Folkebevegelsen for foppall 16. mai

(c) Grydis
(© Grydis)

Vi har ikke alltid vært så mange tilskuere på fotballens festdag. Heldigvis skal du starte en folkebevegelse i dag!

I morgen er det 16. mai. For oss involverte og ivirge er det en stor dag. Da er det full serierunde og det er dagen fotballen feirer seg sjøl.

I Oslo har vi aldri fått helt taket på fotballens festdag. Unntaket er årene vi møtte Lillestrøm annenhvert år hjemme og borte. Da klarte vi å generere mye folk på Ullevaal. Ellers har runden vært som runder flest. Mye folk i glansdagene midt på 2000-tallet og ganske labert ellers.

Det er synd. Fotballen trenger gode tradisjoner og den trenger dager da det er ekstra fett å gå på kamp for folk flest. Cupfinalen er vel den eneste kampen som er spesiell for folk flest, og alle veit jo hvor ofte vi er der.

Tradisjonen starta i bygda Nidaros i 1981, da det lokale laget - Rosenborg - plutselig fikk mange tilskuere på 16. mai. Det syntes de var skikkelig gøy så de spurte om ikke de kunne spille hjemme 16. mai hvert år og NFF sa ja til det. Senere har Brann hengt seg på og i dag er det slik at både RBK og Brann spiller hjemme hver 16 mai. Det er bare de to lagene som får spille hjemme hver 16. mai.

Det betyr vel egentlig at vi også kunne gjøre det, men det betinger jo at NFF ser at vi lager folkefest hver eneste 16. mai. Vi har et stykke dit, men jeg gir deg løsningen litt senere.

Det er lett å se på årets oppsett av 16. mai-runden at NFF ønsker å skape litt ekstra. Alle laga som har hjemmekamp trekker flere enn motstanderen tirsdag kveld.

Vi er satt opp mot Kristiansand. De har jo ikke plass til noen omtrent, vi har plass til mange. Altfor mange per i dag. Jeg håper mange kristiansundere tar turen, det er jo første gang laget deres spiller på nasjonalarenaen - gratulerer med det. Det burde jo absolutt være verdt et besøk.

For vår del pirrer ikke Kristiansund nevneverdig mye, og vi har ikke klart å lage tradisjon ut av 16. mai ennå. Det er jo ikke så enkelt når man stort sett spiller annenhver borte og hjemme på den dagen. 

På tide å tenke annerledes.

Her kunne jeg ramsa opp argumentene for at du skal gå på kamp i morgen, men jeg har gjort det så mange ganger, og du har hørt dem så mange ganger at jeg gjør det ikke. Ikke fyller det stadion heller.

Still deg heller foran speilet og si argumentene på hvorfor du skal gå i morgen høyt til deg sjøl noen ganger.

Og så ringer du en venn og gjentar budskapet. Få aksept for at dere skal se kampen sammen. Be så vennen om å stille seg foran speilet og gjenta budskapet til seg selv høyt noen ganger før han ringer en venn og gjentar budskapet, får aksept og ber vennen gjøre det samme.

Gjenta prosessen om du har flere venner. Og det har du jo! 

Da har du starta en folkebevegelse for klubben i ditt hjerte og vi fyller lett Ullevaal i morgen om dine venner og venners venner er like dedikerte, fantastiske, flotte og initiativrike som deg.

Det hadde vært noe. Fullsatt Ullevaal og du starta det hele. Få det på!  

Det er bare å sette i gang, det er tross alt St. Hallvards dag i dag. Lier-gutten som ble Oslo sin skytshelgen. Vi kaller oss jo St. Hallvards menn - i tilfelle du hadde glemt det.

Gratulerer med dagen.

Og ring en venn!