Veien tilbake: Velkommen

(c) Knuppeluppen Anders
(© Knuppeluppen Anders)

Dette er en samling artikler i kronologisk rekkefølge om Vålerenga Ishockeys vei fra Furuset Forum tilbake til Jordal, til nye Jordal Amfi. Her møter du spillere, støtteapparat og administrasjonen – og kanskje til og med en supporter eller to på deres vei tilbake til Jordal.

Jordal Amfi ble revet vinteren 2017 for å gjøre plass til en topp moderne ishall med de fasiliteter man må ha i samtiden. 7. januar 2017 spilte Vålerenga sin siste kamp i gamle Jordal Amfi, og med det tok nomadetilværelsen i Furuset Forum til.

Når jeg starter denne reisen sammen med klubben om veien tilbake til Jordal er ferdigstillelsen av nye Jordal Amfi ennå 18-20 måneder unna. Nye Jordal Amfi skulle stått klar i september i år. Prosjektet ble først utsatt ett år, så ett år til. Det ble ingen tidlig julaften i 2018, men alle forsøker å gjøre det beste mulige ut av en situasjon de ikke kan gjøre stort med.

Selvfølgelig kan man gjøre noe med en god del ting, og en god del grep har vært gjort for å gjøre tilværelsen i både Ungdomshallen på Jordal og kamparenaen på Furuset tilpasset nivået Vålerenga er på og i.

Spesielt kan man som individ og lag være på sitt beste på sin plass. Og det er nettopp det man har vært så langt inneværende sesong. Sitt beste på sin plass. Og det gjelder i alle ledd i organisasjonen, og i alle ledd i Vålerenga er man med på å gjøre hverandre gode. Det er en del av kulturen, det var det som satt i veggene i det gamle sagnomsuste amfiet.

Et par små feilskjær har det vært, men det er bare å se på tabellen og resultatene for sesongen 2018/19 så langt, på spillerne, og for oss som får se hva som rører seg bak teppet - på viljen og gleden som er i spillergruppa, støtteapparatet og administrasjonen.

Men det har ikke bare vært sånn siden vi forlot Jordal Amfi. Det første halvannet året så laget ut til å mangle noe, de så litt ukomfortable ut på isen, smilene var tidvis borte, skuldrene litt høye. Furuset Forum passet ikke. Det tok tid å venne seg til Furuset Forum.

Det var også slik at nyhetene om utsettelsene slo hardt ned på alle. Det som skulle vært september i år ble altså først til september 2019 og så senere til september 2020. Og tilskuertallet sank omlag til en tredjedel i snitt per kamp. Publikum ville rett og slett ikke til Furuset Forum. Man forsøker enda å knekke den nøtta.

Og vi skal ikke så veldig lang tilbake til da Vålerenga Ishockey nesten lå nede med nesten økonomisk brukket rygg. Man var så nært økonomisk totalhavari som det var mulig å komme. Snuoperasjonen de siste tre årene har vært formidabel.

Våren 2018 var den økonomiske hverdagen blitt lysere. De lysere tidene kom i form av flere inn på eiersiden som ga nye nødvendige driftsmidler som skulle sikre driften frem til høsten 2020 på det nivået Vålerenga Ishockey skal være, på topp. Uten disse midlene klubben fikk tilført ville man gått en meget usikker fremtid i møte.

Vålerenga driver i dag med kontrollert underskudd. Det er ingen optimal situasjon, men eierne er med på det og der hvor Vålerenga har gjeld følger man planen.

Fremtiden er med andre ord lys, selv om vi ikke skal så langt tilbake for å finne svarte dager. Vi kunne sikkert fabulert om hvor bra det blir i nye Jordal Amfi, men det skal vi la være til senere artikler.

«Veien tilbake» er et selvstendig prosjekt, og er i så måte ikke eid hverken av klubben eller Klanen. At veien tilbake publiseres hos Klanen er fordi Klanen har en publiseringsplattform som er passende for prosjektet. «Veien tilbake» er også et bokprosjekt. Når lysene slukkes etter første hjemmekamp i nye Jordal Amfi legges siste hånd på bokverket og så sendes den til videre behandling. Håpet er å få den klar til julehandelen 2020.

Artikler og bilder som publiseres på nett kommer ikke i boken og omvendt. Når boken kommer får man altså et frittstående produkt i hendene.

Jeg vil forsøke å gi dere et innblikk i livet både foran og bak forhenget. For hvordan er det Vålerenga Ishockey er skrudd sammen? Hva får denne evighetsmaskinen til å gå rundt? Evighetslokomotivet, hvem er heltene, både de på isen og de rundt?

Dette er veien tilbake til Jordal, og til toppen av norsk ishockey.

Jeg håper du vil sette pris på artiklene, og at du blir med på reisen tilbake til Jordal, til nye Jordal Amfi.

Atle Enersen


Forfatteren forteller mest om Vålerenga Ishockey, men dette representerer ikke nødvendigvis Klanens eller klubbens offisielle meninger, selv om en blind høne som kjent også kan finne korn.

Introduksjonen til serien kan du lese her.

Lykke til med lesingen, vi håper du finner noe du liker.

Veien tilbake sine samlede verker finner du kronologisk her....


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!