Vålerenga Spillerstall 2017 - Klanen's analyse - Del 1

(c)
(© )

Med en uke igjen til seriestart er Vålerenga sin tropp nærmest komplett. Klanen har derfor dypdykket i årets spillerstall og har sett på hver enkelt lagdel og hver enkelt spiller. Her er vår analyse. I dag ser vi nærmere på aldersammensetning, lokal tilhørighet og vi ser nærmere på lagdelene keepere og forsvar.

Alderssammensetning i troppen

Vålerenga har en ung spillerstall, snittalderen på årets stall er kun 22,4 år. Vi kan ikke huske at snittalderen noen gang har vært så lav. Årets A-lagsstall teller 28 spillere. Så hvis vi forsøker å se alder i et perspektiv, for at dette skal gi mer informasjon.

Vi deler stallen inn i 4 kategorier:

19 eller yngre:                   10 spillere           35%

19-23 år:                           7 spillere            25%

24-29 år:                           8 spillere            28%

30 år eller eldre:                  3 spillere            12%

Alder i seg selv er ikke det viktigste, men det forteller litt om helheten. Spillere som er 30 år eller eldre, skal være kontinuitetsbærere, de erfarne spillerne som drar en stor del av lasset. Hos Vålerenga så er dette Grindheim, Fredheim Holm og Moa, som supportere så forventer vi også at nettopp disse tre skal være rollemodeller og vært på det jevne de beste spillerne i klubben.

I gruppen 24-29 år har vi spillere som alle må være gode nok til å ha startplass i første 11-eren, dette er spillere som både bør ha videresalgspotensiale og som fortsatt kan utvikles. Spillere som Lundstrøm, Sandberg, Kjelsrud Johansen og Tollås Nation finnes i denne gruppen

I gruppen 19-23 år er der mer usikkerhet, spillerne i denne gruppen er fortsatt unge, og har fortsatt store muligheter til å blomstre og vi bør forvente at flere av de tar stegene og blir topp elite serie klasse. Noen er allerede gode, og vi forventer mye av de, men her har vi stort potensiale. Noen av spillerne i denne gruppen er Stengel, Finne, Nakkim og Zahid.

Den yngste gruppen, 19 år eller yngre, der finner vi mye potensiale, vi har masse unge lovende spillere, som kan bli toppspillere, alle sammen spiller eller har spilt på U-landslagsnivå. Her finner vi spillere som kan ta store raske skritt og som raskt kan vise seg å få mye spilletid i Elite-serien. I denne gruppen finner vi spillere som Rets, Agyri, Borchgrevink, Horn Myhre og Ejuke med flere, alle sammen med et fantastisk utgangspunkt, fantastisk treningshverdag og det er opp til hver enkelt av de å legge ned den jobben som bestemmer hvor gode de kan bli. Ingenting vil glede oss mer enn at en spiller eller to i denne gruppen får sitt store gjennombrudd og blir til Elite-seriens heteste navn

Lokal tilhørighet

De siste sesonger har vi vært tvunget til å hente inn spillere på lån, rett og slett for å ha en noen lunde konkurransedyktig tropp, dette har forandret seg, og denne sesongen starter vi med bare to spillere som er på lån.

Videre så synes vi det er viktig at Vålerenga har en lokal forankring og vi har sett nærmere på dette vi har her delt inn i noen kategorier:

Vålerengagutt definerer vi som at spilleren har gått grader i Vålerenga, men ikke bare at vi hentet en spiller som er så ung at han også får kamper på Vålerenga G19 eller yngre. Oslogutt er en løs definisjon og kan bety lokal tilhørighet til Oslo eller Stor-Oslo. Resten av landet er norsk, mens alle med annet pass enn norsk defineres som utenlandsk.

Vålerengagutt   6 spillere              21%

Oslogutt          4 spillere              14%

Norsk             12 spillere              42%

Utenlandsk       6 spillere              21%

Av de utenlandske spillerne så har vi 3 svenske, 1 islending, 1 ghaneser og 1 nigerianer

LAGDEL KEEPER: Score 4 av 6

Analyse:

Markus Sandberg er vår definitivt beste keeper, han blir utfordret av Aslak Falch og i sivet som gjedda vaker Kristoffer Klaesson, klar for læring, utvikling og klar til å vise seg frem om han får muligheten. Det er klart hvem som er førstekeeper, men avstanden til utfordrer er ikke gigantisk, og vi får et dynamisk keeperteam som jobber sammen og utvikler hverandre. Alle våre tre keepere har rom for videre utvikling og med eldstemann som 26 åring så har alle sammen videresalgspotensiale. Markus Sandberg ble bedre og bedre utover fjorårets sesong, med en hel sesong som bakerste mann så har Vålerenga en av Elite-seriens 4 beste keepere

