Østblokka tom
© Foto: Morten Mitchell Larød / SPORTFOTO

Til kunnskapsløse politikere

At det slipper inn 50 tilskuere på Vålerenga Stadion må skyldes bunnløs kunnskapsløshet, det kan Klanen rette opp i

Det er enormt deilig og herlig befriende at byen nå kan åpnes litt opp igjen. Det er som om Oslo endelig kan våkne opp etter et sammenhengende mareritt vinteren gjennom. Det er livet som vender tilbake til hovedstaden etter en fryktelig vanskelig vinter med mange tunge stunder vi  opplever nå. Helt topp! 

Men så bråbremser gleden for alle oss fotballinteresserte. Oss som lever og ånder for å gå på fotballkamp. Byrådet har i sin uendelige visdom vedtatt at 50 tilskuere er fine saker nå. Jeg er helt enig i at det er smittevernmessig trygt å slippe inn bare 50 tilskuere, særdeles trygt er det. Spesielt på Vålerenga Stadion - eller Intility Arena som den heter for alle andre enn Vålerengas supportere. 

Vedtaket er også ravende idioti.

Jeg skal ikke kalle folka i byrådet for idioter, det er de ikke. Derfor må det være bunnløs uvitenhet som gjør at byrådet nå fremstår som de tre apene som holder seg for munnen, øynene og ørene. Som om de ikke veit fram og tilbake på noe som helst.    

Da er det fint at jeg skriver for Klanen for jeg veit ett og annet om fotballstadioner i Norge, jeg har traska til kamp siden 1977. La meg derfor dele av min kunnskap slik at byens politikere kanskje kan se dårskapen i vedtaket de har gjort. 

Vålerenga Stadion

Vålerengas stadion har plass til 16500 mennesker når det ikke er pandemi. Tribunen er delt opp i fire frittstående seksjoner og omkranser banen fotballkampen spilles på. For publikum er det totalt 13 innganger de kan bruke for å komme seg inn på tribunene. De 50 har altså 16500 plasser å boltre seg på og når de skal inn er de 3,8 tilskuere per inngang og 12,5 mennesker per tribune. Tribunene er forøvrig over hundre meter lange og svært høye så de heldige tilskuerne har ualminnelig god plass. 

Nå er det slik at ikke alle tilskuere kommer til stadion likt. Dørene åpner en time før kamp og noen liker å komme tidlig. Noen kommer litt senere for å få med seg oppvarminga til spillere mens atter andre kommer tidsnok til å få plassene de vil ha. Noen kommer i tide til å synge Vålerenga Kjerke rett før avspark og noen surrehuer kommer alltid litt for seint.  

Det er dermed god spredning i tilsiget når det er kamp. Tilsiget kommer forøvrig fra syv ulike veier rundt stadion som fører til de 13 inngangene. Mange bor i nærheten og velger å gå til og fra kampen. Spredning i tid gjør også at det ikke overbelaster kollektivtransporten for de som må bruke den for å komme seg på kamp. Hjem er det en litt større utfordring men når vi vet at en t-bane tar 800 mennesker er det fullt mulig å fasilitere for flere enn 50 mennesker hver kamp. Alle Vålerengas kamper går utenfor rushtid, forøvrig. 

Arrangementsfrekvens

En annen betegnende ting når det gjelder fotballkamper er antall kamper som faktisk spilles på stadion. Det er ikke slik at Vålerenga kan sette opp ekstrakamper om de spiller spesielt bra en kveld eller spille en ekstrakamp før hovedkampen. Om Vålerenga spiller for fulle hus eller gjør det skikkelig bra på søndag kan de ikke snu seg rundt og invitere til ekstrakamper på mandag, tirsdag og onsdag. Sport fungerer ikke sånn selv om andre deler av kulturlivet gjør det.

Der skiller sport seg vesentlig fra kino og teater der slikt er mulig og vanlig. I fotball forholder man seg til en terminliste og det er slik at man stort sett spiller en kamp hjemme og så spiller man en kamp på banen til en motstander før man spiller hjemmekamp igjen. Det går gjerne en uke mellom hver kamp og det vil si at Vålerenga spiller en hjemmekamp på Valle ca hver 14. dag. Vålerengas kamper har altså svært liten innvirkning på mobiliteten til Oslofolk generelt men også fotballfans spesielt - det er 15 hjemmekamper i løpet av  en lang sesong.            

Nå er det slik at Vålerenga også har et damelag som spiller kampene sine på Valle. Det betyr at også de spiller en kamp ca hver 14. dag. Rekruttlaget til herrene får ikke spille kamper ennå så de er utelatt av det kompliserte regnestykket. 

I tillegg leier KFUM Vålerengas stadion fordi de ordner og styrer med sin egen oppe på Ekeberg. Det betyr at også de spiller en kamp på Valle ca hver 14.dag. 

Den observante politiker ser nå at det er snakk om tre arrangementer over en 14-dagersperiode  - eller seks i måneden om du vil.

Seks arrangementer i måneden. Det er nesten ingen! 

Det vil si at kampene til Vålerenga, Vålerenga Damer og KFUM i svært liten grad bidrar til mobilitet i samfunnet selv om antallet økes fra 50 tilskuere.

Konklusjon

Oppsummert ser vi at tilfart til stadion, antall innganger på stadion, volumet på tribunene, antall seter inne på stadion og arrangementsfrekvensen tilsier at det bør være mulig å slippe inn langt flere enn de patetiske 50 tilskuerne som dere har tillatt nå - selv om alle smittevernregler følges til punkt og prikke. 

Med denne nye kunnskapen friskt i minnet bør det være enkelt for Oslopolitikerne å si at her har vi driti oss ut - nå skjønner vi hvorfor dere synes vi ser ut som idioter. 50 personer inne på Vålerengas stadion er jo et fullstendig idiotisk vedtak, her gjorde vi en feil og den må vi rette opp. 

Legg dere i hvert fall på den nasjonale regelen med tre kohorter av 200 tilskuere selv om dere heller burde vurdere en prosentvis sats av den totale setekapasiteten. Det kan være neste skritt, rydd først opp i den ravende idiotien dere suller rundt med nå, det vil glede mange.  

Takk for oppmerksomheten. 

 

Nyeste innlegg