Som hånd i hanske og en kamel eller to

(c) EspenB
(© EspenB)

En ny hovedtrener har inntatt Valle, en tungvekter - det trenger vi.

Etter tidenes ansettelsesprosess der media har kåla i vei om flere trenerkandidater enn det er sandkorn på stranden og løv på trærne til sammen har styret, Espeseth og Ingebriktsen blitt enige om hvem de ville ha, og de har landa kontrakt med fyren også. Hva som har skjedd bak dørene innad i klubben finner vi nok aldri ut av, men jeg minner om at de tre siste treneransettelsene i klubben har vært Rekdal, Deila og nå Fagermo. Det er tungvektere i norsk målestokk alle tre, så at det er gjort godt arbeid skal vi ikke bruke tid på å tvile på.   

Kameler måtte svelges

Jeg tok en runde med meg sjøl tidlig i januar, da navnet til Dag-Eilev Fagermo dukka opp som en av latterlig mange kandidater til stillinga som hovedtrener i Vålerenga. Den runden var nødvendig, for jeg var på ingen måte fan av fyren. Dermed måtte jeg dytte egne følelser bakerst og se på hva han står for og hva han har fått til i sin trenerkarriere.

Han står for fremdyrking av lokale talenter, en jobb han har lykkes veldig godt med i Odd. Han kommer fra en klubb med kronisk dårlig råd så han har lært seg å få mye ut av lite. Han er breial, såpass breial at han er landskjent for nettopp det. Han har en gjenkjennelig og rendyrket spillestil som er kjip å møte for motstanderne og den er ikke helt ulik den stilen spillerne våre er vant til. Han står stødig med begge beina godt planta i bakken og kjemper for det han tror på. Intenst og hele tiden gjør han det, og han gjør det mens han står der og flirer av alle han er uenig med. 

La oss sette dette inn i en kontekst vi liker godt, la oss se om dette kan passe inn i vår klubb, la oss se om Fagermo kan passe inn i Vålerenga:

Vålerenga ønsker å satse hardere på akademiet og utvikle lokale talenter

Vålerenga forsøker å gjøre seg økonomisk uavhengig av investoren i London

Vålerenga har slitt med å få spillerne til å gjennomføre treneren sine planer ute på matta, med de negative konsekvensene og resultatene det har medført

Vålerenga har savnet ansikter utad som skaper entusiasme og engasjement. En som kan gå i bresjen for å åpne opp en klubb som har blitt lukket og gjemt de siste åra, en som kan skape større energi blant spillerne på laget og hos fansen. 

Som du ser, min venn, passer fyren i Vålerenga som hånd i hanske. Trenerjobben i klubben vår ser ut til å være skapt for Fagermo, det er ikke noe å lure på en gang.

Og da ble den kamelen jeg trodde var diger og måtte svelge langt mindre, og den gled lett ned for fyren passer hos oss. 

Jeg begynte å fortelle venna mine at Fagermo er som hånd i hanske for denne klubben. Noen var helt uenig, noen ble overbevist og andre nikka smilende og fortalte at Fagermo var deres favoritt av samme årsaker.

Og da har vi altså det uomtvistelige faktum at en fyr vi har misslikt sterkt i årevis plutselig har blitt vår mann i krigen i løpet av uhorvelig kort tid. Sosiale medier har flommet over av krav om Fagermo inn. Fra spedalsk sutrende motstandertrener til nærmest total støtte fra de aller, aller fleste grupperinger i vår mangfoldige supporterskare nesten over natta.

Og det uten at han har åpna kjeften og sagt et eneste ord om Vålerenga utover å benekte at han har snakka med folk på Valle!

Det er helt sjukt, vi Vålerenga-supportere er på ingen måte enkle å ha med å gjøre, det skal vanligvis ekstremt mye til før vi tar "fiender" inn i varmen.

Fagermo presenteres

Jeg var på pressekonferansen i dag. Jeg så gleden i øya til mange ansatte i klubben da han kom inn døra. Jeg så gleden i øya på supporterne som satt bakerst i lokalet.

Dette vil vi, dette tror vi på. Det gjør Fagermo også, ellers hadde han ikke tatt jobben. 

Det blir bare bedre. Mannen hadde knapt fått ordet på pressekonferansen før ham pissa på idiotien det er at Vålerenga trener på Lillestrøm. Den idiotien har gjort voldsom skade på forholdet mellom supportere og klubb, og ledelsen har ikke klart å ta det innover seg - de skjønner det ikke.

"Vi skal trene mye, men ikke på Lillestrøm!" Fagermo 31/1-2020

Inn døra kommer den nye fyren og smeller skapet på plass umiddelbart. Han viser innsikt i vår klubb sin sjel og supporternes tankegods allerede før han har starta i jobben.  

Det lover godt.

Så får vi krysse fingrene for at han klarer å få det sportslige på rett kjøl igjen - med egenutvikla oslogutter som bærebjelker i laget. At han er en trener som står for det han sier og ikke bytter ut halve stallen med tilfeldige leiesoldater hver gang et overgangsvindu åpner seg. At han får lov til å sette sitt preg på klubben og ikke blir knebla av andre. Vi må få hele pakka Fagermo nå. Humoren, fandeninvoldskheten, den breiale framtoninga med glimtet i øyet. Jeg vil ha de store åpne smila tilbake til Valle.

Han er vår mann i krigen og vi må være hans. Nå har vi sjansen til å ta tilbake klubben vi føler vi har mista og det er verdt å kjempe for.

Det engasjementet som sakte døde inni meg etterhvert som klubben gradvis har lukka seg de siste åra har blussa kraftig opp igjen nå. Jeg tror Fagermo er mannen som kan få engasjementet opp blant mange supportere som har falt fra. At mange får lyst til å være en del av Vålerenga for de ser at en skakkjørt klubb kan komme i vater og da blir det gøy med Vålerenga igjen.

Han skal få sjansen til å vise at han kan få til det og jeg skal hjelpe på alle måter jeg kan. Jeg håper du tar i et tak eller ti også, sammen med venna dine.

Det er viktig.

Jeg har kalt ham slesk fyr som er vanskelig å like. Nå er han vår sleske fyr som er vanskelig å like for de andre. Han skal stå opp for vår klubb og kjempe våre kriger. Det er vi mot røkla, det er alltid Vålerenga mot røkla. 

Og når han er drit sur og klager på alt og alle etter tap så er det en vesentlig forskjell fra tida han var i Odd: 

Nå har han rett!  

Velkommen til Vålerenga Dag-Eilev, gjør oss stolte!

    

      

            

 

  

        


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!