Vi har alle våre oppgaver

(c) Grydis
(© Grydis)

Klanen har figurert i media den siste uke. Fra tribunen knallet det til med litt lite raffinert sangtekst, men i god Vålerenga ånd. Alle dere som roper høyest skal huske at sanger som dette alltid har vært en del av vårt repertoar. Ikke alt er like elegant, ikke alt er like underfundig, ikke alt er like humoristisk men like fullt en del av vår kultur

At en spiller som går fra Vålerenga for å tjene mere penger et annet sted, i samme liga skjer ikke så ofte. Når det først skjer så må man påregne at man blir hetset fra tribunen. Om du husker de gamle dagene så husker du at Anders Jacobsen gikk til LSK i 92 og han fikk 20 minutter med «Du har solgt deg som ei hore» fra tribunen. Akkurat det samme i ishockey, med begge Spets-brødrene som gikk til Lørenskog i 2010.

Vi som stående syngende supportere, enten vi kaller oss Klanen eller Ikaros har en hovedoppgave. Vi er der for å støtte vårt kjære Vålerenga. En ting som kjennetegner den supporten vi gir til Vålerenga er at vi har et stort arsenal av sanger, og vi har lun humor. Vi er ikke redde for å være litt ironiske på egen bekostning og vi kan trampe ordentlig til å folk vi ikke liker. Dette kan være motspillere, dommere, ledere i motstanderklubben eller bare offentlige personer fra den byen hvor motstander holder til.

Det skal være veldig høyt under taket hos Vålerenga sine supportere, vi skal kunne synge på, selv om vi enkelte ganger synger med en litt flau smak i munnen.

Vår oppgave er å støtte laget, mot intetsigende motstandere, og de er det mange av, så er det alt vi gjør. Det hender jo at vi synger en sang om hvor mye vi hater Lyn, når vi møter sånne triste lag som vi bare må møte fordi de har klart å komme seg inn på terminlista vår.

I andre oppgjør, hvor der er litt mere rivalisering mellom oss og motstanderen så støtter vi eget lag med sanger i kanskje 80% av tiden, mens vi finner rom til å raljere med motstanderen i kanskje 20% av tiden.

Før kampen mot Strømsgodset så kunne vi lese i Dagsavisen at Stengel stålsetter seg før oppgjøret mot Vålerenga. Det er klart han gjorde det, han visste jo at han ikke var velkommen. Det hadde jo han selv sørget for. På den andre siden, vi som supportere burde jo også ha forstått at når det kommer til Stengel og kontrakter så er der aldri rent trav. Det er mange eksempler på Eks-Vålerenga spillere som kommer tilbake til vår stadion, iført en annen drakt som aldri opplever tilrop, andre har sågar kommet tilbake og mottatt applaus.

Hvordan du mottas, det er helt opp til deg som spiller, opptrer du ordentlig, er ryddig, åpen og ærlig da har du lite å frykte, men spiller du på deg gult for å slippe å spille, signerer for ny klubb når du har gått rundt og sagt til omverden at du regner med at det ordner seg med Vålerenga. Melder du deg syk til trening og venter til lagkameratene dine har gått på treningsfeltet før du sniker deg inn i garderoben og tømmer skapet ditt. Ja da har du bare bedt om litt tyn.

Forteller du i tillegg pressen at du har stålsatt deg, så kan du være sikker på at vi graver dypt for å se om vi kan finne et sårt punkt du ikke hadde forventet deg. Og da – da holder det ikke med et lite bu-rop.

Hele poenget er jo å treffe et litt sårt punkt – se om vi klarer å gjøre vedkommende til en litt dårligere spiller i den kampen. For det er forskjell på å ha Klanen i ryggen og møte oss

Jeg lever godt med at folk i pressen eller andre steder synes at våre sanger ikke passer for barn. Jeg står ikke på tribunen for å underholde hverken journalister eller barna på hovedtribunen, jeg er der for å støtte Vålerenga og leke med psyken til motstandere. Så kan jeg fortelle at når vi er på Norway Cup og synger for barna, så har vi skrevet om sangene vi bruker – for da skal de nettopp passe for barneører.

Så når den kjente medieprofilen Kjetil Rekdal går ut på Eurosport og har sterke meninger om tribuneliv, og kommer med følgende melding «Vi må greie å besinne oss, for det går en grense» da går tankene mine til Kjetil Rekdals møte med Sogndals Eirik Bakke og kommentaren «Jævla Alkis» og det får stå som selve forbildet på besinnelse. Jeg foreslår heller at Kjetil Rekdal lytter til «Enga på pod» og hører på hva Petter Myhre sier der – at det kan være lurt å begrense uttalelsene sine til de ting som man faktisk kan noe om. Så kan han la snakke om spillet og spillere, så skal vi ta oss av stemingen

Tribunelivet vårt blir stadig bedre, samhandling mellom Klanen, Ikaros og andre fungerer tidvis veldig bra. Det trøkket vi har på «Østfronten» tar form, vi blir bedre og bedre. Håpet er at vi kan bli enda flere og få enda bedre trøkk. Sangene som benyttes er kombinasjoner av nyere og eldre komposisjoner, men vi ser at det tar noe tid og øve inn nye sanger.

EngaTIFO, gruppen som organiserer bruk at TIFO, bluss og røyk står på, det kreves mange dugnadstimer å lage bannere, flagg og tostenger flagg. Året har startet flott med «Vålerenga are Magic» mot Odd og med blusserekke på første rad mot Strømsgodset. Jeg håper at dette arbeidet fortsetter med uforminsket styrke

Ha en suverent fin Vålerenga helg  -  jeg håper å se så mange av dere som mulig i Kristiansand i morra.

Lørdag er det borte mot Start, Søndag er det damekamp kl 1500, rekruttkamp kl 18 begge på Vålerenga Stadion


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!