Den viktigste signeringen

(c) Inga Brandsnes/Klanen
(© Inga Brandsnes/Klanen)

I går kom bekreftelsen fra klubben om at Erik Espeseth var ansatt som ny Daglig leder i Vålerenga. Dette er utrolig viktig for fremtiden til klubben, jeg vil våge påstanden at dette er viktigere enn hvilken som helst trener, hvilken som helst spiller.

De siste årene i Vålerenga har vært preget av budsjettkutt, kostnadskutt, og mer eller mindre fullt fokus på å få kostnader og inntekter til å gå i balanse. Mange av oss som har jobbet noen år har kanskje jobbet i bedrifter hvor det har vært tilsvarende prosesser. Ofte blir sånne perioder også preget av avganger, usikkerhet og negative konflikter. Medarbeidere, gode kollegaer blir borte, og arbeidsoppgaver blir lastet over på de som er igjen.

Dette har vært situasjonen i Vålerenga nå i flere år. Vi har kunnet se spørsmål på forumet, hvor man spør har ikke Vålerenga en mediaavdeling lengre? Har ikke Vålerenga en markedsavdeling lengre? 

Sannheten er at nesten alle som jobbet med sånne ting, og en rekke andre ting har nesten blitt helt borte, og de som fortsatt jobber i klubben prøver å gjøre mye, men kan ikke gjøre alt - å da ender man med å gjøre det som er aller viktigst.

At klubben nå ansetter ny Daglig leder er så mye mere enn bare en ren ansettelse av en ny person. Dette er rett og slett starten på en ny tidsregning. Vi er flere som det siste året har spekulert om hva Tor Olav Trøim ønsker med eierskapet sitt. Det har vært noen som mener at han er lei, andre har ment at oljekrisen har medført at han ikke har mer penger til å være aktiv fotballinvestor. 

Denne ansettelsen er et klart og tydelig signal på at Tor Olav Trøim tar ny sats, og nok en gang legger penger på bordet og satser på å gjøre Vålerenga til den storklubben vi alle mener at vi bør være.

Vi kan helt sikkert ha en lang og meningsfull diskusjon om hvem som burde eie Vålerenga. Og det er helt sikkert mange som mener at klubben burde vært eid av sine medlemmer. Du finner også mange som il hevde at det er bra med en eller flere investorer som har midler til å bidra til å skape en god klubb. Jeg ønsker ikke å konkludere på dette området, men jeg kan si med 100% sikkerhet at dersom Tor Olav Trøim ikke hadde bidratt til å dekke underskuddene de siste årene så hadde Vålerenga ikke vært i Tippeligaen.

I Vålerenga så er de viktigste inntektskildene: 1) Sponsor/reklame 2) Media avtalen 3) inngangsbilletter på kamper - inntektene fra billetter er ca 1/6 del av inntektene, noe som forteller oss at supporterene ikke er det aller viktigste i inntektsbildet. Så vil vi argumentere med at uten supportere, så vil også de andre inntektene også bli borte. Dette er også riktig fordi det ene er avhengig av det andre.

Tor Olav Trøim har ved flere anledninger gjort det klart at han ønsker å være investor og ikke sponsor. Han har derfor brukt den velkjente bedriftsøkonomiske oppskriften hvor man kutter kostnader for å komme i balanse. Han kan også se de samme tingene som du og jeg, han kan ikke kutte mere nå, for da vil det raskt ikke være noe igjen. Vålerenga har nå kostnader som er levedyktig i dagens marked. Han ser at den nye stadion reiser seg og er fullstendig klar over hvilke økonomiske muligheter dette gir.

Akkurat nå er den nye stadion full av muligheter, den gir Vålerenga et enda større potensiale. Vålerenga blir derimot ikke noe mer verdifull, eller rikere av potensiale, dette kan kun skje dersom potensialet blir utløst.

For å kunne utløse dette store potensialet er nå Erik Espeseth ansatt. Han har erfaring, kompetanse og nettverk til å klare denne jobben. Han vil selvsagt ikke gjøre dette helt på egenhånd, men har åpenbart fått rammer som gjør at han kan bygge sitt team for å løse oppgavene.

Det er VKIP som bygger stadion, men det er Bredde som eier den, og som vil dekke sine lånekostnader gjennom utleie. Utleie til Elite, videregående skole, barnehage, sjappa og sportspub. Elite betaler leie, men eier alle de kommersielle rettighetene. Dette betyr igjen at Erik Espeseth og hans team skal ut å selge stadionnavn, reklame inne på stadion, kiosksalg. De må finne og tiltrekke seg nye sponsorer. Frank O Hansen presenterte på Infomøtet om stadion en forsmak på de nye tribunekonseptene, blant annet VIP tribunene, og dette er også konsepter som må selges inn til næringslivet.

Dette er oppgaver som må utføres på en god og effektiv måte, å det løses kun gjennom hardt arbeide. Det er også sånn at dersom denne ballen begynner å rulle, så kan utviklingen skje veldig fort. Det er slik at sponsorpenger til klubber som Vålerenga løper i flokk. Vi så dette rett etter Gunnarson/Stabæk saken, da løp sponsorpengene i flokk bort fra oss, ingen av sponsorene ønsket å bli assosiert med juks og bedrag. Selv om Vålerengas folk ende med å bli frikjent i retten så var skaden allerede gjort. Nå står vi ved en ny korsvei, hvor Vålerenga satser på å tiltrekke seg nye sponsorer, Kjetil Rekdal har fortalt om hvor akkurat dette kan skje, fra krise i 2003 til kø av sponsorer i 2004 og 2005.

Vi kan peke på sportslig suksess i de årene, og jeg tror det er en viktig grunn. Det bringer oss over til den delen som pr nå bare er spekulasjon. Ronny Deila blir han trener for Vålerenga? Det vet vi ikke sikkert enda, men vi får inntil videre håpe dette stemmer. Det kan helt sikkert bidra til mer entusiasme rundt klubben. Hvis det skjer, så har det helt sikkert en sterk knytninger til at Erik Espeseth ble ansatt.

Lasse L- skrev i går om ansvar, og vi har alle et ansvar. Tor Olav Trøim har akkurat sendt oss alle et klart og tydelig signal på at han satser på Vålerenga. Nå er det opp til deg og meg og vise AAN, klubben og omverden at vi liker at han satser. Det gjør vi aller best ved å møte opp på kamp mot Sogndal på fredag kl 1900. Bli med på Ullevål stadion og vis at du har trua på at snuaksjonen nå har startet.