Spillere:

1. Marcus Sandberg

Nasjonalitet: Sverige

Født: 7. november 1990

Høyde: 191 cm

Vekt: 80 kg

Marcus Sandberg kom fra IFK Göteborg til Vålerenga før sesongen 2016. Sisteskansen ble utnevnt førstekeeper etter treningsleiren på Marbella, men var uheldig og fikk et brudd i foten uka før seriestart. Etter åtte uker med opptrening var han klar til å ta opp kampen om en plass i førsteelleveren, og 3. juli 2016 kom debuten i Tippeligaen. I sin første sesong i Vålerenga spilte Sandberg 17 kamper, derav en i cupen. Denne sesongen kommer Sandberg til å være vår førstekeeper

30. Aslak Falch

Nasjonalitet: Norge

Født: 25. mai 1992

Høyde: 185 cm

Vekt: 81 kg

Aslak Falch kom fra Hødd til Vålerenga før sesongen 2016. Etter å ha blitt kåret til årets keeper i OBOS-ligaen 2015 var tiden inne for å prøve seg i Eliteserien igjen. Han debuterte for Viking i Norges øverste liga allerede som 17-åring, og har også halvannen sesong bak seg i Sandnes Ulf. Allerede i debutsesongen i Vålerenga fikk Falch ansvaret mellom stengene da Marcus Sandberg brakk foten uka før seriestart. Keeperen fra Hundvåg gjorde sakene sine godt, og ble kåret til banens beste spiller flere ganger. Etter sin første sesong i Oslo-klubben står han med 17 eliteseriekamper.

13. Kristoffer Klaesson

Nasjonalitet: Norge

Født: 27. november 2000

Høyde: 189 cm

Vekt: 76 kg

Kristoffer Klaesson er Vålerengagutt, som 14 åring fikk han sin debut på rekruttlaget, han har spilt på en rekke U-landslag og kan ha en fantastisk karriere foran seg. Kristoffer Klaesson har tiden foran seg og må først og fremst utvikle seg, men større keeper talent har Vålerenga aldri tidligere fostret opp. Kristoffer er den yngste spilleren i årets tropp og er fortsatt bare 16 år. Det blir spennende å følge med på utviklingen de kommende årene.

LAGDEL FORSVAR: Score 3 av 6

Analyse:

Vålerenga har et godt forsvar, men det er både ungt og usikkert og er i sesongen 2017 det største spørsmålstegnet. Vi er avhengige av at våre midtstoppere står frem og leverer varene. Sidebackene er mindre bekymringsfullt da vi har god dobbel dekning på de plassene. Trioen Nakkim, Näsberg og Tollås Nation er de midstopperne vi kan stole på denne sesongen, og da kan det bli tynt med spillere dersom vi får skader eller karantener.

Spillere:

4. Jonatan Tollås Nation

Nasjonalitet: Norge

Født: 1. juli 1990

Høyde: 188 cm

Vekt: 86 kg

Jonatan Tollås Nation kom til Vålerenga i 2015, han ankom med et kranglete kne og dette har plaget han siden den gang. I løpet av de førte to sesongene har han vært på banen i 32 seriekamper. I oppkjøringen til denne sesongen har Jonatan vært skadefri og har endelig fått en lengre periode med god trening. Jonatan var en ordentlig god stopper i Ålesund, og i år må han vise oss at han kan være det i Vålerenga også.

2. Markus Nakkim

Nasjonalitet: Norge

Født: 27. juli 1996

Høyde: 187 cm

Vekt: 77 kg

Markus Nakkim er Vålerengagutt, og har fått sitt gjennombrudd på A-laget. Var på utlån til Strømmen første halvår i fjor og ble hentet hjem i fjor sommer. Markus har blitt tatt ut til U-21 landslaget og har en lysende karriere foran seg. Blir av noen sammenlignet med Kjetil Wæhler, ingen dårlig sammenligning, men Markus har et potensiale som går langt utenpå Kjetil Wæhlers talent. Markus er en spiller som ikke er redd for å gå i duell, og spiller med pannebåndhjelm som et resultat av en liten haug med hjernerystelser. Fokus for Markus bør være videre utvikling, og klubben bør gi han tillit og tålmodighet til å ta de neste stegene

