Ære være krenka

(c) Wiki commons
(© Wiki commons)

Det har vært mye skriverier og ytringer mot fotballsupportere og spesielt mot Klanen i det siste.
Noe er selvfølgelig berettiget, men andre ting er bare surt oppgulp og idioti.
Så kan man undre hvor grensen for ærekrenkelser egentlig går.

At noen journalister gulper opp vås om Vålerengasupportere, tar vi med stoisk ro. Spesielt når den ene som kaller seg 'journalist' drar frem en 12 år gammel kransekake-vits som et episk svar fra en supportergjeng til en annen. Han følger tydeligvis ikke så godt med. At skribenten jobber for landets fremste forkynner av flau og ufestlig nyhetsoppslag som ikke har noe med journalistikk å gjøre, samt kynisk utnyttelse av tidligere halvkjendiser som skriker etter oppmerksomhet (men som egentlig er et skrik om hjelp), så får han det hele til å bli mer klikkhoreri enn en seriøs ytring. Skomaker bli ved din lest! Du burde brukt tiden din på Johaug og John Arne Riise igjen, Welhaven.

Eurosport dytter ut saker med Asbjørn Myhre og vår gamle helt Kjetil Rekdal hvor de ber folk tenke seg om før de ytrer seg.
I en sak sier Reka at Engas supportere har oppført seg flaut og dårlig mot Herman Stengel. I en annen tekst siteres han «Noe må man ta med en klype salt, for det har litt med settingen å gjøre. Det koker skikkelig og da kan det gå noen stygge gloser frem og tilbake. Så blir bare den ene siden rettet pekefingeren mot». Ja, ser man det. Om det koker på banen for de som er i klubben noen sesonger, kan man vel bare tenke seg hvordan det koker for de som er på tribunen et helt liv....

Kan du eller noen andre si med hånden på hjertet at det hadde blitt nøyaktig det samme mediaoppstyret om Bodø/Glimt sine supportere hadde sunget «horesønn» til en Ranheim-spiller?

Tenkte meg det. Så da er det ikke lenger et spørsmål om hva som blir sagt, men hvem som sier det.

Reka mener Klanen har mistet humoren sin. At Reka ber folk besinne seg og være mer humoristisk er jo komisk nok når man tenker på at han skrek «Ha deg vekk, din alkis» til Eirik Bakke seks år etter at sistnevnte fikk sin dom for fyllekjøring. Men nå er jo Reka Enga-mann, så det ble media hysteri den gang også, selv om «I» var sjef i Aafk da.

«Ærekrenkelse er en handling som består i å krenke en annens æresfølelse, eller opptre på en måte som er egnet til å skade en annens gode navn og rykte []. Kan skje ved ord eller handling» heter det i Store norske leksikon. Høres ut som de fleste fotballkamper jeg har vært på.
I samme blekke står det «Ytringsfrihet er den friheten alle mennesker har til å ytre seg ved å gi uttrykk for det de mener og ønsker å si noe om. [] Ytringsfriheten er ikke absolutt». Det er siste strofe man burde ta til seg, kanskje?
At man vil si, synge eller rope noe på en fotballbane betyr ikke at man er beskyttet av ytringsfrihet. Jeg sender enormt med sympati til Kanarifansen som dro frem banneret med «MOT voldtekt» på Aker stadion sist runde. At banneret blir konfiskert, DET er flaut, det.
Allikevel ikke så flaut det må være å spille for Molde med annengangs anmeldelse for sovevoldtekt hengende over hodet. For alle sier de er uskyldige, men bare en er siktet. Og klubben vil ikke si hvem... Kanskje på tide å 'frifinne' de som ikke er siktet....?

Vi får heller spørre oss om en supporter som synger for noen få tusen på en kamp er en krenkende idiot når en trubadur kan spille for mange tusen på scene og tv med samme tekster og ha «glimt i øyet».

Hvordan er det egentlig med kunstnerisk frihet som fotballsupporter versus en musiker/komiker?
Komikere – og her snakker vi ikke kun om satirikere- har jo krenka folk på alle mulige måter, men skal de også nå bli satt munnkurv på, bli kalt idioter og at «de var morsommere før» fordi noen ikke liker alt som blir sagt?

 
Trubadurer og moromenn som Øystein Sunde eller Jon Niklas Rønning hadde blitt tiljublet med latter og platesalg om de sang en trudelutt som denne:
«Selv om dama di ligner på Roseanne Barr,
får hun se teater med Torbjørn Harr
eller en komedie med Alan Carr,
kanskje fotball med Jonathan Parr
eller litt stand up med Jimmy Carr,
men hun får ikke sove over hos...
klienten til Øyvind 'Panzarr'»

Vi ville fått et helvete om jeg skrev dette i et avsnitt.

Det er nettopp fordi vi går over streken innimellom at vi finner de gode sangene. Klanens rykte er ikke bygget på vennlighet og respekt for motstanderen. Snarere tvert imot. Vi rallerer litt på en fotballstadion for å sette ut motstanderen innimellom å støtte vårt eget lag. På hvilken måte vi enn prøver.
Jeg syns det ikke er så mye verre enn disse fotballekspertene som spyr galle over spillere, lag og trenere hver eneste uke. 

Har du en dårlig dag på banen skal alle i media trykke deg ned i søla. Du vet; «opptre på en måte som er egnet til å skade en annens gode navn og rykte» og det skal liksom være greit?
Samtidig som de samme mediafolka forsøker å peke finger mot oss supportere fordi vi slenger dritt om løgnere, svikere og voldtektsmenn? 

Om det er sånn det skal være, burde jeg også vært krenka. Jeg er ikke det. Jeg er for glad i tribunekultur til å la sofasupportere, folk som aldri reiser seg, klapper eller synger, «få ned flagget 'a»- folk, de som er mest opptatt av selfies, trommehatere og æreværeianere på sosiale medier få drepe stemningen jeg er så glad i.
Så får resten bare leve med en «fitte» her og en «horesønn» der, samt masse outing av voldtektsmenn.
 

#staykrenka


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!