Kriseblikket: Svarte, svarte dager

Ingen forbindelse

Vi hadde egentlig logga ut, men så smalt det. Nyheten har kanskje gått deg hus forbi i sommervarmen, men det er altså oppstått en ny krise med Nye Jordal Amfi. Nå snakkes det om ferdigstillelse sommeren 2020.

Dagsavisen var det første mediet som slapp nyheten onsdag 16 mai. Andre medier har såvidt tatt i det med en slapp hånd. Kanskje er ikke Nye Jordal Amfi viktig nok for dem, kanskje fenger ikke Vålerenga Ishockey utenfor sesong. Eller kanskje det er lite å skrive om ut over den rene pressemeldingen som kom morgenen 16. mai. Uansett; ryktene fikk virkelig fart, og tirsdag ettermiddag/kveld var det umulig å få tak i noen ansvarlige på kommunens side, og fra noen supportere ble man møtt med hånlatter.

Uansett hvem og hva er det total krise.

Kort fortalt lager den onde kulverten som Hovinbekken går i fortsatt kaos. Det har ikke lykkes NCC å få kontroll på den, og NCC mener de trenger frem til sommeren 2020 til å få fikset hele arenaen. For oss utrente i byggebransjen ser det jo ut som om Nye Jordal Amfi er i ferd med å reise seg. Og det er den, men bare den ene siden.

Egentlig skulle man nå bygget fra to kanter samtidig, men der stopper altså den onde kulverten/Hovinbekken bygging på den ene siden.

Kommunen på sin side mener arenaen skal stå klar til seriestart 2019.

Vi vet hvem vi (dessverre) tror på i sammenhengen. Vi tror på NCC, men vi tror det kanskjegår an å få en tidligere leveranse enn sommeren 2020. Kanskje januar 2020? Til sluttspillet 2020? Uansett; NCC er proffe på feltet, byråkratene og politikerne er til sammenligning helt utenfor sitt kompetanseområde.

Opprinnelig skulle hele prosjektet koste beskjedne 553 millioner, nå vil byrådet bevilge ytterligere 141 millioner, men i disse ligger blant annet en mye fetere mediakube (WOW! Noe positivt!). De 141 millionene er altså ikke bare til å få Nye Jordal Amfi ferdig på tiden, en del av det - uvisst hvor mye - er ekstrabevillinger som kommer som et resultat av dialog mellom kommunen og klubbene.

Men det er ikke vanskelig å skjønne at dette er total krise for klubben. De var i gang med lagbyggingen til høsten 2019. Det må nå utsettes, og spillere man kanskje kunne signert med Nye Jordal Amfi som gulrot glipper kanskje. For hvem ønsker vel egentlig å spille i Furuset Forum? Så kan man diskutere i det vide og brede om at bare det å få lov til å spille for Vålerenga burde være en gulrot i seg selv.

Men det er kanskje ikke nok for alle.

Og for hvilke penger skal man nå signere spillere og ikke minst lønne dem? Og det er ingen hemmelighet at mange sponsorer sitter på gjerdet og venter på Nye Jordal Amfi. Og publikum uteblir. I stort antall.

Lysene skrus på i lokalet. Det var siste dans?

Nå må alle gode krefter samle seg og løse dette på best mulig måte. Vålerenga kommer til å få et rekordstort underskudd. Man snakket forsiktig om området 12 millioner for sesongen 2018/2019. Det blir neppe mindre for sesongen 2019/2020. Vi gir de tallene med litt forbehold.

Det har vært en fantastisk reise.

God natt Vålerenga?


Overblikket mener mye om ishockey. Overblikket representerer ikke nødvendigvis Klanens offisielle meniger, selv om en blind høne som kjent også kan finne korn. Overblikket deler i vi-form, noe som henspeiler dets til tider noe oppblåste selvbilde.

Overblikkets samlede verker finner du her.