Evaluering av 2017-sesongen

(c) Grydis
(© Grydis)

Sesongen er over og det ble nok et skuffende år. Nå er det på tide med en evaluering av hvordan spillere og trener har gjort det i Eliteserien 2017. 

Vi skal her gå gjennom alle spillere som har spilt 10 eller flere kamper denne sesongen. I tillegg skal selvfølgelig trener Deila også evalueres.

Spillere:

Marcus Sandberg – Det er egentlig vanskelig å vite hva man skal si om den svenske sisteskansen. Han spilte halve sesongen før Adam tok over og leverte alt fra strålende til stolpe på børs. Etter hvert kosta tabbene hans såpass mange poeng at et keeperskifte var nødvendig. Er et godt alternativ på benken, men ikke noe mer enn det. Tipper han returnerer til Sverige hvis han får et tilbud derfra.

Terningkast 2

Adam Larsen Kwarasey – Adam kom inn som noe rusten, men har levert solid hele veien. Er en av ligaens beste keepere i matchform, noe vi forhåpentligvis får se neste sesong. Har gitt mer ro til forsvaret og bidratt til at Vålerenga har blitt vanskeligere å score på. Hvis vi glemmer fadesen i saftland, der gikk alt inn. Jeg er meget glad for at Adam kom til Vålerenga og han kommer til å bli en viktig brikke i årene som kommer. Solid og god i 2017, men fortsatt litt unna toppnivået sitt.  

Terningkast 5

Robert Lundström -  Så ut som en million i preseason, men som resten av laget startet han svakt. Deretter kom han seg litt, før han sammen med resten av laget klappet sammen i sommer. Mot slutten har han vært god i hjemmekampene spesielt. Gode offensive løp, men sliter defensivt. Totalt har det altså vært en rotete sesong fra svensken. 7 målgivende pasninger er imponerende!

Terningkast 3

Jonatan Tollås Nation – En brukbar sesong fra stopperkjempen. Vi slipper dog inn altfor mange lette mål som han må ta sin del av skylda for. God i duellspillet, men sliter mot kvikke angripere. Får han en bedre makker tror jeg han kan bli klassen vi trenger neste sesong. Er god når han er «på», men sovner dessverre litt for ofte. Det er dyrt når du er stopper. Synes dog han er en av få som går i krigen jevnt over hver gang. Neste års kaptein?

 Terningkast 4

Enar Jääger – Estlenderen er en glimrende såkalt «squadplayer». Som fast stopper er han ikke god nok til å spille på et lag med ambisjoner om medalje. Jeg er glad for at han har signert et år til, men det er for å trå til ved eventuell skade/karantene på førstevalgene, håper jeg. Er litt for svak i alt rett og slett.

Terningkast 3

Ivan Näsberg – Nådde akkurat 15 kamper. Det er ingen tvil om at Näsberg har tatt steg og blitt en bedre fotballspiller. Likevel, må man innrømme at han fortsatt har et stykke igjen. Det er tydelig at han har trent på å bli bedre offensivt under Deila, men bør nok stå igjen på feltet å terpe videre på innlegg og skudd. Bedre defensivt enn offensivt, men sliter med en gang han møter kvalitet. Må ta nye steg for å spille fast neste sesong. Men Ivan er Vålerenga og vi alle håper han skal slå ut i full blomst i løpet av et par år.

Terningkast 3

Simen Juklerød – Ble brukt på backen i mange matcher. Altfor mange matcher skal man være ærlig. Alle ser at han ikke hører hjemme der. Kan selvfølgelig bli en bra back hvis han terpes der, men det er langt igjen. Det er dog ikke hans feil at han blir brukt feil. I kampene han har spilt offensivt så har han fått vist fram foten sin og satt noen lekre kasser. Må brukes på kant og er en vanskelig mann å vurdere siden han har spilt mest back.

Terningkast 3

Abdisalam Ibrahim – Ble hentet fra Viking rett før seriestarten mot nettopp Viking. Har etter det aldri fått det helt til å stemme og har vært en av sesongens store skuffelser. Startet 8 av de 10 første kampene, men mistet etter hvert plassen. Med Grindheim og Stengel ute av dansen er plassen åpen for Ibrahim neste sesong, så får vi se om han tar den eller ikke. Da må han i såfall heve seg mange hakk.

Terningkast 2

Herman Stengel – Her gidder jeg ikke bruke mye krefter. Gjør flere gode kamper, men har fortsatt et godt stykke igjen før han er blant de bedre i ligaen. Utmerker seg med bra innsats hver gang og akkurat det vil bli savnet.

Terningkast 4.

Christian Grindheim – Dette gjør vondt å skrive. Og for meg er det helt utrolig at han ikke får tilbud om minimum 1 år til. Er vår beste spiller denne sesongen med ganske klar margin. Gjør nesten aldri dårlig matcher og er en av få som står fram når det butter i mot. Kapteinen og Vålerenga-legenden Christian Grindheim vil bli dypt savnet. Avslutter karrieren i VIF med et frispark-mål og selv om målet ikke betydde noe som helst, så var det deilig å se han score en siste gang.

