Hva er det med fotballeksperter?

(c) Grydis
(© Grydis)

Trond lurer på hvorfor i alle dager vi skal håpe på at bartefaen håver inn 200 mill for CL. Samtidig tar han et oppgjør med NFF og deres negative holdninger til for eksempel blussing. 

Hvert år kan vi lese det samme i avisene. Hvert år går ekspertene ut og melder at det et bra for norsk fotball at RBK kvaler inn i Champions League. Hva er det som er bra for norsk fotball med det?

Det de burde si er at det er fantastisk for RBK. For det er sannheten, vi så det i perioden hvor RBK var suverene år etter år, fantastisk for de, men helt horribelt for alle andre norske klubber som vil konkurrere. Jeg kan forstå at det er flott for fotballpampene å ha et lag de kan peke på og si "alt er fint med norsk fotball - bare se på RBK, de kommer seg ut i Europa" så kan medienissene klappe i hendene og glemme at det norske landslaget suger.

Det som er bra for norsk fotball er konkurranse og spenning i den hjemlige serien. Fotballpampene har for eksempel stilt store krev til arena og fasiliteter. Det kan være bra det, men når norsk fotball blir lidende under enorme økonomiske forpliktelser som et resultat av dette, så suger det. Se på Stabæk, kvalik i Europe League, får ikke lov av pampene til å spille på Nadderud fordi det ikke holder mål. Vi vet at Nadderud stinker, på mer enn en måte, men når man ser TV bilder fra noen av møkkastedene hvor motstandere spiller så blir det absurd. Pampene burde være rådgivere for klubbene, være hjelpsomme med profesjonalisering av klubb og drift, ikke stille krav som kan velte klubber når nedrykket kommer eller at man ser at ikke alt vokser inn i himmelen.

Så eksperter, hvis det er bra at RBK får opp mot 200 millioner inn på bok, og kan lønne 3 ganger mer enn klubb nr 2, og ikke minst kan kjøpe alle de beste spillerne i ligaen - hva gjør dette bra? Hvor er da konkurransen? Skal norsk tippeliga være slik igjen? Jeg sier høyt og tydelig nei! 

Norsk fotball må endres - ja - det må den, seriesystemet vi har nå sørger ikke for å få frem de beste, og talentutviklingen starter alt for sent. Barneidretten må utvikles, ferdigheter må læres tidligere, å talenter må løftes opp å frem i større grad. Trenerferdighetene til en tilfeldig far, som strakk frem nakken å endte som trener er ikke nok. Det må utvikles egentreningsparker, med rimelige apparater som kan benyttes. Prisen på å bygge en ballbinge er absurd høy, og må kunne bygges mye rimeligere. 

Jeg tar også til tale for å etablere profesjonell og amatørliga, det viktigste er at vi får de beste spillerne opp og frem. Inn i miljøer som vet å utvikle de. OBOS-ligaen har fått mye høyere nivå enn den gang det var to avdelinger. Hvorfor ikke sørge for at Postnord-ligaen også bare blir en avdeling. Videre så holder det med 14 lag i hver av disse 3 ligaene. Da har du en profesjonell liga, med tilhold i maksimalt 42 geografier, og helt ærlig det er ikke 42 steder i Norge som er store nok til å bære en satsning i et slikt ligasystem.

Så pamper, dere vil gjerne ha arrangementer av høy kvalitet, så bidra med kompetanse, hjelp klubbene til å bli bedre. Og enda viktigere - la organiserte supportere få være med å legge føringer for hva som kan tillates. Vi lever alle i den samme verden, der dere drar på studieturer til England som om det er fotballens Mekka så ser vi oss rundt i andre deler av verden. Våre supportere går på kamp i alle verdens kontinent og blir inspirert. Dere burde ha skjønt det nå. Vi supportere vil skape stemning, vi vil stå, vi vil synge, vi vil ha tifo og vi vil blusse. Har du ikke forstått dette, da bør du søke jobb i IOC, der er det plass til folk som lever ute i tåka.

Rekk opp hånda den som synes EM var fylt av stemning? Joda, noen klapp-pause-klapp fra Island og noen var on fire fra Irland, men utover det passe kjedelig. La det være klart - det er ikke idealet vårt, kanskje dere ønsker dere en situasjon som i England, hvor billettprisene hindrer vanlige folk fra å gå på kamp, og i stedet blir erstattet av turister som tar bilder.

Jeg vet ikke om dere hørte det. Vi vil også blusse! Vi ser hvor dag bilder på nettet, TV bilder fra andre ligaer, gif'er i sosiale medier. Bluss gir fete bilder, ser fett ut på TV og det bidrar til å skape ytterligere stemning. Tro meg, den norske Tippeligaen er i konkurranse med andre ligaer, og i konkurranse må man konkurrere for å vinne. Vi vil vinne på tribunen, vi vil bidra til å skape stemning og fete TV bilder som igjen gjør at andre får lyst til å komme på stadion. Hvorfor kan vi ikke få lov til det?

Slapp av, vi vil gjøre det på supportertribunen, vi vil organisere det, vi vil gjøre det trygt for de som utfører og som står rundt. Vi lager gjerne regler som vi overholder, men reglene kan vi skape, dere har ikke peiling på dette. Og dere kan roe ned, vi gjør det bare hos oss, vi kommer ikke til å blusse i champagne glasset ditt der du sitter på VIP'en. Det er viktig at vi får utforme reglene, vi vet hva vi holder på med, vi har vært supporterforening i 25 år og dette er ett av våre kompetanseområder. 

Dere pamper peker på fotballtinget og sier at dere bare håndhever regelverket som besluttet på tinget. Vel OK, da utfordrer jeg herved klubbene til å fronte vår mening, dere kan bøtelegge det uorganiserte, og de som blusser i champagnen deres. Den eneste grunnen til at vi ikke blusser er at klubben vår har økonomiske problemer, og bøtene fra pampene gjør dette verre. Men jeg er redd for at norsk toppfotball snart vil oppleve en motreaksjon til dette tåpelige totalforbudet. Alle ønsker utvikling, av produktet norsk fotball - tillat oss å utvikle vår del, så kan dere konsentrere dere om studieturene deres.

Jeg er helt sikker på at Vålerenga supportere kan bli enige med klubben om et opplegg som er solid, med trygge rammer - og det burde være nok!