et annet virkemiddel. Det er intens rivalisering mellom supporterklubbene som er med på aksjonen men her har vi ingen problemer med å stå skulder ved skulder - dette er viktig for oss alle. Takk til Brannbataljonen som tok initiativet.

Det ryktes at fotballforbundet og klubbene ønsker å fortsette med sluttspillvarianten også neste sesong, de vil bare justere noen regler og dure på. Det er dårlig nytt for fotballsupporterne som nå sier klart og tydelig fra om at sluttspillformatet er sterkt uønsket hos oss som går på kampene.

Om forbund, Norsk Toppfotball og klubber ønsker at interessen for damefotball skal fortsette å øke kan det være fornuftig å stige av sin høye hest for å legge øret ned til bakken og høre hva grasrota mener. Svaret de får er entydig: Vi vil ikke ha sluttspill.

NRK gjennomførte i sommer en undersøkelse blant spillerne der de spurte om de var fornøyd med den nye serievarianten. 108 spillere svarte, 98 spillere vil skrote den. En spiller var fornøyd. Èn!

Spillerne vil ikke ha sluttspill og supporterne vi ikke ha sluttspill. I tillegg har flere trenere uttalt seg kritisk om modellen. Hør på oss!

De beste klubbene sier det er for dårlig matching i Norge og det hemmer dem i Europa - og at sesongen har for få kamper. Om det er slik fatt at det er for lavt nivå i vår øverste serie på kvinnesiden er det for mange klubber i serien. Gå ned til 8 lag for å spisse nivået. Om det er slik at det er for få kamper i løpet av sesongen er det lett å gjøre noe med uten å spille sluttspill. Gå ned til 8 lag i Toppserien og møt hverandre tre eller fire ganger før mesteren kåres. Fire ganger gir 28 kamper, to hjemme og to borte mot hver motstander.

Det trenger ikke være så vanskelig.

Nyeste innlegg