De trodde de var konger

(c) Espen Olsen
(© Espen Olsen)

Søndag møter vi hele Norges Rosenborg, laget som alle skal hylle fordi det kan bruke 30 millioner på to spillere fra konkurrerende klubber i Elite-serien. Og på den måten kjøpte de seg en plass i Europa League slik at de tjener mere penger og kan fortsette å hente de beste spillerne til konkurrentene. Det holdt jo ikke å kjøpe han spissen som er mer opptatt av gammel dansk konsumet enn prestasjoner på fotballbanen

Heldigvis for oss så er det cup som er cup og på søndag kan alt skje. Ingen jeg kjenner ønsker seg tilbake til 90-tallet der alle klubber i Elite-serien var farmer klubber for trønderne. Jeg kaller de trøndere, men det er kun fordi lagets hjemmebane ligger i Trøndelag. Var der en eneste trønder i lagoppstillingen deres mot Ajax? Har Rosenborg vært i Skien på foredrag hos Fagermo og lært seg definisjonen på lokale spillere? Altså alle spillere som er i stand til å ta flyet til nærmeste flyplass.

Trøndelag er et ganske så uinteressant. Det er så lite interessant at i fjor så slo fylkene Sør og Nord Trøndelag sammen til ett fylke – men igjen la merke til det. Det er allikevel verdt å merke seg at dette medførte at Trøndelag er landets desiderte største fylke når det kommer til antall hjemmebrent apparater per innbygger.

Trønderne, det vil si ledelsen i klubben, siden trønderske fotballspillere visst nok har dødd ut. Trønderne har aldri hatt en konge. Selv ikke tilbake i gamle tider, på den tiden hvor hvem som helst utropte seg til konge. Alt som trengtes var et nes, et langhus og en åpen båt. Trønderne hadde jarl – uvisst hva han het mer enn bare jarl.

Den viktigste omgangen trønderne har hatt med konger var da bønda fra Trøndelag, overfalt Olav den Hellige i et feigt bakholdsangrep på Stiklestad. Men alle vet at karma finnes, legenden sier at Olav den Hellige sitt hår fortsatte å vokse etter hans død. Hevnen over de feige trønderne var at de for all evighet må gå rundt med stygge barter.

Fjorden utenfor Trondheim kalles Korsfjorden, og det er svært passende siden vi reiser dit for å plassere et diger kors over deres videre drømmer om eventyr i den norske cupen. Når adventstiden kommer, så får trønderne sitte hjemme, koke i hjel ei gryte med vann, poteter, gulrøtter og noen kjøttslintrer og sette sodden i halsen når Vålerenga feirer etter finalen. Du skal jaggu være bra innavla gjennom generasjoner når du mener at sodd er måltidet for det store begivenhetene i livet. Jeg tror det kun handler om at de har vanskelig for å tygge.

Riv ned Nidarosdomen, hent Olav den Hellige hjem til Østlandet. Trondheim må knuses 1000 år er nok.

Her er forresten hva den alltid like sjarmerende Pål Andre Helland meldte til VG når han ble spurt om hva han synes om at rike klubber tar seg til rette og kjøper de beste fra konkurrentene: «Sammen med Arsenal og Milan er det rent sportslig det verste vi kunne ha fått. Og så klinger det ikke like godt som Arsenal og Milan. Det er et lag som kjøper spillere for en halv milliard uten å blunke, så de konkurrerer på et litt annet nivå, sier Helland til VG.»

Det spilles flere cupkamper med Vålerenga i helgen, sjekk ut programmet til Klanens WEB-radio som er på rundreise i helgen:

Lørdag: Sogndal J16 mot Vålerenga J16
Kl 17:00 på Fosshaugane 
1/8 dels finale i J16 NM.

Søndag: Rosenborg G16 mot Vålerenga G16
Kl 15:00 på Salmarbanen
1/8 dels finale i G16 NM

Vi skal vinne finalen - Klanens WEB radio sin live dekning kan du se her: https://www.youtube.com/channel/UCBaP85agkVtiRqjOI32nt0A/live