Mektige Vålerenga Stadion

(c)
(© )

I lang tid har jeg, helt tilfeldig, lagt en av mine lange spaserturer gjennom området på Valle. Jeg har utallige ganger stoppet opp på oppsiden og sett ned på stadiontomta og tenkt, prøvd å forestille meg hvordan det kommer til å bli.

Nå er det ikke lenger en tomt, det er en hektisk byggeplass og fremdriften er rask og veldig synlig. Dette er ikke en drøm, neste år flytter vi inn på mektige Vålerenga Stadion. Selv om det er bare hovedtribunen som i dag er delvis på plass, så får du allikevel en følelse av dimensjonen og størrelsen på det som blir den ferdige stadion. Tribunen er hel, der er ikke nivåforskjeller, og den er bratt. Arkitekten forteller at det er 30 graders stigning, og det er bratt. Dette er jo selvsagt for å utnytte tomta mest mulig, men det er ikke bare det, som supporter så ønsker jeg meg det, en intim, bratt stadion, hvor spillerne får oss rett i trynet. Mektige Vålerenga Stadion kan bli en heksegryte, et sted hvor Vålerenga er fryktet, og motstandere kommer med lua i hånda og forventer å tape allerede før de ankommer hovedstaden.

Dette er ikke noe som skjer av seg selv, for å skape en heksegryte, med intensitet, med engasjement, tifo, sang og tribunekultur så må det legges til rette for det. Jeg er glad i historie, så jeg har lest meg litt opp på historien til området hvor stadion skal ligge. Nå er det sikkert en eller annen historiker nå absolutt skal sende meg en mail og forklare at stadion ligger på Valle, og det var en del av gården som het sånn og sånn. Det er greit, må du så må du. Men området, Etterstad og også Galgeberg var begge brukt som rettersteder. Det var steder hvor straffen til kriminelle ble avlevert, og dette var ikke hendelser som gikk forbi i stillhet, jo større den kriminelle handlingen, jo flere tilskuere var der til stede for å bivåne straffen. På den tiden var straffen i verste fall henging eller halshugging. Og hvis du vil, så går det an å trekke en litt makaber linje fra halshugging med masse tilskuere til hatstemning på fotballstadion. Det er bare kanskje meg, men kan i alle fall forestille meg en rekke underholdende TIFO show som spiller på de gamle tradisjoner.

Tidligere i uken så leste jeg et innlegg i Dagbladet, skrevet av medsupporter Arve Hjelseth, hvor han skriver om tribunekultur. Det innlegget er verdt å lese, du kan finne det her, han får meg også til å tenke litt, å trekke noen paralleller til mektige Vålerenga Stadion

Som West Ham, som omtales i innlegget så skal vi snart flytte, vår situasjon er annerledes enn deres, der de flytter bort fra tradisjoner og nærmiljø, så flytter vi hjemover tettere på nærmiljø og tradisjoner. Men en flytting er ikke alltid like enkel, det kan godt være at mange supportere er veldig glade i fotballopplevelsen på Ullevål, det er kjente omgivelser, og man har sine rutiner og ender opp på samme sted på tribunen. Så når flyttingen kommer, så kan det bli tvil, og man vet ikke heller hvor man skal være og om de man er vant til å se kamp med vil ha samme plassering som en selv.

Et annet aspekt er at vi på den nye, mektige Vålerenga Stadion vil forsøke å legge rette for en sosial kultur, an åpen, inviterende, inkluderende kultur, hvor hvem som helst er hjertelig velkommen til å komme tidlig på stadion, og ta del i opplevelsen, gjerne med litt god mat og noe enda bedre og drikke. Jeg tror at det er viktig å gjøre dette og ikke minst og gjøre det bra. For det bygger identitet, skaper kultur og gir en ramme som er langt utenfor selve fotballkampen. Skal vi få det til, så må vi også alle sammen bidra litt, det er mange av oss som har venner som også går på kamp, og helt naturlig så trekker vi sammen, men ikke steng andre ute da, ser du en forvirra sjel som ser litt fortapt ut, ta tak i han og inviter han til å slå seg ned og ta en øl. Klarer vi det, da vinner vi, også utenfor banen.

Nå er det helg, alle andre har gått hjem fra jobb, og som en som har personlig boikott mot landslaget, så er landslagspausen bare kjedelig. Du kan få litt Vålerenga underholdning i helgen dersom du har lyst, damelaget spiller på lørdag, rekruttlaget på søndag, begge kampene i Valhall, og begge kampene streames av de alltid objektive folka i Klanens Webradio

Ha en fin helg. Kjeder du deg, så er det alltid hyggelige mennesker å møte på Vålerenga Vertshus eller Bohemen