Krisehåndtering - nå smeller det!

(c) Klanen
(© Klanen)

Alle snakker om at Vålerenga er i krise. Vi har sett litt på dette og har kommet til følgende konklusjon. Det er rett før det smeller, å det smeller mot Start på søndag. Advarsel: Enga er tilbake.

Hva betyr krise?

Avisene kan bare bable i vei om krise i Vålerenga. Ordet slenges ut om de forskjelligste ting. Men egentlig betyr ordet krise avgjørende forandring, vendepunkt. Og det er det som kommer nå - vendepunktet.

Fagfolk forteller om hvordan en krise blir løst og bearbeidet, det kommer i høy grad an på den ytre situasjonen.

Muligheten til praktisk hjelp og støtte er avgjørende for om den som er rammet. Her har Vålerenga alle oss supportere som støtter. Praktisk hjelp får det nå fra den stadig mer involverte Ronny Deila.

Hva er selve årsaken til krisen?

Her er jeg usikker, men ytre begivenheter spiller ofte en rolle. Å det eneste jeg kan se, som har så stor betydning på en spillergruppe, er en stor forandring. Hvis vi tenker etter, så et det bare en ting som kan forklare dette. Forklaringen er savn, usikkerhet, frykt, utrygghet - alt dette skjer fordi Morten Berre bestemte seg for å legge opp. 

Helbredelsen et nærme

Fagfolk kan fortelle at det er 4 stadier i det som kalles en naturlig helbredelsesprosess.

1. Sjokkstadium

Alt virket kanskje normalt på Valle i vinter, men vi vet at i kriser så kan en Vålerengaspiller se uberørt ut. men bak fasaden hersker det likevel kaos, og ingenting av det som skjer er til å begripe, eller har noen mening. Vi har også hørt at noen har reagert svært voldsomt, skriking, spillere som stormer omkring inne i Valhall har blitt observert.

2. Reaksjonsfasen

Denne fasen kan vare fra noen uker til flere måneder. Søvnforstyrrelser, appetittforstyrrelser, kroppslige reaksjoner, behovet for å flykte ved hjelp av alkohol eller beroligende medisiner og andre uttrykk for angst og depressiv fortvilelse, er karakteristisk for denne fasen. Vi vet jo at langrennsløpere driver svært aktivt selvmedisinering, men vi håper at våre gutter holder seg til reale saker som øl, gjerne servert på et etablissement med stil og karakter, som verdens beste sportsbar - Bohemen.

3. Bearbeidingsfasen

Litt etter litt begynner det likevel å skje en bearbeiding, i den grad det er mulig å holde smerten borte i lengre eller kortere perioder og gi rom for å arbeide og fungere konstruktivt. Dette kom veldig fint frem i første omgang mot Sogndal.

4. Nyorienteringsfasen

Etter hvert kan man se at den blir avløst av nyorienteringsfasen som innebærer at smerten etter det tapte er borte eller helt under kontroll. Å her står vi nå. Vi veit hvem vi er, vi veit hva vi skal, vi veit hva vi må.

Vi skal på tur til Sørlandet, vi skal ha det gøy, vi skal spille fotball med et smil - det er nå det snur