Doping
© © Wiki

Fotball på død og liv

Rødtoppavisene roter rundt i enhver søppelkasse for å finne klikkbare artikler og når man vet at ett eller annet sted finner man en «ekspert» som kan spre ekstra mørke skyer over idrettsriket, så har man en sak med gullkanter. 

 

Og Verdiløs Gnag fant noen som ville si at lagidrett er fy-fy de neste 9 månedene.

Nå skal jeg med en gang si at dette ikke er noe bortforklaring på Korona-krisen og det helsefarlige aspektet med smittefare. Pandemien er overhengende virkelig og vi må jobbe sammen, med å ikke være sammen, for å få bukt med viruset fortest mulig.

Grunnen til at det klødde i fingrene når jeg leste denne dommedagsprofetien, som det faktisk trolig er for mange klubber, er at det er rettet mot en spesifikk ting. Nemlig lagidretten. Og spesielt Eliteserien i fotball for herrer. Det er klikkbarheten med å komme med dystre spådommer de stiller opp for, men det de sier er at lagsport er spesielt utsatt.

Jeg er undrende til hvorfor fotballen, med 22 spillere på en bane ca 70 ganger 100 meter stor er av større spredningsrisiko for koronaviruset enn andre ting. Farene disse ekspertene legger frem som skal være utslagsgivende for at det ikke kan spilles fotball for tomme tribuner, må da være like smittsomme alle andre steder i samfunnet?

«Det er målt virus i store mengder bare fra pust, så det kan være kritisk», sier tidligere smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen til VG. Vel, dette har ikke kommet veldig godt frem i media tidligere og pussig nok i en smal sak om Eliteseriefotball.

Så de 22 spillerne på banen kan spre virus via luft på sitt avstengte og relativt store område, men det kan ikke skje spredning gjennom luften når det gjelder skole- og barnehage (når de åpner), blomsterbutikker, kaffesjapper, kjøpesenter, dagligvarebutikker, "mersalgs-butikker" (sånne man blir sluset igjennom hele butikken og ikke kan kutte mellom reoler osv), bakerier, smågodtsjapper, klesbutikker mm. Alle slike steder der 'store mengder virus bare fra pust' må utgjøre en enormt mye større trussel for epidemiutvikling, tenker jeg.

Et kremt over disken og melkeoppvarmeren på cappucinoutsalget kan smitte de 300 andre som er innom den dagen.
Et hark og Hortensiane -som alle skal vri og vende på for å få den fineste busken- er mikrobiologiske bomber.
Plystrer du en liten truddelutt i matbutikken, så har du gjort om frukt og grønt-seksjonen fra et fjell av vitaminer og antioksidanter til en vulkan av COVID-19.

Så ingen fotball eller hockey for tomme tribuner, men steamet melkekaffe, Pelargoniaplanter og økologisk kålrot skal vi ha? Vi lever i en verden hvor kakkerlakker ikke ville overlevd en atomkrig, men blomsterbutikken ville fortsatt hatt åpent...

Nå trener lagspillsutøvere i små grupper og det er ganske sikkert ikke de samme fem som er på samme gruppe dag ut og dag inn, slik at disse potensielle smittebærerne av noen fotballspillere vil nok utsettes for viruset om de spilte kamp eller ei. Og med et ekstremt fåtall av spillere som  harve over samtlige russ i byen de spiller i, så ser jeg ikke at smittespredningen fra et lag skal utgjøre en større trussel enn Sissel på regnskap, Truls i godtebutikken og Erna på Stortinget.

Det nevnes i artikkelen av de smittekyndige at fotballspillere løper rundt, puster, peser, spytter og det 'nyses fra nesen'. Jeg kan trygt si at de siste tre ukene har jeg hatt mer nærkontakt rett utenfor døra mi med løpende, pustende, pesende, spyttende, nesenysende joggere enn vi har mennesker tilknyttet hele Vålerenga Fotball Elite tilsammen, men likevel er ikke joggerne mobile virusspredere? Her burde mange følge mitt eksempel og ha selvpålagt joggestopp. Nå er det vel 11 år siden jeg jogget frivillig, men poenget er at nå sier smitteverneksperter at du er Mannen med ljåggeskoa, så slutt med det øyeblikkelig.

Vi skal følge unga på skole og i barnehager allerede i april, med potensiell ansamling av foreldre samt alle man tråkker forbi på vei dit. De fleste mannfolk sliter med å innse at 9cm ikke er de 16 centimeterne man tror de er, så hvordan skal disse da skjønne en til to meters avstand? Det virker rart å utsette unger og foreldre for dette, spesielt når innestengte fotballspillere absolutt ikke kan møtes til dyst de påfølgende åtte månedene. Minst!

Poenget mitt er ikke at alle andre er farlige, ei heller at Eliteserien må sparkes igang okke som. Virkeligheten er at mye av det dagligdagse livet fortsetter som før for mange. Mens for aldre har mye av det sosiale forsvunnet. Stedene man kunne samles, ikke bare for å drikke alkohol, men for å få menneskelig kontakt, om enn bare verbal, er stengt. De vil troligvis ikke åpnes igjen før langt etter at fotballen har sparket igang foran tomme tribuner.

Så når dere sier at 22 lærkuleentusiaster ikke kan leke i den betonglukkede bakgården sin, så tar dere fra oss håp. Dere dreper en drøm at vi kan gå på jobb, sosialisere og se kamp igjen. Utsagnene gjør denne pandemien så enormt mye mørkere. Dere dytter korona-krisen over til en psykisk pandemi.

For uten håp er det altfor lett å gi opp.

Nyeste innlegg