Det er vi som er Vål’enga

(c) Grydis
(© Grydis)

Husker du i 1997, 2003 og 2014 da det var redningsaksjoner på gang i Vålerenga? Den siste i 2014 med samme navn som overskriften. Jeg sier ikke at den tiden er forbi, men vi vet at det i kulissene satses på "klubben i vårt hjerte".

Så jeg tar i dag til orde for en ny redningsaksjon, en som ikke krever dørbanking med bøssa i hånda og et litt fårete smil som sier, «joda, vi har rota det til igjen». Men en morsom redningsaksjon, som starter på søndag klokka 20:00, hvor redningen er deg. Du tar på en varm jakke, møter opp, og støtter laget fra tribunen.

Bare tenk, hvis du i dag bestemmer deg for at du skal på kamp, så kan du begynne å glede deg. Du kan kose deg litt med tankene og forventningene de neste dagene. Du kan finne frem det fine skjerfet ditt og stryke det slik at du ser respektabel ut. Vi er jo tross alt fra beste østkant.

Du kan ta deg tid til å nevne kampen for noen venner, du husker de, de som du pleide å møte på kamp før, men som av en eller annen grunn har falt fra. Eller du kan sende en snapchat til vennene dine med bilde av deg og skjerfet med teksten «Bli med a’!»

Så når kampdagen er her, det er på søndag, da kan du stå opp og kjenne litt på forventningens fryd. Den lette nervøsiteten, den som gjør deg usikker, som bare stiller spørsmålet hva hvis vi taper? Som ikke gir deg noen svar, som bare henger der. Hvis du vil, så kan du jo tenke en positiv tanke også, og forestille deg hvordan det kommer til å bli når vi vinner.

Du vet det er litt ekstra deilig å gå opp trappene inne på Ullevaal Stadion og komme ut på tribunen, spesielt når det er noe ekstra som står på spill. Og det gjør det på søndag, vi spiller for fremtiden. Vi spiller for å kunne åpne ny stadion i Eliteserien. Vi spiller for å kunne fortsette jobben med å gjøre Vålerenga til den toppklubben vi alle vet vi er.

Spillerne sier det rett ut, støtten fra tribunen betyr enormt mye. Det er rene ord for penga, det betyr at hvis du er der, synger litt og klapper litt så er du med på å skape resultatet. Du er med på opplevelsen. Det er jo opplevelsen som er gøy, å se kampen på TV er ålreit det, og det er mye bedre at du gjør det enn at du lar være å følge med. Opplevelsen da, hvor mange andre plasser kan du kaste deg rundt halsen til en tilfeldig person som står ved siden av deg i ren glede, hvilke andre steder kan du spontant rope, skrike og ta «high-five» sammen med fremmende. Hvilke andre plasser ferdes du hvor det er flere tusen mennesker som sammen med deg deler din glede når Vålerenga scorer og vinner. Kan du virkelig reise deg hjemme foran TV’n og tvinge familien med på tog, og dere synger, vel sangen passer vel ikke helt sammen med familien i stua.

Det er Stabæk vi møter, snobbene fra ytre vest, de som har levd hele livet og sett ned på oss over sine solbrune neser fra landstedet utenfor Tønsberg. De som mener vi er berm og pøbel. Bli med på kamp da, la oss feire litt ekstra så Ingebrigt setter kanapeen fast i halen og har en grunn til å sippe på TV.

Fotball er best på stadion, opplevelsen er best på stadion. Du er en del av atmosfæren, en del av energien, men bare hvis du er der. Dette blir moro, en flott kveld i flomlys, da ignorer vi litt kulde og heller varmer oss med flotte finter, fine mål og litt sang og jubel