Veien tilbake: En æra er over - Brede legger opp

(c) Atle Enersen
(© Atle Enersen)

Brede Csisazr


Tirsdag kom nyheten om at «den siste bohem», Brede Csiszar legger opp. Det er, unnskyld språkbruken, jævla trist. Så trist at jeg måtte ta en time-out før jeg satte meg ned for å skrive denne lille «nekrologen».

Du endte opp i 500-klubben, Brede. 515 obligatoriske kamper. Og det er ganske mye med tanke på at Vålerenga kun teller seriekamper som obligatoriske kamper. Du er på 3. plass over de med flest spilte kamper for klubben, bare bak Jon Magne Karlstad og Arne Billkvam. Det ble 13 sesonger i A-stallen.

Du sanket med deg to kongepokaler og 5 seriemesterskap.

Som kaptein var du en av frontfigurene i «Iskrigerne», og fylte også den rollen til det fulle. På godt og vondt selvfølgelig, «Iskrigerne» var brutalt ærlig i fremstillingen av livet på innsiden av Vålerenga Ishockey.

Og apropos kaptein, du bar C-en på brystet 7 sesonger.

Det ble en svipptur til Mora i Sverige, men det ble med forsøket, og du var fort tilbake. Det var mange av oss som ønsket deg suksess der, men når det ble som det ble var vi også hysteriske av lykke over at du kom tilbake og ikledte deg kapteinmerket sesongen etter.

Du er en ekte Vålerenga-gutt, og slike er det ikke så mange igjen av.

En sesong pluss et par kamper på landslaget ble det også.

Det må være love å skrive det, men de siste par sesonger – før denne siste – skrantet det kanskje litt. Kanskje var det byrden av å ha hatt kapteinmerket så lenge som tynget litt ekstra. Men når du overlot dette til «Tobbe» foran sist sesong så du ut som en million igjen.

Derfor kom avgjørelsen som en trist bombe.

Du har vært å se på ishockeykamper nedover i aldersklassene. Du har vært på Valle på rekruttkamper, damekamper og på A-lagskamper.

Du er Mr. Vålerenga i samtiden for mange av oss.

– Det er utrolig, utrolig trist å miste Brede. Han har vært en bærebjelke for klubben i mange sesonger. Brede er den mest ekte Vålerenga-gutten man kan få. Det går ikke an å erstatte han, sier sportslig leder, Espen «Shampo» Knutsen til vif-hockey.no.

Vi vet vi kommer til å møte deg på tribunen, Brede, og det ser vi fram til.

Tusen, tusen, tusen takk for alle gode minner, Brede! Du er en legende, og du vil bli dypt savnet!

Noen var. Noen er. Noen kommer.

God natt, Vålerenga. Hvor hen du er...

(c) Atle Enersen
(© Atle Enersen)

Brede CsiszarForfatteren forteller mest om Vålerenga Ishockey, men dette representerer ikke nødvendigvis Klanens eller klubbens offisielle meninger, selv om en blind høne som kjent også kan finne korn.

Lykke til med lesingen, vi håper du finner noe du liker.

Veien tilbake sine samlede verker finner du kronologisk her....


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!