Kampdag -Supporterfest

(c) Grydis
(© Grydis)

Hvorfor kan ikke fornuften seire? Det plager meg dypt inn i hjertet at det skal sitte en anonym dresskledd gjeng på et kontor hos NFF - disse folkene skal få lov til å gjøre seg til talsmenn for hvordan fotballfesten skal se ut, hvordan den skal oppleves. Jeg aner ikke hvem de er, men jeg lover deg, de har ikke anelse om hva som skaper stemning.

Fotballsupportere, som har organisert seg, som organiserer innhold på tribunen, i form av sang og tifo bidrar til fantastiske opplevelser. De skaper opplevelser, ikke bare for seg selv og sine mest lidenskapelige medsupportere, men for alle som er på stadion, alle som følger kampen på TV. Du har sikkert sett en ubetydelig treningskamp på TV for et lag du liker, å du har sikkert sett en slik kamp hvor det er dørgende stille å alt du hører er ekkoet av stemmen til en utskremt kommentator. Det er faktisk stemningen du får uten supportere som står opp å lager liv.

Nå må snart de besluttende organer i NFF åpne øynene og begynne å se på supportere som en ressurs. En ressurs som kan hjelpe de, som kan trekke flere folk til stadion på kampdag. Jeg tror ikke det skjer, for fotball ledere ser ofte på supportere med litt nedlatende blikk, og betrakter oss som enkle og rølpete. Fint nok det, vi er det - vi kan være og bør være enkle, banale og opportunistiske, men mest av alt må vi være høylytte! Som svært mange mennesker har vi flere sider, og i Klanen har vi mer kunnskap, kompetanse og erfaring om tribuneliv enn hele NFF til sammen. Du blir ikke ekspert på lidenskap og entusiasme når du tror det er umulig å se fotballkamp fra alle andre områder enn VIP tribunen.

Dere i NFF har over tid visst oss alle at dere tar dårlige beslutninger, ett eksempel er overgangen fra 14 til 16 lag i Tippeligaen. Da sa dere at dette bare hadde oppsider, sesongen ble strekt, det kommersielle produktet bedre og inntektene vil øke. Langt lengre fra sannheten er det vanskelig å komme.

Dere i NFF velger forbud på ting dere ikke forstår, som blussing og røyk i farger. For det er pyroteknikk og da kan noen sette fyr på seg selv eller andre. For i deres øyne er vi som vil bruke dette sikkert enkle, banale og sikkert overstadig beruset også. Nok en gang er dere langt unna sannheten. Vi supportere vil gjerne benytte sånne virkemiddel, men vi ønsker ikke å sette fyr på hverandre, blir bare styr av det. Det er på høy tid at dere hører på oss, å lar oss organisere dette. Det som dere får tilbake er fantastiske TV bilder, som kan brukes i markedsføringen. Dere vil oppleve at flere folk vil gå på Stadion for å ta del i opplevelsen, gjerne fra trygg avstand for å ta selfie med show i bakgrunnen. Dette deles og likes og enda flere bør nysgjerrige. Folk strømmer ikke til stadion for å klappe i takt til hymner dere har valgt ut med eneste viktige kriterie - det skal ikke støte noen som helst i hele verden!  Vel dere har mislykkes, det støter meg. Jeg tar avstand fra deres hymner.

Hvorfor skal det være like oppsett på alle stadioner i Tippeligaen? Skru av hymnen deres, la oss synge Vålerenga kirke når spillerene kommer ut på banen. La ballgutta eller jentene snurre på et digert rundt flagg hvor det heller står at Vålerenga og Norsk Tipping sier nei til Rasisme. La oss få forme en kampdag opplevelse for Vålerenga, ikke for NFF.

Før i tiden trakk Vålerenga ekstra tilskuere, både hjemme og borte på at mange kom for å se de gærne gutta i Klanen. Vi har blitt kopierte, og kopiene er kopierte, vi trenger å bringe litt galskap inn på stadion igjen. Så hvis dere på kontorene vil ha bedre kampdagsopplevelser så må vi få lov til å utfolde oss, vi må få være litt gærne, da vil nye generasjoner komme på stadion. Vi trenger utvikling, men med masse forbud som gir oss masse bøter - å kanskje straff i kamper for tomme tribuner så blir vi holdt som gissel. Fjern blusseforbudet, ingen sensur på våre tifo og bannere og jeg lover dere i NFF at vi supportere vil ikke henge opp anti-NFF bannere den dagen dere faktisk gjør det dere skal gjøre - som å ta kloke, veloverveide beslutninger som bidrar til å gjøre norsk fotball bedre. 

Jeg vil også dele en annen mening med dere. For jeg er litt stolt av supporterene i år. Vi har vært nede i dypet, i den dype bølgedalen, men vi var mange som fortsatt dro på kamp, mange som fortsatt sang. Vi var ikke de mest fornøyde, men vi ga ikke opp og det kjære medsupportere skal vi være stolte av.