Gjør norsk fotball bedre

(c) Grydis
(© Grydis)

Norsk fotball blir snakket ned, eliteserien er dårlig, det er for dårlige spillere, trenere, dommere og listen er visst uendelig. Her er mine råd for å gjøre norsk fotball til en suksess.

Det starter i hodet til beslutningstakere, det aller viktigste pampene i media og forbund må forstå er at vi vi er ikke engelsk liga, vi er ikke tysk liga, vi er ikke svensk liga – vi er en norsk liga. Vi kan se utover grensene for å få kunnskap og inspirasjon, men ikke for å kopiere noe som allerede suger i utlandet,

Fotballforbundet elsker engelsk fotball, media elsker engelsk fotball, og tror at alt som skjer der borte er selve støpeskjeen for det som er bra.

Det finnes andre meninger, i en tid med liten interesse, med lite publikumsoppmøte så er det kanskje på tide å se på andre løsninger

I 2009 så innførte NFF 16-lags serien, og der skjedde i en tid med voksende publikumsoppmøte på kampene – men se på bildet under, da kan du se hvilken konsekvens denne omleggingen har hatt

(c) Klanen
(© Klanen)

Medieavtalene som har blitt inngått har skutt i været, og i takt med at mediehusene betaler millioner for rettighetene så har innflytelsen også fått lov å øke. Når både forbund og media er anglofile så er den eneste slutningen at fotball må strekkes utover hele uke, på så mange dager som mulig. England har sine egne problemer, og den dagen den internasjonale tilstrømmingen av tilskuere bremser opp så vil det komme for dage.

Norsk fotball trenger ikke stor internasjonal oppmerksomhet, det kan komme organisk den dagen ett norsk lag slår fra seg i en europeisk cup. Vi her hjemme må finne et opplegg som fungerer for oss, og det er helt tydelig at 16-lags serien ikke virker. Når jeg sier at den ikke virker så mener jeg at den appellerer ikke til publikumsoppmøte og den skaper ikke en bedre liga med bedre spillere.

Norge burde straks gå tilbake til 14 lag i serien – hvis man forutsetter at serien skal fortsette nå med hjemme og bortekamp mot alle lagene og så er man ferdig og har kåret en vinner. Hvis vi vil være litt utradisjonelle og tenke nytt så bør serien gå ned til 12 lag, og så ha et sluttspill med de beste for å kåre den endelige vinneren, slik at på den måten får «nok» kamper til at det sportslig gir utbytte.

Det er ikke en menneskerett å ha ett eliteserielag på hvert et skjær og holme rundt omkring i landet, skal vi bli bedre så må kvaliteten opp og ressursene må konsentreres.

Vi kan se på egne norske erfaringer – OBOS-ligaen var en gang 2 avdelinger, som ble til en, og kvaliteten ble bedre, og så ble PostNord- ligaen slanket og kvaliteten ble bedre, og nå kan vi se at det begynner å bli brukbar kvalitet på de 3 øverste nivåene i norsk fotball. Jeg tar til orde for å følge denne tankegangen videre, og ende opp med ett seriesystem hvor det er 4 nivåer og at alle nivåene inneholder 12 lag.

En stor målsetning må være å få opp publikumstallet, og med dagens liga så er det for mange kjedelige og uinteressante kamper, og publikum har vist forbundet og media at – «takk, men nei takk – vi blir hjemme». Så her må vi tenke annerledes. Jeg foreslår derfor at vi lager en norsk liga hvor vi spiller kamper lørdag klokken 16:00 i god tippekamp ånd, så kan forbundet selge inn at vi går tilbake til røttene.

Tenk litt på det, fast kamptidspunkt kl 16:00, det er lørdag så mange har fri fra jobben, du kan rekke å gjøre unna barnebursdager, shopping og andre sysler og fortsatt rekke hjemmekampen. Det er kl 16:00 så det går godt an å ta med yngre familiemedlemmer på kamp og allikevel være hjemme tidlig nok etter kamp til å ha lørdagskos. Er du reisende supporter så blir det tidlig avreise til en del kamper, men du kommer hjem på natt til søndag og slipper å bruke feriedager hver andre uke på bortekamper.

Vi får en konsentrert runde, og jeg tror at dette gjør at vi får innført en fotball-tradisjon, og man slipper å måtte forholde seg til kamper på mage ulike dager. Det er ikke slik at fordi Vålerenga må spille sin kamp på mandag så flyttes fotballtreninga til poden ut av veien, det er strukturer og rammer som de fleste av oss må forholde oss til.

La oss slå oss sammen og sammen bygge en identitet for norsk fotball, der det er rom for familie, eldre, unge, og reisende hoppende supportere. Det er en konstruert konflikt at enten må man satse på barnefamilier eller så må man ha ivrige supportere. Dette kan med aller største letthet kombineres.

Det er på høy tid at supportere tas på alvor og kan få utforme regelverk for hva som er ålreit å gjøre på en supportertribune, i alt for mange år så har det vært gamle menn som ikke aner noen ting om supporter kultur som har sittet å bestemt hva vi kan få gjøre eller ikke kan gjøre. Vi trenger ikke å beskyttes mot oss selv, vi vil gjerne kjøre kreative pyroshow, men vi har ikke noe brennende ønske om å sette fyr på hverandre. Så hvis vi blir hørt så kommer det til å kunne se kaotisk ut, men det er allikevel styrt og kontrollert. Media og klubbene synes det er flott å vise frem bildene sånne show skaper og bruker de hele tiden for å vise stemningen som skapes på stadion. Vi kommer i tiden fremover til å lage bedre og bedre show og bildene kommer til å bli enda bedre.

Den norske ligaen kan bli unik dersom dere som bestemmer kan legge ned skylappene og frykten og begynne å lytte til de som faktisk har erfaringer med å gjennomføre ting på tribunen. Da kan dere dra på UEFA-pampevelde møter og få klapp på skuldrene for å være foregangsfigurer for hvor langt man kan komme bare man jobber sammen med supportere og ikke prøver å stikke hodet i sanden


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!