En stille revolusjon

(c) EspenB
(© EspenB)

Det skjer ting på Valle. Fine, gode ting - som ikke skjedde før.

Vålerenga Fotball er i en rivende utvikling på mange plan. Det gir ikke umiddelbar uttelling i flere scoringer, bedre fotballag, stapp fulle tribuner eller yrende liv utenfor stadion i timevis før kamp.

Men det er viktige bidrag på andre områder som på sikt vil styrke klubben og dermed gi den bedre forutsetninger til å være en toppklubb over tid.

Toppklubb over tid, det er musikk i mine ører, for det er det aller, aller viktigste for kålhuer som deg og meg; oss supportere som elsker denne klubben betingelsesløst uten å få annet enn smuler igjen i form av en seier i ny og ne. 

Vi vil ha Europa, vi vil ha pokaler og vi vil ha topplasseringer. Vi vil ha fulle tribuner og vi vil ha sportslig suksess. 

Jeg har merka meg en del endringer fra klubben vår de siste par åra og skal nå røre og synse i vei om hvordan de endringene på sikt er med på å styrke klubben vår.

Man har innsett verdien av godt naboskap med andre Osloklubber. Det er en kjensgjerning at Vålerenga ikke har vært veldig populære blant mange av de andre klubbene i Oslo opp gjennom årene. Gjengangeren har vært "de bare stjeler talentene våre", de er overlegne og arrogante samt at Vålerenga driter i andre klubber så lenge de får raka til seg mest mulig sjøl.

Det er heldigvis ikke sånn nå. Vålerengas utviklingsavdeling legger ned mye og god innsats ovenfor andre Osloklubber. Det handler om deling av kompetanse, det handler om å tilby ekspertise til klubber som ikke har den i egne rekker og det handler om å se de andre klubbene. Det handler om å gi spillere i andre klubber muligheten til å hospitere hos Vålerenga og det handler om å være tilstede for de andre klubbene. Lære bort det man kan når man kan.

Det er nydelig!

Vålerenga sin utviklingsavdeling ble nettopp kåra til Norges nest beste. Det kan jo hende at den har litt å lære bort og det er gøy at den er villig til å gjøre det.  

Det har gitt prosjekter som Engaland, der Vålerenga bruker en uke hos utvalgte klubber og stiller med trenerekspertise, klubbkompetanse og rosinen i pølsa for ungene: en trening med selveste a-laget til Vålerenga og påfølgende kamp mot a-lagspillerne. 90 unger mot Vålerengas A-lag. En opplevelse unga bærer med seg i lang, lang tid. 

Og med seg på lasset har selvfølgelig Vålerenga invitasjon og gratisbilletter til neste hjemmekamp på Valle.

Sånn bygger man broer på tvers av tidligere dype kløfter. Sånn bereder man grunnen for videre samarbeid.

Sånn skaper man fremtidig publikum og supportere, det er sånn man skaper bedre fotballspillere fra vår region!

Jeg tar heller tre Oslolag i toppdivisjonen enn tre lag fra Møre og Romsdal, ass!

I dag ble det kjent at Grorud og Vålerenga innleder et formelt samarbeid klubbene imellom. Det blir meget spennende (ikke minst fordi jeg er Grorud-døl sjøl) å følge utviklinga her. Det gjenstår å se hva samarbeidet konkret skal dreie seg om, klubbene kommer tilbake til det i form av tiltak på et senere tidspunkt.

Forhåpentligvis vil vi se Grorud i OBOS-ligaen etterhvert. Det er bra for Oslo!

Vålerenga deler ekspertisen sin med den videregående skolen som ligger i stadionbygget. Det er med på å heve kompetansen der og vil gi bedre fotballspillere i vår region. Skolen er åpen for alle og man trenger ikke være Vålerenga-spiller for å gå der. Det dytter effektivt ut impulser til andre Osloklubber det også.    

Og nå er vi jammen på vei inn i E-sport også. Denne uka ble det klart at Vålerenga har inngått avtale med den norske internasjonale storsatsinga Nordavind. Den avtalen gir oss tilgang til et ungt og nytt publikum man ellers ikke ville hatt muligheter til å nå uten enorme kostnader i markedsføring. Unge folk som ikke har fotball som hovedinteresse.
Om du lurer på hva vi skal med dem, kan du for eksempel se på hva Stavanger Oilers har fått til på publikumssiden. De folka som møter på kamp der er ikke ishockeyspillere alle sammen. Likevel møter de trofast opp.
I Stavanger har de et publikumsnitt på sine kamper Vålerenga Hockey enn så lenge bare kan drømme om, og forsøke å strekke seg etter.

Om du dropper tankegangen om at de som spiller spill er ensomme kvisete unggutter som sitter i mørke kjellere og dytter i seg Redbull og potetgull, men heller bytter den med tanken på at det er oppegående folk med vanlige liv er gruppen veldig interessant for Vålerenga Fotball. Og de har mulighet til å nå den gruppen nå uten nevneverdige utgifter.           

Vålerenga er så uendelig mye mer enn en fotballklubb. I flere tiår har klubben vært kjent for sitt sosiale engasjement for hovedstaden. Slike sysler ligger under Vålerenga Fotball Samfunn, og Vålerenga Fotball Samfunn er veldig gode på det de holder på med. Nå sitter de og krøller tærne i begeistring over nytt stadion, for den gir dem mulighet til å drive enda flere prosjekter enn Vålerenga mot rasisme, Jobbsjansen, Gatelaget og Inkluderingsprosjektet.

Det er bare å vente i spenning på hva de drar opp av hatten for Oslo fremover. Klubben får mye goodwill for sitt nitide arbeid for de som ikke har det så lett og det skal aldri undervurderes. Uansett om du er tilskuer, Osloborger eller samarbeidspartner er det umulig å ikke la seg berøre av klubbens gode holdninger og innsats på det området.  

I sum er disse tingene med på å styrke Vålerenga som klubb. Klubben styrkes betydelig. Ting vi som supportere ikke merker noe særlig til i vår supportergjerning, men som er viktige å få på plass i et fremtidig topplag. I en klubb som har tatt mål av seg til å være en toppklubb over tid.

Regionen får bedre fotballspillere og det vil forhåpentligvis komme Vålerenga til gode.

Om klubben blir bedre, blir fotballaget bedre.

Blir fotballaget bedre, har vi det bedre.

Når vi har det bra er all ting bra. 

Så vinn noen kamper i mellomtiden også da, Vålerenga. Vær gode på overgangsmarkedet til enda flere Oslo-spillerne kommer inn og skal dominere norsk fotball. 

Vi er utålmodige og Europa venter på oss. Vi ønsker oss til Europa.

Før verdensherredømme. Alt vi ønsker er verdensherredømme.

Dere har starta reisen nå, dere er på vei.

Gi oss det! 

Gi oss verdensherredømme.

   


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!