Terningkast 5

Samuel Fridjonsson – En spiller jeg har klokketroa på. Virker som en løpsmaskin som både kan bidra offensivt og defensivt. Når Deila snakker om at han allerede har erstatter til Grindheim og Stengel i troppen, så må det være Fridjonsson han prater om. Har ikke vært glimrende i år, men ble bedre og bedre når han fikk mer spilletid. Komme til å bli god neste sesong. Siden dette er en karakter for denne sesongen, så må man likevel være litt streng.

Terningkast 3

Chidera Ejuke – Prøvde og prøvde i de første innhoppene han fikk denne sesongen og det ble ofte til at han prøvde litt for hardt. Skuddene havna på tribunen og det ble ofte en finte for mye. Når han ble fast fra start i siste halvdel av sesongen, så fikk vi se litt av hva som bor i gutten. Regner med at han blir satt til mye skuddtrening i vinter og med det på plass kan Ejuke bli en ny hit på Valle. Her er det bare å glede seg til årene som kommer.

Terningkast 4

Ghayas Zahid – Har dratt og synd er det. Dog var det veldig ventet. Leverte brukbart før han dro. 5 mål og 5 assist på 18 kamper er OK tall, men virket litt for keen på å dra i den delen av sesongen han fikk.

Terningkast 4

Daniel Berntsen – En ny nysignering som ble en stor skuffelse. Han kom seg litt mot slutten, men frem til da var det stort sett bare ballmist og håpløse valg. Har faktisk troa på at han også kan bli en viktig brikke neste sesong, men foreløpig er veien dit lang.

Terningkast 2

Bård Finne – En merkelig sesong. Startet ganske bra, før han stoppet opp litt da hele laget var ræva i sommer, deretter ble han skada. I innhoppene han har fått etter at han kom tilbake fra den har han ikke levert noe som helst. Er bare 22 år, så at han varierer litt i prestasjonene er kanskje ikke så rart. Forventer at han blir blant våre beste offensive neste sesong.

Terningkast 3

Daniel Fredheim Holm – Først skada rett før sesongstart, så på vei mot formen midtveis i sesongen, før en ny skade gjør at han ikke spiller mer enn en kamp etter august. Det er synd og trist, men her må jeg ærlig innrømme at jeg har mista litt troa nå. Over 32 år og alltid skada. Det lover ikke bra dessverre og jeg blir ikke overraska hvis han er i «Deilas oppryddningsplan». Han har hele verden i sin hånd, men man begynner å lure på om det nå er utenfor fotballbanen.

Terningkast 2

Moa – Samme som kompisen som er nevnt over for Moa. Er altfor mye skada og hever alt for mye lønn til å bo på sykestua. I de kampene han fikk var det ikke mye som minnet om gamle Moa dessverre. Farten, klokskapen og det rappe skuddet var ikke der. Jeg håper dessverre dett var dett og at den saftige lønna kan brukes mer fornuftig. Scora mot lsk og kommer seg derfor unna stolpe på børs.

Terningkast 2

Henrik Kjelsrud Johansen – Du kommer aldri til å få se «Hulken» dra av tre mann og lime den opp i krysset, men har likevel gjort sine saker bra. Får i mange kamper en utakknemlig jobb alene på topp og får generelt altfor lite innlegg mot seg. Gir alltid 100% og det er deilig å se. Ingen lett man å møte, men scorer selvfølgelig for lite til å spille spiss på det som skal være et topplag. Ser for meg at han trives best sammen med en makker i en 4-4-2 variant. Blir neppe førstevalg på spissplass neste sesong, men kan bli en herlig mann å sette inn fra benken.

Terningkast 4

Trener

Ronny Deila – Man kan jo ikke si annet enn at dette har vært et skuffende år. Nysigneringene skuffer enormt og prestasjonene varierer altfor mye. Skal ha cred for at han klarte å hente Adam og har ellers mye spennende på gang av unge spillere. MEN jeg er svært spent på hvordan kabalen på midtbanen skal løses. At verken Stengel eller Grindheim fornyes virker rett og slett merkelig. Og jeg tar med Stengel fordi han selvfølgelig skulle fått ny kontrakt lenge før det var noen måneder igjen av den han hadde. Jeg synes ikke det er rart i det hele tatt at han velger Godset etter at han måtte spille halve sesongen for rekruttlaget. Dog skal Ronny ha masse skryt for måten laget redda seg ut når varsellampene begynte å lyse etter cupexit og flere tap på rad i serien. Spesielt spillet på hjemmebane på slutten har vært imponerende. 8.plass bak lag som Kristiansund er selvfølgelig ikke bra nok og må nok bedres allerede neste år hvis folk skal fortsette å tro på prosjektet.

Terningkast 3

PS. Dette er skrevet av en som har sett 29 av 30 kamper. Den ene jeg ikke fikk sett var Sandefjord på Ullevaal og rapportene sier at det der var få som briljerte. 


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!