Norsk fotball graver sin egen grav

(c) Vålerenga Fotball
(© Vålerenga Fotball)

Røret med tidlig sesongstart må stoppes, og det må stoppes allerede i sommer. Terminlistene frem til 2022 skal spikres i høst.

"Vi må ha lengre sesonger for å kunne konkurrere ute i Europa" Dette er mantraet til NFF og til dels NTF og dermed enkelte toppklubber.

Jeg har fundert på om det kan medføre riktighet eller om det er tull og rør fra ende til annen. Med de to første serierundene til dels gjennomført - man har måttet utsette hele 25% av kampene grunnet vinter i mars, virker utsagnet noe underlig.

Jeg vet det er tilfeller der man har kunnet sitte i shorts i solveggen i mars, men dette er unntakene, ikke hovedregelen. Snøen ligger ofte over det ganske land til langt ut i mars. Ute på landsbygda sier de sågar at snøen som har kommet til 1. mars kan dobles før vinteren er over. 

Man kan ikke planlegge terminlista med start tidlig i mars her oppe i høye nord og krysse fingrene for at det kommer lite snø. Verden fungerer ikke sånn, sporten må ha mer forutsigbarhet enn det.  

La oss se på virkningene årets rekordtidlige seriestart har fått.    

Det er ikke få kroner klubbene har fått i ekstrautgifter for å klargjøre baner som burde vært vinterstengt en stund til. Innkjøp av aggregater, varmeteppe og så videre.

Norske klubber sliter generelt med økonomien og vile nok heller ha brukt disse kronene på noe annet. Sportslig utvikling for eksempel.

Det ville jo faktisk gjort norske lag mer i stand til å konkurrere ute i Europa.  

Klubbene har ikke all verdens av muligheter til å selge inn seg selv. De har bare 15 muligheter (hjemmekampene sine) pluss eventuelle cuper til å invitere sitt publikum hver sesong. Ønsket til samtlige klubber er å fylle stadion hver eneste gang de spiller kamp. Da er det ganske håpløst å legge flere av disse mulighetene til datoer hvor publikum tydelig viser at de ikke ønsker å oppleve fotball. Tilskuertallene på de to første rundene viser at for tidlig start på sesongen er et håpløst tapsprosjekt. Færre mennesker på tribune er tapte inntekter, det må de da skjønne tilogmed oppe i korridorene på Ullevaal. Man skal ikke kimse av tapte billettinntekter kioskinntekter, parkeringsinntekter osv selv om TV-avtalen tydeligvis er det eneste saliggjørende. 

Jeg er klar over at mange er så dedikerte at de hadde møtt opp om laget spilte julaften klokka 18:00 også. Jeg hadde gjort det sjøl. Dette er menigheta til klubbene, men vi er ikke mange nok til at klubbene overlever på oss alene alene. Det er ikke vi som mangla i de to første serierundene heller,vi var der vi. De andre derimot, de prioriterte å gjøre andre ting.

Norske klubber sliter generelt med økonomien og vile nok heller ha brukt de ekstra kronene de hadde tjent på å ha kamper da folk vil se fotball på noe annet. Sportslig utvikling for eksempel.

Det ville jo faktisk gjort norske lag mer i stand til å konkurrere ute i Europa.  

La oss se litt på dette fra de ansatte sitt ståsted også. Det jobbes allerede uhorvelig mye i norske fotballklubber. Alle som har jobba eller jobber i fotballklubb, eller kjenner noen som gjør det vet at det ikke er en jobb fra 8 til 4 - det er en livsstil og det går nesten døgnet rundt. Mengden ekstraarbeid de ansatte påføres ved å måtte stå på for å klargjøre sine arenaer for spill når forutsetningene overhodet ikke er til stede skal ikke undervurderes. Opplagte og friske medarbeidere yter bedre enn ansatte som en nede på knærne etter meningsløst mye arbeid som i tillegg fort kan fremstå som meningsløst.

Overskuddet til arbeidskapitalen kan klubbene bruke til noe fornuftig. Bli mer profesjonelle i hverdagen sin, for eksempel. 

Det ville jo faktisk gjort norske lag mer i stand til å konkurrere ute i Europa.   

Det er liten tvil om at norsk fotball har et omdømmeproblem. Det problemet blir ikke mindre av at fotballkamper blir avlyst et kvarter før kampstart grunnet vanlig norsk vinter.

