Gress eller kunstgress på vår nye stadion?

(c) Anders Grydeland Grydis.no
(© Anders Grydeland Grydis.no)

Bård Finne sprinter på kunstgress


Debatten har blusset opp igjen, selv om det aldri har vært snakk om naturgress.

Etter at kunstgresset har begynt å rulle ut på Valle har ukvemsord hagla og angstbitersk retorikk herja sosiale medier. "Vålerenga driter i fotball", "sporten dør med kunstgress" og så videre. Folk er sinte, skuffa og opprørte fordi det legges kunstgress på vår nye stadion.

Enten har folk veldig dårlig hukommelse, eller så er det uvitenhet som råder grunnen. Vi får minne om at saken ikke står/sto mellom gress eller kunstgress i det hele tatt. Det har aldri vært oppe på bordet engang.

Saken er mye enklere enn det. Det var enten kunstgress eller ingen tomtegave fra kommunen.

Vålerenga kunne jo takka nei til gaven, fortsatt å spille på Ullevaal til ågerleie og dårlige inntektsmuligheter, eller de kunne si ja takk til en gave som hadde med seg endel krav fra kommunens side. Vålerenga hadde jo ingen mulighet til å bygge uten hjelp fra kommunen, så den gaven var helt sentral i stadionplanene. 

Ettertiden har vist at klubben sa ja til gaven, det flotte byggverket som har reist seg mellom Vallhall og Scandic Hotell er det aller beste beviset på det.

Ett av kravene var at banen også skulle kunne benyttes av breddeklubben og skolen. Det var aldri meningen at banen bare skulle brukes hver fjortende dag av A-laget. Kommunen ville ikke gi en sånn gave til Vålerenga Fotball sitt A-lag, den skulle kunne brukes av langt flere.

Alle som har gått forbi en gressbane har sett skiltene som står på den "Banen er stengt". Det må til for at gresset skal få hvile og reise seg igjen. Overforbruk av gress ødelegger det.   

Dermed har det aldri vært snakk om at det skal ligge naturgress på denne stadion. Du kan like det eller misslike det men slik at altså saken, og da må debatten gå på de premissene.

Er du diehard, hardcore naturgressfantast, og virkelig mener at Vålerenga skulle ha droppa stadion på grunn av kunstgresskravet så respekterer jeg det. Og ønsker deg lykke til videre i livet, for da kan vi ikke snakke sammen om dette. Vi snakker ikke samme språk, ja, vi er ikke engang på samme planet.

Sjøl er jeg naturgressfantast og ville gjerne ha sett gress på den nye stadion. Lukta av nyslått gress hører til stadionopplevelsen for meg. Samtidig er jeg Vålerengafantast (ikke spesielt overraskende det..) og synes det er fint at flest mulig i klubben får benytte stadion vår når den først er bygget. Spesielt siden det er bredde som har oppført stadion, og det er de som eier den.

Og når jeg veit at alternativet til kunstgress i realiteten er at den slitte gamle velodromen fra sykkel-VM i 1993 fortsatt hadde ligget der i dag er valget fryktelig enkelt. 

Rull ut kunstgresset, for Vålerengas skyld, rull ut kunstgresset! 

Vi sees i Kristiansund på mandag, Vålerenga speller! Bussen opp er full og det er jammen stadion også.

Utsolgt, naustet er fullt.

Alle er der for å se på Vål`enga!