Nå er det faenmeg nok

(c) Knuppeluppen Anders
(© Knuppeluppen Anders)

Det er stort sett den gjennomgående tonen blant våre fotballsupporterne den siste tiden. Greit nok at det er frustrerende å se noen spillere forsvinne, men det ligger så mye mer bak avgjørelsene enn hva vi vanlige dødlige vet og forstår.

Grindheim har valgt Haugesund, Moa har lagt opp, AIK er interessert i Lundström og Vidkun Stengel har slimålet seg til Ytre- Lier.

Tandberg gir seg som assisterende, Tjernås inn som speider og Jørgen Ingebrigtsen har blitt sportslig leder. Mulig Amund Skiri skal vekk også.
Det skjer ting på Valle om dagen og selv om det virker som vi tar mange steg tilbake, er dette et stort steg fremover.

Vi forventer mye av Enga, vi supportere. Uten å egentlig ha grunnleggende peiling på hvordan man driver en klubb eller et fotballag, kritiserer allikevel folk alt som skjer i klubben man visstnok elsker.
Pussig måte å vise kjærlighet på.
Det som er enda mer pussig er kritikken klubben fikk for å hente inn Skiri, Tandberg, ikke kutte båndene med Moa tidligere og all syngingen man overdøver med å skrike mishagsytringer mot Lundström. Når han spiller er han ræva. Når han skal selges er han bedre enn Messi.

Hvor mange ser treningene til A-laget? Altså hver eneste trening, ikke en og annen trening hvert skuddår? Veldig få. Faktisk så få at jeg vil gå så langt som å si at man er ansatt i klubben om man ser alle treningene. Og de ansatte kritiserer ikke klubben ved enhver anledning på Twitter og Facebook.
Det gjelder spillerne også. Når det har vært misfornøyde spillere, da har endel av oss som er veldig nær klubben fått nyss om det på et ganske tidlig tidspunkt. Den misnøyen noen såkalte supportere sprer rykter om nå, er ikke delt av alle spillerne og derfor noe man burde holde helt kjeft om.
Man skader sitt eget lag med å spre usanne rykter. Og hadde de vært sanne, burde man ihvertfall holde det tett inntil brystet.

Sannheten
Det er kjedelig med sannhet og fakta, for da kan ikke trollene fortsette med sine tirader om ting de så vidt har erfaring med fra managerspill på datamaskinen.
La oss bare se på Moa. Det er en meget god grunn til at han legger opp. Faktisk er det verdt å merke seg at han kunne hevet lønn fra klubben og hatt yrkestittelen «skadet» en god stund til, men valgte å ikke gjøre det (det er klubben og ikke Trøim som har betalt lønna til Moa).

«Hva faen skal klubben gjøre nå? Hvordan skal de erstatte han?». Vel, for det første ville Moa trolig ikke spilt særlig med fotball neste sesong uansett. Skade, operasjon og rekonvalens, samt opptrening og så blitt matchfit ville tatt så lang tid at spilleren selv valgte å legge opp proffkarrieren, enn å prøve på den oppgaven. Moa har valgt å legge opp fordi han ikke kan spille fotball på toppnivå lenger, men folk klager på klubben og mener han visstnok ville putta masse mål fra tribunen. Heldigvis for de, så stiller Moa på tribunen neste sesong, så kan dere telle alle målene sammen!
Troppen må tynnes ut og når skadede spillere legger opp, profilerte spillere vel og merke, da blir det åpning for at andre kan vise seg frem, det blir mindre lønnsutgifter og mulighet til å satse på de som faktisk kan sparke ball neste sesong. Det ser jeg faktisk som mye mer positivt enn å ha en 'spiller' som er med på 'bølgen' etter en seier i ny og ne.

Ikke bare skal Moa ha enormt mye takk for det han har gjort for oss på banen, men hans avgjørelse med å legge opp, er med på å forme klubben for fremtiden, sportslig og økonomisk.
Du er alltid velkommen til å se kamp med oss på Søndre, Moa!

Grinepelle
Når man er inne på å hylle spillere, kommer man ikke utenom Christian Grindheim. Grinepelle. Pelle. For en mann! Han returnerer hjem til Haugesund da Enga kun kunne tilby ett år, mens den måkebæsj-utsatte klubben kunne tilby to år som spiller og to år videre som trener. Helt greit, selv om jeg ville heller tatt ett år i Enga, enn fire minutter i Haugesund, men det er nå meg.
Treningene har vært mer intensive denne sesongen enn tidligere år, men allikevel ikke vært på et så høyt nivå som Deila ønsker pga alle skadene vi har hatt.
Legg til at gamle menn trenger lengre restitusjon etter kamper og da ser man at trenerteamet har en vanskelig oppgave å løse med Grindheim, som ikke har greid mer enn 80% ytelse på treninger i år. Og neste år skal det altså bli verre.
Skal man satse på en Grindheim som hangler? Eller er det bra for lagfølelsen at noen får spesialbehandling? Folk snakker stadig vekk om å gi de unge sjansen, så hvordan føler en 22-åring seg når man gir alt på treningene, men blir forbigått i laguttaket av han som kun orker kamper og en trening i uka? Tror ikke unggutta hadde hatt mye lyst til å bli. I sterk motsetning til hva du ser nå. Unge spillere vil til Enga. De må også få tid til å kunne vise det talentet våre folk har sett.

Vi får håpe du la igjen nok blod, svette og tårer til at unggutta plukker opp ballen der du la den fra deg sist og de gjør oss så stolte som du gjorde oss, Christian.

