Før Sandefjord hjemme

(c) Eivind Hauger
(© Eivind Hauger)

Dommer rana oss for tre poeng i Kristiansand på mandag. Nå er det opp på hesten igjen i det som blir en ordentlig mental test for dette Vålerenga-laget. 

Som vanlig begynner vi med å se litt på forrige match. Det er lite som er så usexy som å klage på dommere etter tap. Det er kjappeste utvei og den retningen både supportere og trenere/spillere ofte ser til for å forsvare seg etter tap. Dessverre er jeg herved i ferd med å tråkke i den samme salaten. Grunnen til det er enkel. Nivået på dommerne i Eliteserien kan aldri ha vært lavere og det er ikke noe jeg bare sier i sinne etter mandagens tabbe. Noe må skje før det blir drepende for interessen til folk, for hvorfor skal folk gidde å dra på matcher som dommeren avgjør. VIFs sesong er snart halvspilt og jeg tror ikke jeg tar i hvis jeg sier at det har vært tosifra med store feil. Alt røret mot Stabæk, annulleringen i Kristiansund, annulleringen mot Godset, straffa til Brann i Bergen, variantene borte mot Mjøndalen, handsen og røde kortet mot AAFK og nå det greiene mot Start sist. Det verste er at jeg vet jeg har glemt flere. Forøvrig gjorde ikke VIF noen god kamp mot Start, men var det klart beste laget. Dessverre var det lavt nivå på det som ble vist offensivt og vi fikk se hvor sårbare vi er hvis Osame og Dønnum ikke har dagen. 

Nok om dommere og Start, i dag er det Sandefjord som tar turen. Laget med den kanskje tynneste troppen i Eliteserien, men som med en god trener og tydelig spillestil har vært vanskelig å møte for mange. Dog er de mye bedre hjemme enn borte, selv om de i forrige bortekamp slo variable Godset på Marienlyst. Går du gjennom laget kjenner du neppe til så mange, med mindre du er spesielt interessert, men trener Cifuentes har gjort en god jobb med dette laget. Noe sier meg at de fortsatt skal få jobbe hardt med å overleve i Eliteserien, men foreløpig ser det bra ut. 

Historisk sett er dette et lag vi har godt tak på, men da de rykka ned i 2018 fikk de med seg poeng fra Vålerenga Stadion. Vi redda uavgjort med scoring fem minutter på overtid av Horn Myhre. 

Det er knytta litt spenning rundt laguttaket til Fagermo denne gangen. Det vil være rart å kjøre med de samme som sist synes jeg, men samtidig vet man at dette er kamper der typer som Osame og Dønnum trengs. Rapportene fra treninga på torsdag sier dog at Osame får seg en tur på benken denne gang. Det er kanskje ikke så dumt for en unggutt som har gått fra å være en innbytter til å bli lagets kanskje viktigste offensive spiller. Det er en omstilling som hvert fall ikke jeg klarer helt å sette meg inn i. Derfor er det kanskje ikke så dumt at han f.eks kommer inn etter 60 når Sandefjord forhåpentligvis begynner å merke kjøret. Hvis laget fra trening stemmer, så kommer forøvrig Stokke inn fra start og Matti flyttes ned. Borch er tilbake fra karantene og samarbeidet mellom han og Dønnum var savna mot Start. 

Fem poeng opp til Odd og Rosenborg med ny giv er også forbi, så toget går nå. Vil man være med på det toget må man slå Sandefjord hjemme. En fin taktikk er å lede med to, sånn at dommerne må jobbe hardt for å fucke opp. Dette blir en skikkelig mental test etter slaget i trynet sist, men jeg er sterk i troa på at årets Vålerenga består den testen.

Kjør over dem!