Om lokomotiv og "hele Norges"..

(c) VIF-fotball
(© VIF-fotball)

Hei, jeg heter Lasse og er Vålerenga supporter. Punktum. Det er faktisk så enkelt

 

Det siste døgnet har vært preget- fotballmessig i alle fall- av Rosenborg sitt mislykkede forsøk å tukle med Europeisk toppfotball ved å slippe inn tre mål på overtid. I Kypros. Mot et kypriotisk lag. 
Så kan man undres hva de egentlig mener de har å gjøre blant ennå bedre lag.  
 

Sosiale medier har kokt i diskusjoner rundt dette. En ene parten diskuterer ikke helt samme saken som den andre parten gjør. 
For diskusjonen handler kun om de 200 millionene med kroner som de skulle gjøre norsk fotball bedre med. Poengene (koeffisienten) man har snakket om for å forbedre rangering av norske klubber, kommer i akkurat samme format i Europa League. Ikke at jeg av den grunn ser noe grunn til å bli mer glad i bartelaget i de kvalifiseringskampene. 
 
Det snakkes om lokomotiv- effekten for andre klubber i vårt landstrakte land. Som betyr at Rosenborg skal dra vognene som da altså er alle andre lag i norske serier. Til evig tid. For det er ikke slik at et togsett bytter på med hvem som går først inn i tunnellen eller ruller inn på plattformen (om vi da ikke skal baklengs inn i europeisk fotball, men det er en prosess jeg ikke vurderer som særlig sannsynlig). 
Vet dere hva? Nei, takk! Vi som opplevde 90- tallet og starten på det tjuende århundret er salig glade for at Enga kuttet hegemoniet til Rosenborg. Det var nok endel andre med ambivalente følelser at det var vi som vant serien da, men like fullt var det mange som frydet seg at trønderne ikke vant enda et år. Altså: frydet seg at RBK ikke vant, ikke heiet på Enga. Stor forskjell. 

Våset med at det norske landslaget var gode pga Rosenborg sin dominans, er og forblir sprøyt. Drillo sin fotball hadde ikke mye til felles med det trønderne gjorde. Å påberope seg at Thorstvedt, Myggen, Bohinen, Halle, Fjørtoft, Berg, Flo, Rekdal, mere Flo, Dan Eggen, Grodås, Solbakken og Solskjær var gode spillere fordi Rosenborg vant ligaen og spilte i Champions League år etter år faller på det helt åpenbare faktum at de var allerede gode og fant hverandre under lempe-fotballen til mannen med slagstøvlene. Eller hadde dominansen så stor effekt at utenlandsproffene ble bedre før dominansen i det hele tatt startet?
Så kaller de Bjørnebye, Riseth og Leo som egne fremtredende spillere på klubb og landslag. Hiv med Bratseth, så har de fire tilsammen 101 kamper for RBK fra 1988 til dags dato. Hvor Leonardsen har 60 av de. Og Leo (pluss Solskjær, Rekdal, Flo og Hoftun) kom fra Molde. Stor innflytelse på Rosenborg, der altså.
Om det en gang var så at eneveldet gjorde landslaget så bra, hvorfor ødela Rosenborg for Norges EM- deltagelse de årene? Hæ? Hvorfor gjorde de det? 
Og med den enorme løftet dere påstår norsk fotball fikk pga den skakkjørte forskjellen på lagene, hvor ble det av alle talentene som måtte ha blitt så ustyrtelig mye bedre med så mye kvalitet rundt seg? Vi burde hatt en Martin Ødegård i hvert ledd i samtlige lag om det var slik dere drømmer om at fortiden var. 
Det er lite logikk i argumentene deres. 

Sittende på sin høye hest, mener de at vi skal ta de seriøse når de melder at de ville heiet frem norske lag i samme situasjon. Tjasså? Hvor mange måneder siden var det deres supportere sendte drapstrusler til en Molde- spiller med bakgrunn i RBK? Og da skal de samme folkene heie fram det laget i Europa, slik at Molde får noen hundre millioner hver sesong og er lokomotivet i Tippeligaen? Toillprat, som dere ville sagt selv.

"Hele Norges" betyr at de som ikke bryr seg vesentlig om fotball, syns det er gøy når det går bra. Du vet, de som snakker om "klar oppside" under lunsjen på jobben mens verdensmesterskapet i fotball er i gang. De du ikke har noe respekt for. De er du nå er stolt over å kalle "egne supportere". 
De samme type folka er også grunnen til labre tilskuertall for både Rosenborg og landslaget når det ikke går så bra lenger. 

Det er ikke så jævla vanskelig. Jeg har kompiser som holder med Molde, Tromsø, AAfk, Glimt, Stabæk, Godset, Odd, Kåffa, Lyn osv osv osv. Ingen -INGEN- av de føler at de trenger noe som helst drahjelp fra et lokomotiv annet enn sitt eget lag. 
Ja, mange har rike onkler som spytter inn penger, men det er nå engang slik at folk flest heller glor på idiotboksen, enn å ta med seg faren sin – ekte eller uekte, spørs om mor har slengt rundt med slufsa- på kamp. Ikke til Køben, men på serie- eller cupkamp i vårt vakre land.

Jeg, lik alle andre ekte supportere, holder med sitt lag og driter fullt ut i hva andre lag får til i europeisk sammenheng. Om det står om medalje eller nedrykk i hjemlig liga, ønsker, håper og vil man at det laget man duellerer med skal tape grunn. Det er ikke det samme som å vise skadefryd over at et lag man har null forhold til banker et lag man forakter. Capisce? 

Om dere ikke skjønner det ennå, så la meg si det på denne måten: 
de aller fleste var enige med John Arne Riise i går.
Så mye hater vi dere.