Lundström
AIK er visst interessert i Robert og med et år igjen av kontrakten kan vi forhandle frem en god slump penger vi kan bruke til å erstatte han. At han er en av de som har fått mye pepper mens han spiller, er vel de fleste klar over da man enten har vært misfornøyd selv eller stått veldig nære mange andre som har vært det.
At han er innblandet i brorparten av våre baklengsmål virker fornuftig da han er forsvarer, men andre forsvarspillere har langt unna den dårlige statistikken folk som jobber med slikt ser på.
At vi allerede er på utkikk etter erstatning for han burde vel si nok, så om vi får penger på bok for å slippe han et år før han ville gått gratis, er bonus i mine øyne.
Deila ønsker en erstatter, i verste fall en utfordrer til den plassen. Han ønsker ikke en back-up (no pun intended).

Lindkvist
Ja, tro det eller ei. Ingen har snakket om Rasmus på fem måneder, men siden han var så utrolig god for oss i alle de årene han var i klubben, blir han nå løftet frem som Christiano Ronaldo og et totalt idiotisk salg som gjør at spillergruppen er misfornøyde, klubben er i krise og Deila må gå.
Mange mente at Vålerenga-gutten Ivan Näsberg ikke kunne ta venstre backen fordi han ikke var rutinert nok. Tror nok veldig mange har blitt imponert av Näsberg denne sesongen og han vil bare bli bedre neste sesong med enda flere kamper under beltet.
For de som vil bruke Rasmus som eksempel på at han har suksess i svensk fotball (hva enn det har med Vålerenga å gjøre), kan jeg kontre med at sjefen hans er Richard Nordling. 

Fremtiden
Et av de største problemene Rekdal hadde i klubben var at han hadde en finger med i alt. Ikke at han ønsket det, men det var ting som måtte gjøres for å drive klubben videre, så han fikk og tok på seg endel av de rollene. Det gjorde at han ikke kunne fokusere på det han faktisk var ansatt for i klubben, nemlig kun det sportslige.

Deila slipper altså å bruke masse tid på administrative ting rundt spillere osv. Han kan si hvilke typer spillere han ønsker og andre vil gå ut og lete, eller så kommer de til han med en liste som viser det beste av det beste. Ronny trenger ikke være med i en elimineringsprosess, bare være med på siste avgjørelsen.

Vi har nå folk som ikke bare skal finne de beste, men de har også har tid til å se om det ikke bare er et talent, men at spilleren er en langsiktig satsning.
Dette er kun bra for klubben og fremtiden. Vi burde hatt flere speidere, men Tjernås har et nettverk som vil hjelpe oss enormt. Hva han leverte for Brann vet bare han og Brann, så la oss ikke kommentere det som noe man vet med sikkerhet.

Det samme som for Tjernås, gjelder for ny sportslig leder. Ingebrigtsen skal ha fokus på det administrative rundt det sportslige, slik at Deila kan ha full fokus på det sportslige.
Tannberg vil bli hovedtrener og ingen skal ta fra han de ambisjonene. Takk og lykke til videre, Morten!
Skiri kan være ferdig, men om det er fordi han ikke er bra nok eller bare ønsker seg bort, vet vi ikke.
Hvem som tar over de rollene, får vi se når avgjørelsen blir tatt. Noen river seg uansett i håret over avgjørelsen.

Veien fremover
Erik Espeseth, Stig-Ove Sandnes og resten av gjengen på Valle har gjort en enorm innsats for at klubben nå har bedre økonomisk ro enn på mange, mange år.
Det gir også en annen måte å kunne bygge klubben videre på.

Vi bygger for fremtiden og grunnmuren er nå lagt med egen stadion og inntekter som går rett til oss.

Deila var på styremøtet i Klanen sist tirsdag hvor han var dønn ærlig om sin situasjon, spillere og apparatet rundt.
Det var ikke mange som vi ikke fikk full rapport på, men det gledelige er at han, som sjef og en som er på treningsfeltet hver dag, kunne meddele at spillere som Dønnum, Berntsen, Jøklerud, Fridjonson osv hadde tatt store steg som spillere inneværende sesong.
Det skal utvilsomt bli spennende å se hva unggutta får til med Deila i sjefsstolen.
De må bare få litt mer tid enn èn sesong som var ganske så turbulent med skader, stadionbytte, sagaen om Vidkun Stengel og -for noen 'supportere'- klubbens «totale svik» fordi de hadde kunstgress på banen og solgte stadionnavnet.... 

Vi skal ikke snakke om edelt metall neste sesong. Jeg tror at dette kan bli utrolig bra over tid med den kabalen som legges i spillergruppa. Deila brukte fem år i Godset, så da burde han få arbeidsro i minst to sesonger i landets mest omtalte klubb.
Så får vi støtte opp og være det beste vi kan være. For stiller man ikke opp, skal man heller ikke kritisere. Supportere er støttespillere, ikke brønnpissere. Det er noe på gang og forhåpentligvis er det mye større enn de fleste av oss greier å se akkurat nå.
Vent i det minste til overgangsvinduet er åpnet før dere kritiserer at vi ikke henter inn spillere.
Sesongkortet er pakket inn og ligger allerede under juletreet. Selv om jeg vet utmerket godt hva det er- det er tross alt jeg som har kjøpt det selv- er jeg like spent på å åpne den gaven som tidligere år.

Jeg ser lyset i enden av tunnellen. Så får vi heller snakkes om et år eller to hvis det viser seg at det var et møtende tog


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!