5. Robert Lundstrøm

Nasjonalitet: Sverige

Født: 1. november 1989

Høyde: 182 cm

Vekt: 72 kg

Robert Lundstrøm kom til Vålerenga fra GIF Sundsvall i 2015 (høstsesongen) er back, han har vist oss at han løser de offensive oppgavene hakket bedre enn de defensive. Robert har god fart og kommer ofte i innleggs posisjon og får dermed en del assist gjennom året. Passer veldig godt inn i forventet Vålerenga formasjon der backen skal komme høyt i banen og komme til innlegg. Har perioder vist glitrende samhandling med den offensive rekka. Vi forventer å se en Robert Lundstrøm som fortsetter og utfordre og som gjør det gjennom en hel sesong.

9. Rasmus Lindkvist

Nasjonalitet: Sverige

Født: 16. mai 1990

Høyde: 183 cm

Vekt: 74 kg

Rasmus Lindkvist kom til Vålerenga fra Østersund i 2014 er back, han har blitt benyttet høyere på banen men kommer til å kjempe om startplass som back. Rasmus sin aller største fordel er hans hurtighet. Noen ganger kan det virke som at han ikke selv tror at han har hurtigheten, vi håper at Rasmus oftere bruker makshastigheten sin, enten det er for å komme til innlegg eller om det er for å bryte gjennom og avslutte selv.

22. Ivan Näsberg

Nasjonalitet: Norge

Født: 22. april 1996

Høyde: 186 cm

Vekt: 80 kg

Ivan Näsberg er Vålerengagutt, han fikk sin debut på A-laget i 2013 og har så langt 21 kamper. I fjor var Ivan på utlån til svenske Varbergs Bois (Superettan), Ivan har også en rekke U-landslagskamper for ulike årganger. I år er Ivan tilbake for å kjempe seg til gjennombruddet sitt som A-lags spiller, Ivan er best som midtstopper, men spiller også back med største selvfølgelighet. Fokus for Ivan bør være videre utvikling, og klubben bør gi han tillit og tålmodighet til å ta de neste stegene.

31. Madhusan Sandrakumar

Nasjonalitet: Norge

Født: 21. februar 1998

Høyde: 173 cm

Vekt: 69 kg

Madhusan Sandrakumar er Vålerengagutt, han ble tatt opp i A-stallen før denne sesongen som en konsekvens av godt spill på junior og rekruttlag. Madhusan er back, spiller også midtstopper men fremtiden hans ligger i godt backspill. Madhusan er god til å forsere, tar seg lett forbi en mann på sidelinja og med litt selvtillit så får vi se han gjøre piruettfinta si i elite-serien. Madhusan har karrieren sin foran seg, hans kamparena kommer denne sesongen til å være hovedsakelig i PostNord ligaen.

18. Christian Dahle Borchgrevink

Nasjonalitet: Norge

Født: 11. mai 1999

Høyde: ?? cm

Vekt: ?? kg

Christian Borchgrevink er Vålerengagutt, og har blitt tatt opp i A-stallen før denne sesongen som en konsekvens av godt spill på junior og rekruttlag. Christian er høyreback og har fått vist seg frem i vinterens treningskamper. Han har tatt store skritt i vinter og vi håper at utviklingen fortsetter. Christian har karrieren sin foran seg, hans kamparena kommer denne sesongen til å være hovedsakelig i PostNord ligaen.

38. Kristoffer Hay

Nasjonalitet: Norge

Født: 28. august 1998

Høyde: 194 cm

Vekt: 85 kg

Kristoffer Hay kom til Vålerenga fra Hønefoss i fjor sommer. Kristoffer har erfaring fra OBOS-ligaen, og er midtstopper. Kristoffer er en klassisk midtstopper og har fysikken på sin side. Kristoffer har karrieren sin foran seg, hans kamparena kommer denne sesongen til å være hovedsakelig i PostNord ligaen.

Har du ikke fått det med deg - Her er resten av analysen vår:

Del 1 - Fokus på Keeper og Forsvar: Denne delen

Del 2 - Fokus på Midtbanen: http://klanen.no/Blogger/Trond-L/Vaalerenga-Spillerstall-2017-Klanen-s-analyse-Del-2

Del 3 - Fokus på Angrepet: http://klanen.no/Blogger/Trond-L/Vaalerenga-Spillerstall-2017-Klanen-s-analyse-Del-3

Del 4 - Konklusjoner: http://klanen.no/Blogger/Trond-L/Vaalerenga-Spillerstall-2017-Klanen-s-analyse-Del-4-Konklusjoner