På tide og ta nye skritt?

(c) Grydis
(© Grydis)

I disse dager jobber Vålerenga med å finne klubbens neste hovedtrener, mediene boltrer seg med å komme opp med stadig nye kandidater som sier seg villige til å trene Vålerenga. Moro lesning, kreative forslag, men mest av alt bare underholdning

Min mening er at Vålerenga bør gjøre to ting, det ene er at de skal selvsagt ansette den neste hovedtreneren, men det er på høy tid at klubben tar skrittet ut, og skaper en organisasjon som både er moderne og fremtidsrettet.

Vålerenga bør ansette en sportsdirektør. Vi kan bare gløtte nedover mot svenske grensa, der ser vi en sportsdirektør som er i fullt virke. I Sarpsborg 08 så forlot Geir Bakke jobben som hovedtrener i romjula, den 13 januar – bare to uker etterpå så presenterer de sin neste hovedtrener. Hvorfor kan de gjøre det så raskt? Jo, fordi de har en sportsdirektør som følger med i markedet, som har en liste med potensielle trenere på plass. Listen med trenere er vektet, den inneholder trenere de har fulgt med på over lengre tid, som de har sjekket ut, som passer inn i i klubbens ønskede spilleplan, som har verdier og kunnskap som passer til klubben.

Vålerenga har i dag en Sportslig administrativ leder, denne jobben innehas av Jørgen Ingebrigtsen, men det er en stor forskjell på å være en administrativ leder til å være Sportsdirektør. Begge rollene har sin funksjon, men den rollen Jørgen Ingebrigtsen idag har vil da være underlagt Sportsdirektør og utgjøre en del  av det komplette støtteapparatet.

Vålerenga sin ledelse melder at de skal starte prosessen, de skal få på bordet kriterier for ansettelse, de skal ha samtaler for å få kunnskap om trenere, de skal finne den rette kandidaten som passer Vålerenga. For all del, det er sånn de må gjøre det, for det er i dagens situasjon den eneste måten de kan gjøre det på, men ærlig talt – dette skulle ha vært på plass, de skulle ha sittet med en short-liste og valgt ny trener basert på kunnskap som allerede skulle ha vært på plass.

I det verst tenkelige scenarioet så ansettes det en ny hovedtrener som spiller annerledes enn det som har vært, og som dermed trenger 4 overgangsvinduer med å bytte ut spillere før han har et team på plass som gjør at han kan spille den fotballen han ønsker.

Dette er en svært så kostbar, svært umoderne måte å å drive en fotballklubb på

Klubben burde allerde nå beslutte at rollen som Sportsdirektør skal på plass, og de burde kommunisere til nye hovedtrener at denne funksjonen skal på plass og at ny hovedtrener skal rapportere til kommende Sportsdirektør.

Hvis vi ser oss rundt i verden, så ser vi at alle Bundesliga lag opererer med sportsdirektør, vi ser at rollen er på vei inn i Premier League med raske skritt. Det er heller ikke tilfeldig at dette skjer, det tvinger seg frem, fordi det er ikke mulig for en hovedtrener og drive en moderne fotballklubb, til det er det alt for mange prsoner, alt for mange oppgaver. I Vålerenga så så vi en Kjetil Rekdal som ble utslitt av mye arbeid som ikke var direkte relatert til trenergjerningen, og vi har sett en Ronny Deila som snakker om stort arbeidspress som ikke nødvendigvis handlet om trenergjerningen.

For meg så er det tindrende klart, ansett en sportsdirektør – dette må være en ansettelse som går på tidsbegrenset kontrakt, for eksempel 3 års kontrakt – med krav til måloppnåelse som går på sportslig utvikling. Sportsdirektøren er øverste ansvarlig for sport, og det betyr at denne personen rapporterer til Styret, og har ansvar for hovedtrener og assistenter, med den konsekvens at Sportsdirektør ansetter, og sparker hovedtrener. Da kan vi endelig komme til den situasjonen som bør være fremtiden, at en hovedtrener kommer inn i klubben, han har med seg 1-2 assistent trenere og ellers så ligger støtteapparatet klart og alle støttefunksjoner er ivaretatt

Administrerende direktør har ansvar for det kommersielle, og arrangementene (les fotballkampene) og jobber for å få inn samarbeidspartnere, sponsorer og for å selge billetter og få folk på kamp. Administrerende direktør har overornet ansvar for klubbens budsjett, budsjett for det sportslige skilles ut og «eies» av Sportsdirektøren og dermed så blir kjøp og salg av spillere Sportsdirektørens ansvar. Det er åpenbart at dialog mellom Sportsdirektør og hovedtrener er viktig, både med tanke på spillerstall, og gjennomføring av oppgavene til støtteapparatet. Men det som vil skje er at hovedtrener vil ha ansvar for trening, gjennomføring av kmap og kan fullt ut konsentrere seg om denne oppgaven og dermed bruke hele sitt overskudd på å få spillertroppen som står til rådighet til å fungere optimalt.

Sportsdirektør har ansvaret for speider apparatet, håndtering av all spillerlogikk – må ha øye for talent. Sportsdirektør utformer kravene til spillerstil, mens hovedtrener er ansvarlig for å sette denne ut i livet. Det betyr jo at hovedtrener må ha ganske lik filosofi som klubben og dermed så overtar ny hovedtrener en spillergruppe som har mange av de rette talentene for å lykkes

Når du venter på hvem som blir ny hovedtrener så synes jeg du skal gjøre to ting: Bli medlem i Klanen og kjøp sesongkort – for uansett hvem som ansettes så sees vi på kamp

   


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!