Stolt gammal tradisjon?

(c) Knuppeluppen Anders Grydeland / Grydis.no
(© Knuppeluppen Anders Grydeland / Grydis.no)

Det er tid for å skape tradisjoner på vår nye stadion. Med sesongkort til 300 kroner!

Alle tradisjoner oppstår et gang, et sted. En gang må være den første, for alt.

Fotball startet på 1800-tallet, i England. Det ble praktisert ulike regler rundt om i landet og det var først i 1868 forbundet FA ble dannet og reglene standardisert. Et helt annet regelsett enn det vi har i dag, men fotballens start kan tilbakeføres dit. Det skjedde ikke helt uten dramatikk forøvrig. Laget Blackheath trakk seg da regelen om at det var lov å løpe med ballen i hånda ble fjernet sammen med følgeregelen om at det var lov å sparke ned den som løp med ball i hånd.

Den første kampen mellom damer ble spilt i 1895. 

I 1920 var det 53000 tilskuere og så Kerr’s Ladies mot St. Helen’s på Goodison Park. Det antas at mellom 10 og 15 tusen ikke fikk billett.

I 1921 forbød FA dameball, sannsynligvis fordi dameball trakk så mye folk. 

Dameball starta å ta seg opp igjen etter andre verdenskrig, men Norge fikk ikke landslag før 1978. 1978! Det er så sjukt kort tid siden!

Den norske nasjonale dameserien kom først i 1987.

I 2009 kom FA med en offisiell unnskyldning for å ha forbudt fotball for kvinner 88 år tidligere. Det er 9 år siden.

Klubben vår da? Hva med Vålerenga, og hva med damelaget vårt?

Av dagens toppklubber med damelag er det bare Vålerenga som kan skryte av at damelaget har kommet seg til Toppserien på den harde måten, ved opprykk. Lag som Stabæk og Lillestrøm har tatt snarveier og overtatt lisensene til andre lag. Arbeiderlaget Vålerenga gjør det ordentlig når de først gjør noe.

Damelaget rykka opp i 2. div i 1998,og opp i 1. div i 1999. Opprykk til Toppserien ble sikret i 2000. Men Vålerenga er Vålerenga også på damesiden og det tok ikke mange årene før Vålerenga var nede i 2. divisjon igjen. 

Først i 2012 returnerte damelaget til det beste selskap. Jeg var på den avgjørende kampen i 2011, var det mot Avaldsnes? Det var i alle fall ute på Valle og kaldt som et helvete!

Det var også min første damekamp.

Siden har Vålerenga vært i det gode selskap uten å imponere nevneverdig. Jeg har ikke imponert noe særlig på tribuneplass jeg heller, det har blitt altfor sjelden.

Vålerenga har 5. plass i Toppserien fra hundreårsesongen 2013 som beste resultat. I fjor ble det cupfinale, men dessverre tap. Jeg var der også.

I år er forutsetningene for suksess større enn noen gang!

Det er hentet spillere som holder europeisk toppnivå, og dermed verdensnivå. Vi har hentet Norges beste trener i Monica Knudsen. Det satses beinhardt.

Vi kommer med en sak om spillerne og damelaget litt senere i vinter, så jeg lar namedroppinga være i denne omgang.

Det jeg veldig gjerne vil dele med deg er følgende:

Jeg skrev innledningsvis om stolt gammal tradisjon og at alle tradisjoner starta en gang, ett sted. Det er her du kommer inn, for det er altfor få tilskuere som møter opp på damelagets kamper. Det satses voldsomt sportslig nå og det vil gi resultater. 

Det må skapes tradisjon for å gå og se på damelaget i denne klubben! Og vi må starte på bunnen, du rakk fint å håndhilse på alle de andre tilskuerne i pausen i fjor. Det er voldsomt rom for forbedring.

Det er likevel damelaget vårt som har rekorden i antall tilskuere på en Toppseriekamp. Den ble doblet til 3541 da den nye stadion ble åpnet i september i fjor.  

Jeg holder sjansen for medalje hos damene større enn medalje hos herrene i år, selv om troppene ennå ikke er komplette ser det lyst ut på damesiden.

Veldig lyst!

Du må være med på oppturen. Og før du skriker opp om dyre sesongkort hit og dit og, ja men ditt og datt - la meg avfeie deg med å si at du tar feil.

Du tar helt, helt feil!

300 kroner.

Tre hundre kroner.

Sesongkortet til Vålerenga Damer sine hjemmekamper på vår nye flotte stadion koster 300 kroner om du er medlem av klubben eller Klanen. Det inkluderer byderby mot Lyn og derby mot Lillestrøm!

Men bare Om du overser de grusomme fargene og kjøper via denne linken innen 21 mars, og 212 andre gjør det samme. Det er allerede 87 flotte, vidunderlige mennesker som leder på deg nå. Bli en av dem, bli en av oss! Du sparer 200 kroner og hjelper andre til å spare penger samtidig. Vinn, vinn! 

Jeg skal selvfølgelig ha sesongkort i år som i fjor. <-- Der fikk jeg sneket inn litt selvskryt også, jeg er jo ikke førstereis på damekamp liksom. 

Om ikke din interesse er glødende for damefotball er det to ting du kan bidra med likevel. 

1. Du kan spre denne saken så den treffer folk som er interessert.

2. Du kan ta deg sammen og komme deg på damekamp. 

For alle tradisjoner starter en gang, ett sted.  

Dette året, på ny stadion kan være starten på noe fint

For Vålerenga Damer 

Seriestart er 24 mars, hjemme mot LSK. 

      

         


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!