VI VIL ALLTID VÆRRA HER

(c) Vi vil alltid værra her
(© Vi vil alltid værra her)

Ny tegneseriebok om Vålerenga er på trappene

Tidligere Klansleder Anders Krystad er på ballen igjen. Han har siden 2001 jobbet med barnefotballprosjektet FFAV(Football for All in Vietnam), og for 12 år siden bosatte han seg i den gamle keiserbyen Huế. Men selv om huset hans ligger 8797 kilometer unna Intility stadion, ruster ikke kjærligheten til bydelen og klubben hjemme på Vålerenga. Snarere tvert imot.

 

Det er ikke mange nordmenn i Vietnam. Enda færre av dem bryr seg om norsk knottesport. Men Øyvind Sveen, den ene halvdelen av BOING- og Sleivdal-duoen Sveen & Emberland, er en av dem. Det var ikke til å unngå at Anders og Øyvind etterhvert måtte støte på hverandre. Et dypt og inderlig hat til hverandres favorittklubber i inn- og utland trigger alltid raust med usaklige diskusjoner om prestasjon, tabellsituasjon, spillere og drakter, men når alt kommer til alt handler det om kjærligheten til ekte klubbkultur og identitet. De to fant virkelig tonen.

 

Sånt blir det tegneseriebok av.

 

Anders kan skrive. Øyvind kan tegne. Verre var det ikke. «Det ble nesten for dumt om vi ikke skulle slå oss sammen og lage boka om klubben min» sier Anders. “VÅL´ENGA: Vi vil alltid værra her” inneholder bøtter og spann med historiske glimt fra klubb og bydel, pent pakket inn i en fiktiv rammefortelling lagt til dagens Vålerenga. Boka lages for alle med blått hjerte, fra lokalpatrioter og skoleungdom til beinharde Klansmedlemmer og beleste historieentusiaster.

 

Ivan Emberland, for sikkerhets skyld bosatt i Brasil, er tredjemann på laget. Den digitale hverdagen løser sånne utfordringer. På fakta- og bydelshistorikk har gutta fått med seg selveste Bjørn Arild Gjerdalen og Jarle Teigøy. Prosjektidéen ble presentert i møter med Vålerenga Fotball i høst, og Anders har selvsagt vært i dialog med Klanen. Manuset er skrevet, figurene er laget, og nøkkelsekvenser er ferdig tegnet. Vi møter Erik og Samira, to oppegående unger som bor i Totengata og spiller i klubben. Fortellingen følger duoen på et dypdykk ned i Vålerengas historie gjennom en lang og mørk natt innelåst på Intility Stadion. Det viser seg også at det skjer skumle ting i området rundt Valle. «Særlig mer får dere ikke vite nå. Jeg skriver om sjela til Vål´enga» slår Anders fast. Sjela kjenner han bedre enn de aller fleste. Anders har vært daglig leder i klubben, talsperson for Klanen, og Enga-fan siden han gikk i kortbukser. Han sitter på mange historier han kanskje ikke burde fortelle – ofte fordi han var innblanda sjøl – og hinter derfor om eksklusive detaljer: «Dette blir ikke enda en runde med historier alle har hørt før» lover han. Til og med garvede Vål´enga-kjennere vil støte på ukjente episoder fra innsiden i denne kjærlighetserklæringa av ei bok om Oslos stolthet. 

 

Boka vil ligge klar i god tid før seriestart neste år. Det blir et episk og forseggjort verk på 48 sider med solid hardcover og skikkelig papirkvalitet. For å finansiere trykking lanseres det forhåndssalg på vår hovedsponsor DNBs crowdfunding-side Startskudd. Her vanker det gode rabatter og tilleggsgodis om du klinker til og bestiller nå. Gutta håper og tror det blir mange av dere. Her gjelder det å sikre seg et eksemplar eller fem, for en bedre gaveartikkel finner du jo ikke. Opplegget er befriende enkelt (du kan bruke Vipps) og helt trygt: om boka ikke når oppsatt salgsmål, så får alle pengene sine igjen automatisk. Det forretningsmessige er skikkelig ivaretatt, helt uten pølsepapir denne gangen. Med ett unntak: Krystad lover å legge ved signert kvittering for solgt bok på pølsepapir til alle som bestiller via startskudd.no. Og kanskje viktigst av alt: overskuddet deles med klubben. Støtt og kjøp!

 

 

 

Anders Krystad m.fl.: “VÅL´ENGA: Vi vil alltid værra her”. Bestill her. Følg prosjektet framover på facebook-siden til Anders.


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!