Gøy på landet - Gran IL i cupen. Bli med!

Ingen forbindelse

Vi reiser til Hadeland i cupens første runde. Her er reiseinfo og litt om Gran og Gran IL. 

Kampstart 26. april 19.15.

Siden vi først skal ut på landet føler vi oss kallet til å opplyse den vyrde leser om området vi skal bevege oss inn i. Folk flest har jo ikke noe forhold til Gran. Les deg opp.

Vi flesker til med reiseinfo først, for selve stedet er for spesielt interesserte.

Bohembussen kjører fra Bohemen 17:30. Retur etter kamp. Kampen starter 19:15 (det burde selvsagt vært 19.13 men NRK skjønner seg ikke på slikt feinschmekkeri)

Bussbillett: 200 kr tur/retur

Kampbillett: koster stive 150 kr uten tribune, tak eller andre fasiliteter. De er vant til å melke på bøgda, og vi er intet untak. Billettene kjøpes i Sjappa. 

Påmelding buss i Sjappa. 

Vertshusbussen kjører også til Gran Idrettspark og det ryktes at VIF-Support også tar turen.

Alle banehoppere vet at dette blir eneste anledning til å se Vålerenga på Gran Idrettspark.

Bli med, et vaffel og pølse, drikk kaffe og knus tilskuerrekorden før vi vinner og reiser hjem like glade som da vi kom. Vi trenger en opptur nå.  

For spesielt interesserte:

Gran ligger i Oppland fylke. Det bor snaut 14000 mennesker i Gran kommune og Gran er det største veikrysset. Andre veikryss er Brandbu og Jaren.

De holder seg med tegneseriemuseum, folkemuseum og søsterkirker. (den ene kjerka heter Nikolai og den andre kjerka heter Maria - er det her "mor og far er søsken-låta" opprinnelig kommer fra?) Videre har de eget ølbryggeri i Hadeland Håndverksbryggeri. Lasse L, redaksjonens ekspert på kulinariske ølsorter av ymse opprinnelser karakteriserer det ferdige produktet som " et helt greit øl". Vi flirer litt over navnet Haraball på påskeølet deres, det er fiffig. Meny Bjølsen fører ølet, Gulating like så.   

Gransfolket skryter av å ha vært Norges største innen grisehold og de avler hester. Det gror i jorda også og de er en typisk landbrukskommune sjøl om bare 6% av arbeidsfolka driver primærnæring i dag. Brorparten jobber i servicenæringa - 78%.  

Sportslig er det lite eller intet å slå i bordet med. Gran IL ble dannet i 1946 og det er faktisk det mest spennede man kan si om det idrettslaget. I fotball har de aldri vært høyere enn 4. div, men var med i NM allerede 1947. Andre idretter nå er ski, turn, vollyball, tennis, badminton, klatring og svømming. De har drevet med skøyter, friidrett og bandy også. 

Klubbene GULI og SÅS (ikke spør hva det er forkortelser for) ble slått sammen og Gran IL var et faktum. Idrettsplassen på Gran var imidlertid fylt med mange tusen halmballer som lå igjen etter tyskernes herjinger under krigen. Gran IL sendte inn erstatningskrav til Norges Idrettsforbund og ble godskrevet kroner 2.230. Hva tyskerne hadde brukt halmballene til har jeg ikke klart å finne ut av. Lensmann nekta imidlertid idrett før plassen var ryddet grunnet brannfare, og det var landssvikere som sto for opprydninga.

Idrettsplassen ble så åpnet med fotballkamp, stafett og dans. Og nå, i 2017, får de altså besøk av Oslos Stolthet, selveste Vålerenga - i cupens første runde.

Det blir stas. Håper de klarer å lage en real publikumsfest. Vi kommer jo med busslaster av folk vi, men brorparten av publikum må være hjemmesupportere.

Vi ønsker Gran IL lykke til med gjennomføringa av arrangementet.    

Kjente personer fra Gran:

Arne Treholt - landssviker og vaskeekte spion

Lars Grini - skihopper

Kjersti Grini - verdensmester i hands

Reidar Liaklev - skøyteløper. Du husker vel "to etter Liaklev", det er han. 

Jo Inge Berget - ballsparker for ekle klubber.