Ikke stikk hodet i sanden

(c) Espen Olsen
(© Espen Olsen)

Klanen, og fotballsupportere generelt har alltid hentet inspirasjon fra utlandet. I mange år så var mange av våre supportere opptatt av England og engelsk supporterkultur. Dette er fortsatt et faktum, men vi ser også at det hentes inspirasjon fra andre land. Dette medfører at norske supportergrupper har andre krav, andre ønsker enn de tidligere generasjoner.

For meg så ser det ut som at NFF og kamparrangørene ikke er forberedt, ikke er kapable til å forstå at utviklingen den kommer enten de vil eller ikke. Det er i allefall en ting som de burde ha skjønt nå, det er at når supportermiljøene bestemmer seg for å gjennomføre en aktivitet så kommer det til å skje enten de liker det eller ikke.

Jeg vil her påpeke at vi i Vålerenga er ganske godt omforente, og at klubben og Klanen har jevnlige samtaler, møter og dialog om arrangementene. Vi møter ikke en vegg, men opplever at NFF er bakstreversk og ikke har noe ønske om dialog og utvikling.

Norges Fotballforbund har en unik mulighet. Vi har en liga med flere aktive supporterforeninger, vi har flere lag som har reisende supportere. Vi vet at supporterarrangerte hendelser som TIFO, banner, pyro, osv er stemningsskapende og at det gir fantastiske bilder som kan brukes til å markedsføre ligaen enda bedre.

Vi vet også at klubbene og forbundet ønsker seg flere tilskuere, og begge parter ønsker seg vekst i familiesegmentet. For meg så betyr det at man må klare å ha to tanker i hodet samtidig. Man kan markedsføre seg mot familier, og man kan la supportermiljøene få lov å utfolde seg på dedikerte supportertribuner.

Jeg sitter ikke her og sier at det skal være frislipp, og alle supportere bare kan gjøre akkurat som de vil. Det er ikke en eneste supporterforening i dette landet som seriøst ønsker seg ville tilstander med vold og bare kaos på tribunen, med jevnlige kamper som må stoppes opp og hvor folk flest er redde for å gå på fotballkamp. Det er ikke en ønsket situasjon, ikke for oss, ikke for klubb og ikke for forbund.

Det jeg herved foreslår er at NFF oppretter en ny stilling – en supporterkoordinator – en person som har kompetanse på supporterkultur, som har erfaring, som skjønner at når gutta hopper og danser på tribunen så er ikke dette aggressivt men utfoldelse av supportervirksomheten. En slik person vil ha ansvaret i NFF for supporterseksjonene, samhandle med klubbene, samhandle med supporterforeningene.

En supporterkoordinator kan få ansvar for å utforme regler, implementere og sørge for at regelverket overholdes ved for eksempel bruk av pyro. En slik rolle kan sørge for at pyro som skal benyttes må gjennom testing, som definerer sikkerhetsavstander, som har endelig beslutning på et planlagt pyro arrangement kan få tillatelse til å bli gjennomført.

En supporterkordinator kan jobbe med kompetanse, jobbe med klubbene med tanke på innslipp, bruk av vektere, visitering, kontroll, sikkrehet og håndtering av supportergrupperinger inne på stadion.

Hvis man oppretter en slik rolle så er det naturlig at vedkommende også har ansvar for supportermiljøene i landskamp-sammenheng

Så tenk om, at NFF i stedet for å hele tiden prøve å stoppe noe de egentlig ikke forstår, noe de bare har et forhold til på god avstand til. Kan være proaktive, ha en kompetanserik person, en som forstår miljøene, en som forstår kulturen, en som de kan lene seg på og som kan hjelpe de til å ta bedre beslutninger.

Så tenk om vi kunne bruke tiden bedre, i stedet for bøter, så bruker vi midler på sertifisering, utdannelse av personer slik at flere kan mer om pyroteknikk. Hvor vi kan bidra til utviklingen av pyro for å gjøre selve blussene tryggere. Hvor TIFO-oppheng som kommer til å spre seg blir gjennomført med fokus på trygghet til de som står under opphenget. Hvor vektere får opplæring i hvordan behandle reisende supportere, at politiet har e ressursperson de kan lære av for å takle sine utfordringer

Dette er en mye mere lysende fremtid, enn det å stikke hodet i sanden å late som at utviklingen ikke kommer. Og kjære Norges Fotballforbund, dere trenger ikke lete lenge for å finne en sånn ressursperson, dere har faktisk benyttet deres av hans tjenester allerede i forbindelse med landskamp mot Sverige. Det ville være et enormt tap for Vålerenga, men Matijas Loeb er en selvskreven kandidat til en slik funksjon og han ville være en enorm ressurs for NFF