Spør Brannsupporterne som reiste 16 timer i tog Bergen-Oslo-Trondheim hva de synes om å måtte reise hjem uten å se kamp fordi matta var ødelagt av is. Spør Godset-supporterne som måtte ha flyreise og hotell for å se laget sitt i Tromsø hva de synes om at kampen ble utsatt fordi det snør i Tromsø i mars. 

Ingen bør bli overrasket av ar det snør i Tromsø i mars.

Spør så - i denne sammenhengen - våre felles allierte fra Bergen og Drammen om de kunne tenke seg å planlegge å reise neste år om seriestarten var like tidlig. De vil nok frådende brøle "ikke faen!"

Tidlig seriestart gjør det håpløst å planlegge lange borteturer. Det tar vekk all forutsigbarhet for reisende supportere. Vinterværet kan ingen rå med - jeg håper har gått opp for NFF nå.

Klubbene vet selv hva dårlig omdømme for sporten og tommere tribuner enn de kunne/burde vært betyr for innsalg hos potensielle sponsorer og støttespillere. Jeg skal ikke gå dypt inn på det her, men konstaterer at man med økte sponsorinntekter kan satse sterkere sportslig. 

Det ville jo faktisk gjort norske lag mer i stand til å konkurrere ute i Europa.           

Til slutt kan vi se på det rent sportslige. "Vi må spille tellende kamper" sier NFF og fortsetter med "spillerne utvikler seg ikke i samme grad når de trener og spiler treningskamper"  

Mulig det, men tenk over disse spørsmålene:

Blir spillerne bedre av å spille på isete baner der frykten for skade er større en vilja til å ofre seg?

Blir spillerne bedre av å spille på baner som er så ujevne at de i stor grad ikke er i stand til å spille spillet de trener på resten av året?

Blir spillerne bedre av å måtte gå i garderoben og bli kalde mens banemannskapene måker banen, så de kan gjennomføre kampen på den isete banen som ikke gir dem mulighet til å spille spillet de trener på resten av året?

De gjør ikke det, vet du. Utsagnet "vi må strekke sesongen for å kunne konkurrere ute i Europa" er bare rør. Forutsetningene for lengre sesonger i Norge er rett og slett ikke til stede.  

Kanskje vi heller skulle vente til våren kommer, så vi kan stikke fingeren i jorda så fort tæla har gått og innse at vi bor et vinterland? Her må NFF ta innover seg at norske vintre ikke blir kortere selv om de ønsker det eller vedtar det aldri så mye. Verden fungerer ikke sånn, vi må komme opp med en annen løsning.

Mitt forslag til løsning er basert på at man fortsatt ønsker å ha for mange lag i den øverste divisjonen og at man ønsker å være konkurransedyktige i Europa - selv om jeg personlig ikke tror det er mulig å få til begge deler.

Dropp skuldersesongene så mye som mulig og heller benytte onsdagene om sommeren som kampdag. Man kan med fordel tenke reisebelastning på onsdagskamper slik at man legger til rette for reisende supportere samtidig. Det blir et mer intrikat oppsett, og helt sikkert ikke optimalt for alle hele tiden men langturene kan man legge til helga.

Det er lov å legge til rette for oss som faktisk går og ser på denne sporten også. Det er oss klubbene lever av, uten fans er det ingen sport.

Jeg var en svoren tilhenger av 1-6-1 og fotball skal spilles i helgen. Jeg sto sågar og malte diger OH med likesinnede til markeringer på kampdag. Fotball skal spilles i helgen, jeg mener det ennå på en måte.

Men om det skal gå på bekostning av klubbenes økonomi, på bekostning av sportens omdømme, på bekostning av reisende supportere og sist, men ikke minst, gå på bekostning av utviklinga til norske fotballspillere er jeg ikke med lenger. Da er vi på feilspor, og sporten vil svinne hen.

Vi kan ikke sitte og se på at forbund og klubber graver grava til sporten vi elsker. Vi må agere og vi må agere nå. Til høsten skal terminlistene frem til 2022 spikres. Om sullebukkene med "sesongen må strekkes" får ture frem er vi lenket på hender og føtter i mange år fremover. 

Vi kan ikke la det skje! NSA - hører dere?

Fotball skal spilles i helgen og på onsdag - om sommeren.

Det ville jo faktisk gjort norske lag mer i stand til å konkurrere ute i Europa.     


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!